Доступність посилання

ТОП новини

Літр молока у литовській крамниці у 6-7 разів дорожчий, ніж за нього переробники платять землеробам (по 30 литовських або 10 американських центів за літр) . Землероби протестують, переробники зазнають збитків через падіння курсу долара США, уряд Литви змушений шукати виходу


Альгімантас Літвінас Літр молока у литовській крамниці у 6-7 разів дорожчий, ніж за нього переробники платять землеробам (по 30 литовських або 10 американських центів за літр) . Землероби протестують, переробники зазнають збитків через падіння курсу долара США, уряд Литви змушений шукати виходу

Вільнюс, 22 травня 2003 – Від початку тижня литовські землероби – виробники молока готувалися до акції протесту. Вже другий день, з середи кілька тисяч землеробів натовпом і за допомогою техніки частково блокують рух вантажівок у трьох стратегічних пунктах сполучення: на транспортних магістралях біля порту Клайпеда, також біля двох митниць - на кордоні з Польщею на півдні Литви і на кордоні з Латвією на півночі. По 10 годин доводиться чекати в черзі водіям, котрі з Польщі бажають в’їхати до Литви.

Головною вимогою землеробів є, щоб міністерство сільського господарства Литви встановило ціну молока 65 центів за літр влітку і 75 центів взимку (замість теперішніх 30 центів за літр). Серед вимог ініціаторів акції протесту є також відставка міністра сільського господарства Єронімаса Крауяліса і навіть всього уряду.

Землероби обурені, що в крамниці молоко коштує у 6-7 разів дорожче – близько 2 літів. (Один долар США тепер дорівнює неповним 3 літам). Вони вважають переробників молока і торгові мережі за експлуататорів.

За словами прем’єр-міністра Альгірдаса Бразаускаса, уряд у найближчому часі підрахує, скільки мільйонів треба виділити переробникам молока, щоби вони могли платити землеробам по 60 литовських центів за літр молока (або по 20 американських, якщо рахувати в доларах). На думку прем’єра, сільське господарство Литви в тяжкому чи навіть трагічному стані опинилося через об’єктивні причини – зміни на світовому ринку і падіння курсу долара США, тому не слід землеробам шукати винних в уряді.

Ймовірно, урядові доведеться зменшити асигнування декотрим сферам у державному бюджеті, щоб фінансово підтримати переробників молока. Експортуючи 50-60% молочних продуктів до доларової зони,вони також зазнають збитків. Сьогодні, у четвер, прем’єр Бразаускас збирався провести переговори з керівниками найбільших підприємств переробки молока, але зазначив, що це не значить, що всі проблеми будуть вирішені. Бо перед урядом є завдання виробити так звані інтервенційні ціни й на іншу сільськогосподарську продукцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG