Доступність посилання

ТОП новини

Суд на Лазаренком в Америці небезпечний для нинішньої української влади


Мар’яна Драч Суд на Лазаренком в Америці небезпечний для нинішньої української влади

Прага, 22 травня 2003 року – Допит свідків у справі Павла Лазаренка, який цього тижня розпочали американські юристи в Україні, привертає велику увагу оглядачів за кордоном.

Якщо у Сполучених Штатах Лазаренка підозрюють у відмиванні 114 мільйонів доларів, то в Україні колишньому українському прем‘єру приписують розкрадання майже мільярда доларів і замовлення вбивств відомих політиків – Щербаня і Гетьмана. Сам Лазаренко заперечує свою вину, а його адвокати намагаються довести, що він діяв з відома Президента Кучми і, зокрема, давав йому коштовні подарунки. В Україні часто лунають нарікання, що розслідування справи Лазаренка за океаном тягнеться роками, але канадський політолог Тарас Кузьо вважає, що Україна могла сама судити колишнього прем‘єра, але цього не зробила.

З 10 урядів, які господарювали в Україні з 1992 року, уряд Лазаренка вважають найбільш корумпованим. Але, як зауважує політолог з Канади, насправді важко це аналізувати, бо немає даних для порівняння. Тарас Кузьо звертає увагу на те, що Лазаренка ніхто не чіпав, коли той був прем‘єром. Українська влада почала розслідувати його діяння лише після того, як Лазаренко перейшов в опозицію у 1997-му році – це був час, коли на Заході почали звертати уваги на масштаби відмивання грошей на пострадянських теренах.

Тарас Кузьо нагадує, що тепер уже неіснуюча партія "Громада" під проводом Лазаренка кинула виклик Леонідові Кучмі у його рідному Дніпропетровську і ще гірше для Банкової - вступила в союз із соціалістами на чолі з давнім ворогом Президента Олександром Морозом і з Євгеном Марчуком, прем‘єром у 1995-96-му роках.

На думку канадського політолога, Кучма розцінив контакти Лазаренка з опозицією як особисту зраду. А коли Лазаренкові самому закортіло сісти у президентське крісло, то влада звинуватила його у корупції, а Верховна Рада позбавила депутатської недоторканності. Якраз у цей момент, на думку західного спостерігача, у Києві могли легко заарештувати Лазаренка і його судити. Але тоді могла вийти на світло потенційно компрометуюча інформація для інших політиків, які також вірогідно нагріли руки на корупційних аферах, у яких підозрюють Лазаренка. Тому, продовжує свій аналіз Тарас Кузьо, Лазаренку під приводом "лікування" дозволили виїхати з України в лютому 99-го року. У Сполучених Штатах Лазаренко попросив політичного притулку, але натомість опинився в камері попереднього ув‘язнення.

За іронією, як зауважує західний коментатор, нинішнє становище в Україні мало чим відрізняється від кінця 90-их років. Суд на корупціонерами на чільних посадах у 1998-99-му роках міг підірвати шанси Леоніда Кучми вдруге залишитися Президентом. Суд над Лазаренком у Каліфорнії, який розпочнеться у серпні, триватиме під час кампанії, яка веде до виборів Президента у жовтні 2004-го року. Хоча телебачення в Україні контролюють виконавча влада і олігархи, а це означає, що українські мас-медіа, найімовірніше,мало повідомлятимуть про перебіг цього суду, заблокувати всі джерела інформації для українців неможливо, зазначає політолог.

Тарас Кузьо прогнозує, що суд над Лазаренком за океаном ще більше загострить кризу, у якій опинилася українська влада, котра, за його словами, хоче, щоб на виборах переміг лояльний наступник, що гарантуватиме Леонідові Кучмі імунітет від переслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG