Доступність посилання

ТОП новини

Як слабкий долар впливає на кишеню українців?


Мар’яна Драч Як слабкий долар впливає на кишеню українців?

Прага, 20 травня 2003 року – Україна не стоїть осторонь світових економічних процесів. Вартість американського долара впала до рекордно низького рівня за останні чотири роки порівняно з євро. Можливо, це добра вістка для американців, адже послаблення долара мало б допомогти американським експортерам. Але й тут у фахівців є сумніви. Так, провідна газета ділових американських кіл "Wall Street Journal" у вівторок різко критикувала економічну політику адміністрації Буша, яка, на думку цих оглядачів, згубно впливає на становище на біржі. Говорять і про падіння довіри до Америки. Що мають робити українці, немало з яких тримають свої заощадження саме у зеленій валюті? Експерти говорять про різні причини посилення євро. Зокрема, інвестори забирають гроші з Америки і вкладають кошти у європейські акції та облігації, бо вважають, що там будуть вищими прибутки. Як довго триватиме зміцнення євро, не знає ніхто.

Як би там не було, Україна також має пристосовуватися до змін у глобальній економіці. Фахівці прогнозують, що зараз буде важче компаніям, які торгують зі світом, адже навіть із Західною Європою українці часто розраховуються доларами. Як каже радіо “Свобода” спів-директор Інституту економічних досліджень у Києві Ігор Бураковський, зараз 70% усіх зовнішньоекономічних контрактів України визначено в доларах. Є підстави задуматися і банкірам. Ігор Бураковський: "Офіційний валютний курс і взагалі управління валютним курсом Національним банком йде у прив‘язці гривні до долара. Таким чином, якщо і далі відбуватиметься дана тенденція, то перед Національним банком постає питання, чи не змінити механізм визначення валютного курсу і чи не опиратися більше на євро." Крім цього, Україні ,мабуть, варто наповнювати євро і свої золотовалютні резерви, де наразі переважають долари.

А що робити людям, які тримають заощадження у зеленій валюті? Слухачам радіо "Свобода" радить керівник відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки Олексій Плотников:

"Якщо ці заощадження досить невеликі, то нічого робити не треба, якщо ці заощадження зберігаються десь там дома. Якщо заощадження в банку, то все ж таки краще перевести їх у гривню, тому що зараз більш високий відсоток на депозитах по гривнях, ніж по доларах чи євро. Якщо наші слухачі мають якісь дуже великі заощадження, починаючи від 20 тисяч доларів чи євро, то вже потрібні професійні поради, там дійсно можна вибирати і схеми конвератції, і схеми зберігання грошей, і певну гру на депозитах. Але в будь-якому випадку, не треба зберігати всі заощадження виключно у доларах чи у євро, а все ж таки, як кажуть фахівці, диверсифікувати, частину зберігати у гривнях, частину у доларах, частину у євро."

Послаблення долара може вдарити по кишені українців ще й з іншого боку. Дорожчають товари із Європи. При цьому деякі імпортери почали піднімати ціни навіть на ті продукти, які самі купують за інші валюти. Доктор економічних наук Олексій Плотников помітив, що в Києві, наприклад, подорожчали картриджі для принтерів, хоча їх виробляють у країнах Азії, далеко від єврозони.

І, нарешті, приємніша вістка: долари скоро стануть райдужними, а не зеленими. Уже до кінця року в США обіцяють випустити нову, різнокольорову 20- доларову банкноту. Кольорові 50 і 100 доларів з‘являться наступними роками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG