Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень регіонів


Тарас Марусик Тиждень регіонів

Київ, 10 травня 2003 року.

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає укладач та ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Михайло Петренко.

Тарас Марусик

Сьогоднішню передачу розпочнемо з матеріалу нашої львівської кореспондентки.

Разом із львів’янами минулих вихідних день Львова святкувала і лідер партії “Батьківщина”, народний депутат України Юлія Тимошенко. Як зауважила партійний лідер, вона приїхала до Львова “суто з егоїстичних міркувань”, бо лише тут черпає енергію, коли втомлена.

На прес-конференції Юлія Тимошенко, серед іншого, заявила наступне: якщо опозиції не вдасться об’єднатися, то вона готова взяти участь у президентських виборах самостійно і буде не гіршим президентом, аніж кандидати-чоловіки.

Про це 5 травня розповіла Галина Терещук.

Галина Терещук

Під час прес-конференції лідер парламентського блоку Юлія Тимошенко привітала львів’ян із святом їхнього рідного міста. Журналістів переважно цікавила тема, пов’язана з майбутніми президентськими виборами. За словами пані Тимошенко, Україна має останній шанс стати справді демократичною державою, але для цього опозиційні сили повинні об’єднатися. Однак, наразі це не вдається, хоча доволі довго лідер “Батьківщини” займається тим, щоб об’єднати опозиційні сили і висунути єдиного кандидата. І тут ні про які амбіції не може йти мова, вважає Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко

Саме ось ця розбитість опозиції, яку важко подолати, саме амбіції, нічого більше немає, саме це заважає нам розпочати нормальне відродження і нормальні демократичні процеси в Україні. Тобто, робили все, що можливо.

Стосовно Президента, ви так наполегливо питаєте. Я хочу вам сказати, що я б була не гіршим Президентом України, повірте мені. Результат можна було б дати дуже швидко. Але ж всі наші дії ми будемо лише консолідувати. І якщо спільні розмови, все ж таки, розпочнуться, і цей результат буде, то ми будемо йти в команді з іншими партіями.

Галина Терещук

Юлія Тимошенко переконана, що опозицію на президентських виборах підтримають прості виборці. При цьому жодні політтехнології і адмінресурс нинішньому режиму не допоможуть. Найголовніше, це знайти шляхи забезпечення правдивих виборів.

Я поцікавилась у Юлії Тимошенко тим, що саме може активізувати українське суспільство, яке останнім часом розчарувалося у діях опозиції?

Юлія Тимошенко

Суспільство підніме дві речі. По-перше, сам факт президентських виборів. Розумієте, кожні вибори, хочемо ми того чи не хочемо, працюємо ми над тим чи не працюємо, суспільство піднімає. По-друге, те, що може підняти неякісно інший рівень. Це – єднання політичних сил.

Галина Терещук

У Львові Юлія Тимошенко побувала на акції, де вшановували кращих львів’ян, розмовляла із міським головою, а ще стала свідком буревію, який наробив чимало лиха 3 травня у місті. На згадку про Львів вона повезла до столиці фотографії із львівським мером та головою обласної адміністрації Мироном Янковим.

Тарас Марусик

Дев’ятого травня в Україні відзначали державне свято – День Перемоги. Перемоги радянської армії над армією німецькою в, так званій, Великій Вітчизняній війні. Принаймні, так офіційно трактується ця дата в сьогоднішній Україні.

Переможений німецький народ швидко підняв з руїн свою державу і забезпечив собі високий рівень життя. Що й для кого здобули переможці, годі й говорити. Про них згадують в пострадянській країні раз на рік – 9-го Травня.

Матеріал на цю тему підготувала наша черкаська кореспондентка Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Інваліду ВВв Горлову Володимиру Івановичу, мешканцю Черкащини через рік виповниться 80. 7-й десяток років поряд з ним крокує війна. В 1943-му року в бою за с. Михайлівну Сумської області він втратив ногу. З того часу, все життя на милицях . І все життя працював, адже після війни за місячну пенсію можна було купити буханку хліба. Як сьогодні живеться інваліду війни, ветерану Володимиру Горлову, розповідає він сам.

Володимир Горлов

Пройшло майже 60 років від того часу, як я в бою був смертельно поранений і позбувся ноги. Весь цей час я не розстаюся з мильницями. Фізичне життя побуту для мене дуже важке, бо я старію, вже старий, хворію. А коли воював, то була надія, що з кожним роком буде життя краще, буде легше, не тільки мені, а таких як я, з фронту прийшло дуже багато.

Але наші сподіванки з початку нашої ери не справдилися, тому що зовсім перемінилося відчуття співстраждання до таких калік народу і, особливо, влади. Влада про нас забула. Тільки 9 Травня кожного року з великою помпою відзначають. Ми для них брати і сестри. Проходить доба - і вже ми – ніхто. Ні в канцеляріях, ні в офісах, ні у владних структурах нічого не доб’єшся, хоча є і пільги, які ніхто не відміняв, але їх влада не виконує і за це ніякої відповідальності не несе.

Тетяна Чорномаз

Пільги для ветеранів війни В.Горлов назвав жебрацькими, як і державу, яка їх призначила.

Тарас Марусик

Перейдімо до однієї з найважливіших тем тижня. 14-го травня завершується громадське обговорення політичної реформи, запропонованої Президентом України. У Запоріжжі останніми, хто висловився з цього приводу, були депутати обласної ради.

Їхні думки почула наша запорізька колега Леся Кленович.

Леся Кленович

Обговорення законопроекту “Про внесення змін до Конституції України” відбулося на всіх підприємствах регіону, у громадських і політичних організаціях, навчальних закладах всіх рівнів акредитації, профспілках, ЗМІ тощо.

Упродовж терміну обговорення працювало майже півтори сотні громадських приймалень. Соціологи ЗДУ провели моніторинг громадської думки. До міністерства юстиції України від Запоріжжя надійшло вже близько двохсот пропозицій. Практично кожне зібрання дискутувало з приводу двопалатного парламенту.

За словами заступника голови Запорізької облради Олександра Бережного, нині існуюча однопалатна модель наразі відповідає: по-перше, захисту інтересів регіону (завдяки депутатам - мажоритарникам), по-друге – стратегічним підходам (завдяки депутатам, що пройшли до парламенту за партійними списками).

“Звісно, проект, запропонований Леонідом Кучмою, - не догма, а поштовх, що стимулює громадську активність”, - погодились депутати облради й розпочали дебати.

Найактивнішою, звісно, була опозиція. Депутат Ляшенко зокрема зазначив, що питання двопалатного парламенту порушувати недоцільно.

Олександр Ляшенко

У нас є парламент, і він має бути єдиним. Чому? Тому що, нижня палата – це будуть хлопчики на побігеньках, а верхня палата, у особі наших представників від областей, так би мовити, агентів Кучми, буде зверху. Над нижньою завжди висітиме сокира розпуску, і нижня палата – буде просто ширмою демократії. А демократії ніякої не буде.

Леся Кленович

З паном Ляшенком погодився й депутат Шевченко.

Віталій Шевченко

Моя пропозиція: я не проти обговорення сьогодні цього питання на сесії, а щоб ми не прийняли рішення підтримати всі пропозиції Президента. Я з половиною пропозицій погоджуюсь, а з половиною категорично не погоджуюсь. І не тому, що я особисто не погоджуюсь, а я думаю за людей, за країну! Як можна підтримувати пропозиції Президента про двопалатний парламент? Ми за демократію, так давайте ж обирати будемо, а не призначать.

Леся Кленович

Найбільш жорсткою була думка депутата Берези.

Анатолій Береза

Таке нововведення руйнує стабільність Конституції, порушує принцип розподілу функцій влади, відповідно до якого, єдиним органом законодавчої влади є Верховна Рада. Ось чому внесені Президентом пропозиції щодо змін до Конституції своїм змістом не відповідають інтересам суспільства, є соціально небезпечними та ведуть до фактичної ліквідації парламентаризму.

Я повністю розділяю точку зору Олександра Мороза, що жоден чесний юрист, жоден чесний політолог чи політик не сказав доброго слова про внесений на всенародне обговорення проект. За логікою нормальний проект, Президент мав би розібратися з тим, хто виставив його на всенародний глум з таким недолугим проектом.

Леся Кленович

Реакцію більшості депутатів облради, на слова Анатолія Берези, передбачити неважко. Адже 80% з них об’єднані у найбільшу регіональну фракцію “За розвиток Запорізького краю”, яку очолює сам губернатор Карташов. Тому на сесійному засіданні, яке завчасно залишила нечисельна опозиція, ухвалене рішення: “Підтримати пропозицію Президента України щодо проведення політичної реформи в Україні”.







Тарас Марусик

Двісті громадських приймалень створено на Рівненщині для активного обговорення президентських ініціатив щодо політичної реформи в Україні.

Яким чином вони діють, спробувала дізнатися наша власна кореспондентка Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

За даними управління юстиції облдержадміністрації, 80% тих громадян, які відвідують громадські приймальні, підтримують зміни до Конституції запропоновані Президентом України.

Насправді, заповнені форми анкет, наданих з адміністрації для опитування громадян, далеко не завжди заповнюють реальні особи. Про створення і роботу однієї з саме таких приймалень в області розповів мені працівник однієї з установ, якому в обласному управлінні юстиції повідомили, що така приймальня в його установі існує вже давно, а він є її завідувачем, з чого він дуже подивувався.

Із зрозумілих причин, розкрити своє ім’я він погодився, хіба-що, у суді. Отже, пан Василь має достатнє навантаження на основній посаді, однак, йому доручили ще й громадську роботу.

Пан Василь

Наскільки мені було відомо, такі громадські приймальні з такими вимогами в нас не існували. І вже, будучи на основному місці роботи, ніхто із заступників начальника про це нічого не знав. Приймальня запрацювала, однак обов’язкову вимогу, яку йому поставили в облдержадміністрації, а саме обговорення змін і положень Конституції з положеннями та заповнення анкет, виявилося виконати дуже складно.

Валентина Одарченко

Пан Василь був змушений заново створити усю документацію, починаючи від положень і наказів, що стосувалися приймальні, оформивши її заднім числом. Приймальня запрацювала, однак, обов’язкову вимогу, яку йому поставили в облдержадміністрації, а саме, обговорення про зміни до Конституції з відвідувачами та заповнення анкет, виявилося виконати досить складно.

Пан Василь

Фактичної роботи даної громадської приймальні немає. Приходили люди, зверталися з різними побутовими питаннями, і ми намагалися викликати їх на таке обговорення. Більшість таких випадків навіть ніхто не знав, що є такі обговорення. Люди виявляли таке небажання це обговорювати і з їхньої поведінки, з їхньої мови було видно, що їх цікавить зовсім інше.

Люди не мають можливості звернутися за консультацією до кваліфікованих спеціалістів, за консультаціями, які їх цікавлять. Як правило, в таку громадську приймальню приходять малозабезпечені пенсіонери, малозабезпечені соціально громадяни і звертаються, в більшості випадках, з соціальними питаннями. А проблеми внесення змін до Конституції їх менше всього цікавлять.

Питання обговорення можна було б задавати в такій невимушеній бесіді: “Як ви ставитеся до цих змін? На вашу думку, треба така кількість депутатів, не треба?” Можна було говорити. Але підписати цю анкету, внести якісь анкетні дані, тобто, призвіще, ім’я, по-батькові, адресу, в більшості випадків, відмовлялися. Ці анкети заповнювалися на о бум. Писалися вони на вигадані прізвища, для того, щоб менше дзвонили і менше заважали займатися своєю роботою.

Валентина Одарченко

Анкета, в якій пропонується громадянам відповісти на запитання стосовно конституційних змін, розпочинається словами телевізійного звернення Президента: “Воля народу – найвищий закон”. Якщо точніше процитувати древніх римлян, то вони казали: “Благо народу – найвищий закон”.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном – ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

У Криму триває конфлікт між 1-м віце-спікером парламенту автономії Василем Кисельовим, який очолює кримську організацію Партії Регіонів, і народним депутатом України від Криму Львом Міримський, який входить до пропрезидентської парламентської більшості. Днями пан Кисельов виграв черговий суд проти пана Міримського, але останній знову подав черговий позов проти віце-спікера.

Детальніше про те, як посварилися Василь Олексійович і Лев Юлійович 8 травня, розповів наш кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Апеляційний суд Запорізької області ухвалив рішення, що скасовує попередній вердикт Київського місцевого суду Симферополя, згідно з яким перший заступник голови Верховної Ради Криму Василь Кисельов мав виплатити депутату Верховної Ради України Льву Міримському 50 тисяч гривень - як компенсацію за моральну шкоду.

Торік пан Кисельов у прямому ефірі програми "Парламентська година" держтелекомпанії "Крим" так процитував газетне інтерв''ю пана Міримського, що останній образився і подав до суду.

Водночас віце-спікер звинуватив нардепа у тому, що той має ізраїльське громадянство і фальсифікований диплом про вищу освіту. З цим Лев Міримський теж не погодився і в чергове подав позов до суду. Наступне судове засідання з цього приводу відбудеться 21 травня.

Василь Кисельов

Справедливість, все ж таки, торжествує. На щастя, не все можна купити. Рішення суду це підтвердило. А зараз Міримський подав на мене в суд, що він, начебто, не має подвійного громадянства: громадянства Ізраїлю і громадянства України. Я вважаю, що 21 числа буде доведено, що він, все-таки, його має.

Другий аргумент проти нього дуже серйозний – про наявність у нього диплома про вищу освіту, яку він отримав абсолютно незаконно. Це вже доведено. Зараз тільки йде процедура, що має завершити цей процес. Буде по позову прокурора розглянута справа про визнання цього диплому недійсним. Він розуміє, якщо на цьому буде побудована політична кар’єра народного депутата Міримського: це і в народні депутати України два рази, як кажуть, поступав і в депутати Криму, і в академуправління при Президентові України він закінчив по цьому диплому, і, на скільки я знаю, кандидатську захистив також на цьому дипломі, то розумієте, яка рухне піраміда?

Крім того, зараз порушена кримінальна справа, яка найближчим часом має бути завершена. Кримінальна справа по самому факту на отримання і вживання цього диплому.

Одне мене вражає, що на теренах держави ще спрацьовують політичні кон’єктурні моменти. Я – людина, яка звикла казати так, як воно є. Часом страждаю за це, але я скажу, що оскільки він знаходиться в парламентські більшості, то його опікають. Тому, коли я починаю запитувати: “Де ця справа по диплому одна і друга?” Вони вже тут, вони були вже в суді. Забрали в Київ, поклали під сукно, і вони там лежать. Скільки це вже має бути? А людина нахабніє.

Володимир Притула

Це був 1-й віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов.

Його опонент нардеп Лев Міримський був менш багатослівний.

Лев Міримський

Справді, в Запоріжжі апеляційний суд Кисельов виграв. На мій погляд у цьому рішенні написана повна маячня. Ми подали документи до Верховного Суду України, і він це розгляне, а 21-го – подивимося.

Володимир Притула

На минулорічних парламентських виборах ці обидва впливові політики підтримували одну політичну силу – блок “За єдину Україну”, однак, після розподілу посад на кримській владній верхівці між ними розгорілася серйозна боротьба, яка переросла у цілу низку політичних скандалів.

Василь Кисельов зараз підтримує владний тандем Бориса Дейча і Сергія Куніцина, а Лев Міримський кілька разів невдало пробував його розхитати. Зрештою, вся політична боротьба між кількома кримськими групами звелася до скандального протистояння цих двох політиків.

Тарас Марусик

Дев’ять народних депутатів від Волинської області підписали звернення в генеральну прокуратуру і Міністерство фінансів з вимогою притягнути до відповідальності міського голову Луцька Антона Кривицького. Народні обранці звинувачують його в порушеннях бюджетного кодексу України та нецільовому використанню бюджетних коштів.

Далі - наш волинський кореспондент Андрій Криштальський.

Андрій Криштальський

Звернення, несподівано для багатьох, підписали всі волинські парламентарі, окрім комуніста Станіслава Пхиденка, який захворів. Протистоянню між ними та міським головою додає і той факт, що депутати належать до цілком опозиційним одна одній політичних сил.

У документі йдеться про чимало випадків, коли бюджетні кошти Луцька розпорядженням Антона Кривицького використовувалися не за цільовим призначенням, а також про ігнорування керівником міста рішень міського суду, який наклав заборону на такі дії.

Антон Кривицький на такі дії відреагував досить бурхливо. Під час конференції в стінах міської ради він звинуватив депутатів у відстоюванні особистих бізнесових інтересів. “Мене дивує така корпоративна солідарність депутатів.” - Сказав Антон Федорович, - “Я вирішую інтереси громади. Якщо перекинув кошти з однієї статті бюджету на іншу, то на те були вагомі причини”.

А ось як прокоментував цю ситуацію народний депутат України В.Бондар.

Володимир Бондар

Ніяк не зрозуміло, чому весь гнів Антона Федоровича скерувався прямо на мене, бо я був один з 9 депутатів. Але свою участь в цьому я бачу одну з самих активних, оскільки я повністю поділяю те, що було записано в цьому запиті. Я відкидаю ті питання, що говорив Антон Федорович, мовляв, про недосвідченість мою чи ще якісь інші речі. Такого не було, тому що я підписав це цілком свідомо, не перебуваючи під впливом жодних політичних, фінансових чи інших структур.

Якщо в Антона Федоровича є такі дані, то я готовий з ним зустрітися в прямому ефірі на будь-якому каналі телебачення чи в іншому закладі і поговорити про мою причетність до тих фактів, які він назвав. Зокрема, йдеться про Луцьккондитер, цукровий завод і т.п. Зі свого боку я можу запевнити, що деяких тих структур я можу назвати певні прізвища, в яких зацікавлений Антон Федорович, можу назвати причини приналежності керівників цих структур, в яких зацікавлений, і з якими перебуває разом в одній партії А.Кривицький. Тобто, якщо йдеться про те, що де ми будемо шукати чиї інтереси, то я готовий робити це публічно, в прямому ефірі. І нехай люди, які нас обрали, самі складуть про це враження.

Володимир Притула

В.Бондар зазначив, що обидві сторони будуть чекати рішення з прокуратури та Міністерства фінансів, аби остаточно розставити усі крапки над “і”.

Тарас Марусик

На Львівщині розгортається черговий скандал, пов’язаний з оприлюдненням таємних записок. Як повідомив на прес-конференції народний депутат України Олег Тягнибок, до його рук потрапила доповідна записка голови державної податкової адміністрації в Львівській області Сергія Медведчука до голови ДПА України Юрія Кравченка. Про зміст записки, яка, на думку депутата, компрометує низку осіб, він уже повідомив лідерів української опозиції.

Про це 8 травня розповіла Галина Терещук.

Галина Терещук

Чиновницькі записки на Львівщині усе частіше стають предметом політичних скандалів в регіоні. Тільки нещодавно вщухнуло бурхливе обговорення аналітичної записки обласної влади для Адміністрації Президента. Як знову з конфіденційних джерел народний депутат України Олег Тягнибок отримав новий документ для службового користування ” Про порушення Акціонерним товариством “Кредит банк Україна” вимог чинного законодавства та незаконні дії стосовно податкової адміністрації”.

За словами парламентарія, копія документа не може бути фальшивкою. У ньому є усі вихідні дані. Суть записки полягає у тому, що головний податківець Львівщини Сергій Медведчук інформує голову ДПА України Юрія Кравченка про те, що фінансування української опозиції, буцімто, здійснюється польським бізнесменами через “Кредит банк Україна”.

У листі називаються прокурор області Богдан Ринажевський та голова обласної адміністрації Мирон Янків, які, буцімто, погрожували працівникам податкової, що перевіряли діяльність банку.

Нагадаю, що озброєні працівники податкової свого часу увірвались у банк і вилучили документи. Згодом суд визнав дії ДПА щодо звинувачень на адресу “Кредитбанку” неправомірними.

Сергій Медведчук, згідно зі змістом записки, повідомляє Юрія Кравченка про те, що йому з поінформованих джерел стало відомо про наступне. Під час зустрічі у Польщі наприкінці жовтня 2002 року керівників опозиції Ющенка, Тимошенко, Мороза із польським прем’єр-міністром Лєшеком Міллером мова йшла про фінансову допомогу українській опозиції.

Сергій Медведчук вказує, що є дані, що, нібито, окремі польські бізнесмени пропонували це робити через “Кредит банк Україна”, контрольний пакет акцій якого належить польському “Кредит банку” і банку реконструкції та розвитку. Найбільші грошові потоки, як вказується у записці, проходять через філію “Кредит банку Україна”, якою керує Богдан Дубас. Зауважу, що пан Богдан - депутат обласної ради, член фракції “Наша Україна” і очолює комісію з перевірки діяльності Львівської податкової.

Олег Тягнибок ознайомив зі змістом записки лідерів опозиції, і вони назвали цілковитою брехнею те, що мали розмову з прем’єр міністром Польщі. Олег Тягнибок каже, що мав телефонну розмову із помічником польського прем’єра, і він зацікавився доповідною запискою Сергія Медведчука.

Олег Тягнибок

Юлія Тимошенко сказала, що такої зустрічі не було взагалі, що вона не зустрічалася з Л.Міллером. Мороз сказав, що і коли була така зустріч, то вона була трішки в іншому форматі. Ющенко, в принципі, був обурений і казав, що це неможливо, що прем’єр-міністр іншої країни дозволяє собі говорити з представниками інших опозиційних сил іншої держави та ще й про фінансування цієї опозиції.

Про зміст цієї доповідної записки. Зрозуміло, що він оправдовується перед вищестоящим своїм керівництвом стосовно своїх минулих і майбутніх дій, стосовно, ймовірних, порушень законодавства, які він проводить.

Галина Терещук

Чи може податкова адміністрація цікавитися питаннями фінансування опозиції, чи це належить до компетенції державної служби?

Олег Тягнибок

Який собі державний службовець, який отримує зарплату з наших з вами кишень, яке він має право втручатися в політичне життя інших політичних структур? Хто фінансує опозицію? Що його обходить – хто фінансує акцію ”Повстань Україно!” Його повноваження є в тому законі, де він має збирати податки.

Галина Терещук

Народний депутат України Олег Тягнибок готує заяву, яку зробить у Верховній раді, звернення до ДПА і генпрокуратури за відповідними поясненнями.

За словами парламентарія, нині СДПУ(о), намагається позбутися неугодних в регіоні керівників, щоб поставити на посади прокурора області та начальника обласного управління внутрішніх справ своїх людей-представників СДПУ(о). Як це уже, наприклад, було зроблено в управлінні Західної регіональної митниці.

Кореспондент радіо “Свобода” звернулась за коментарем у прес-службу податкової адміністрації у Львові області, але там категорично відмовились давати будь-які пояснення.

Тарас Марусик

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Михайло Петренко. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG