Доступність посилання

ТОП новини

Коментарі з приводу чуток про зміну позиції Квасневського щодо України


Володимир Павлів Коментарі з приводу чуток про зміну позиції Квасневського щодо України

Варшава, 19 травня 2003 року.

Володимир Павлів

Наприкінці минулого тижня у впливовій польській газеті “Жечпосполита” було надруковано статтю про перший виступ президента Польщі Олександра Квасневського у Європейському Парламенті. Один із фрагментів статті був присвячений і Україні, тобто польсько-українським відносинам. Отже, у своїй інформації з Брюсселя кореспондент “Жечпосполитої” зауважив, що президент Квасневський вперше за останні кілька років під час публічного виступу про майбутнє Європи не згадав про європейські устремління України. Зазначив тільки, що «ЄС повинен підтримувати партнерські відносини з Росією, Білоруссю та Україною”. Підсумовуючи ці свої спостереження, кореспондент газети пише, що все це може свідчити про зміну позиції офіційної Варшави щодо Києва.

Більшість зі співрозмовників “Свободи” наголошували, що висловлюють лише власну думку, а не дають офіційний коментар. Зрештою, й коментарів як таких не було , були лише припущення. Бо те, що польський президент не говорив у Брюсселі про українські устремління до Європи – це факт. А от причини цього – це тільки припущення.

Відомий публіцист Анджей Качинський, котрий, до речі, теж працює у “Жечпосполитій”, але вважає, що його газетний колега трохи перебільшив, запропонув нам дві версії тлумачення того, чому у доповіді Квасневського не знайшлося місця Україні.

Анджей Качинський

На це могло вплинути два чинники. Один – це те, що адресат не дуже хоче вислуховувати промов на цю тему. Але було б дивно, щоб Квасневський піддався таким настроям, бо пропагування України – це одна з його принципових позицій, зокрема, щоб завдяки цьому зміцнити свої позиції. А по-друге, кожен виступ має свою композицію – може не вистачило місця, часу або щось у цьому роді.

Володимир Павлів

Серед версій, які називалися іншими співрозмовниками, виникала й тема 60-ліття “Волинської трагедії”. «Оскільки українським і польським депутатам так і не вдалося домовитися про спільний текст заяви з цього приводу і будуть ухвалені дві окремі заяви, то не виключено, що поляки спробують висловити українцям своє незадоволення при різних нагодах», – сказав один із співрозмовників “Свободи”, що побажав залишитися анонімним.

Однак, про якусь радикальну зміну у ставленні офіційної Варшави щодо України, немає підстав говорити – вважає більшість експертів. «Польща і Україна мають надто важливі спільні інтереси, щоб від них так просто відмовлятися», – вважає редактор єдиної української газети у Польщі “Наше слово”, Мирослав Вербовий.

Мирослав Вербовий

Думаю, що то не зовсім так, тому що мені відомо з джерел на цю хвилину, що поляки «дістали по носі» від датчан, коли йдеться про ці стабілізаційні сили в Іраку, і ведуться вже розмови не зовсім тихі, щоб послати українсько-польський батальйон. І відомо, що це Шмайдзинський (міністр оборони Польщі) підняв це питання. А це було, дійсно, за домовленістю з самим Квасневським.

Володимир Павлів

Отже, майже всі наші співрозмовники, вважають, що немає підстав для такого висновку, що його зробив журналіст польської газети. Хоч, як сказала фахівець з питань України із польської редакції Бі-Бі-Сі Мар’я Пжеломєц:«Може, він просто краще від нас поінформований».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG