Доступність посилання

ТОП новини

Дискусії у справі резолюції ООН про скасування санкцій проти Іраку


Василь Дарчук Дискусії у справі резолюції ООН про скасування санкцій проти Іраку

Прага, 20 травня 2003 – У Раді безпеки ООН тривають дискусії у справі запропонованої Сполученими Штатами резолюції про скасування економічних санкцій проти Іраку, оголошених ООН 90-го року за його агресію проти Кувейту. Проект резолюції передбачає також адміністративний контроль США і Великобританії над Іраком до обрання там постійного уряду.

Сполучені Штати вважають, що дискусії у справі санкцій і майбутнього Іраку по суті закінчено і наполягають на голосуванні у цій справі ще до кінця цього тижня. Скасування санкцій відкрило б експорт іракської нафти на міжнародні ринки для покриття видатків на гуманітарні потреби і на відбудову країни. Натомість опоненти США, особливо Франція і Росія, вимагають дальших змін у проекті резолюції, хоча у принципі погодилися підтримати американські пропозиції після відповідних поправок. Протягом останнього тижня під тиском інших членів Ради безпеки Сполучені Штати вже внесли принципові зміни до запропонованого проекту. Серед іншого Вашингтон погодився на відновлення праці групи військових інспекторів ООН на території Іраку, а також на врахування інтересів Росії, яка мала комерційні угоди з Іраком на 4 мільярди доларів і якій попередній режим заборгував величезні суми за доставки устаткування і зброї. Проте у проекті нової резолюції чітко сказано, що сплата іракських боргів іноземним державам буде розпочата лише після 31 грудня 2007 року. Виняток передбачений лише для сплати компенсацій Кувейтові за шкоди унаслідок іракської агресії 90-го року. На покриття компенсацій буде призначено 5 % виручених від експорту нафти коштів. Крім того, як адміністративний контроль, так і контроль над експортом іракської нафти, згідно із проектом нової резолюції, залишають за собою Сполучені Штати і Великобританія аж до обрання постійного уряду Іраку. Ці уповноваження передбачено на один рік з автоматичним продовженням дальшого однорічного терміну за згодою Ради безпеки. Для ухвалення цього проекту потрібно щонайменше 9 із 15-ти голосів членів Ради безпеки. Представник США при ООН Джон Неґропонте заявив у понеділок на закритому засіданні Ради безпеки, що ці зміни у проекті є остаточними і Вашингтон не погодиться на жодні дальші поступки. Він закликав проголосувати у справі зміненого проекту резолюції у середу, тобто завтра. Попри це президент Франції Ширак і далі вимагає ширшої роль ООН в адмініструванні й відбудові Іраку. Приблизно із подібною заявою виступив і міністр закордонних справ Росії Іванов під час візиту до Києва. За його словами, резолюція повинна передбачати можливість участі у відбудові Іраку для всіх сторін.

Оглядачі підкреслюють при цьому, що ідеться тут головно про участь у відбудові прибуткової нафтової промисловості Іраку, який посідає приблизно четвертину світових запасів нафти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG