Доступність посилання

ТОП новини

В туристичному центрi Охрид у Македонiї завершилася дводенна конференцiя семи балканських країн, присвячена контролю кордонiв в регiонi, яка проходила пiд егiдою НАТО


Михайло Рамач В туристичному центрi Охрид у Македонiї завершилася дводенна конференцiя семи балканських країн, присвячена контролю кордонiв в регiонi, яка проходила пiд егiдою НАТО

Белград, 23 травня 2003 – Балкани стали найзначнiшою європейською темою. Ситуацiю в регiонi на цьому тижнi обговорювали лiдери країн Центральної Європи у Зальцбургу, про легкопроникнi балканськi кордони йшла мова на конференцiї у Охридi, ця тема на порядку денному зустрiчi лiдерiв країн Пiвденно-схiдної Європи, що у п’ятницю вранцi розпочалася в Афiнах.

Конференцiю в Охридi скликано на вимогу НАТО, за пiдтримки Європейського союзу, ОБСЄ та Пакту стабiльностi Пiвденно-схiдної Європи. Захiдна Європа занепокоєна фактом, що органiзованi злочинцi без перешкод перетинають кордони мiж балканськими країнами. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон у Охридi попередив, що не слiд скидати вину лише на Косово, як це часто роблять урядовцi сусiднiх країн. Недостатнiй контроль кордонiв, за його словами, загрожує стабiльностi регiону в цiлому й саме через це у Європi вважають, що Балкани – постiйне джерело органiзованої злочинностi, зокрема торгiвлi наркотиками, людьми й зброєю.

Представники Македонiї, Сербiї i Чорногорiї, Албанiї, Болгарiї, Румунiї, Хорватiї та Боснiї i Герцеговини виявили готовнiсть пiдвищити рiвень контролю кордонiв та спiвробiтництво полiцейських й митних органiв й спiльними зусиллями розпочати процес, який змiнить негативний iмiдж регiону. Мiжнародне спiвтовариство пообiцяло надати їм для здiйснення цiєї мети вiсiм мiльйонiв євро.

Незважаючи на оптимiстичнi заяви в Охридi та в Зальцбургу, де лiдери Сербiї i Чорногорiї, Хорватiї та Боснiї i Герцеговини пiдписали спiльний документ про розширення регiонального спiвробiтництва й створення умов для повернення бiженцiв, треба мати на увазi, що балканцi ефективно спiвпрацюють лише тодi, коли цього вiд них вимагають мiжнароднi чинники.

Республiки колишньої Югославiї та їхнi балканськi сусiди хотiли б приєднатися до європейських iнтеграцiй поодинцi. А з Брюсселя постiйно надходить та сама рекомендацiя: cпершу запроваджуйте європейськi принципи у себе вдома i в регiонi, вiдтак Європа перед вами навстiж вiдчинить дверi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG