Доступність посилання

ТОП новини

У Запорізькому регіоні перебуває делегація Міжнародного Трейд-клубу


Леся Кленович У Запорізькому регіоні перебуває делегація Міжнародного Трейд-клубу

Запоріжжя, 23 травня 2003 - Попри те, що Запорізький регіон представляє неабиякий інтерес для іноземних інвесторів, міжнародні делегації такої чисельності сюди прибувають досить рідко. Проте результати відвідин, зазвичай, бувають обнадійливі. Приміром, саме завдяки клопотанню членів Міжнародного Трейд-клубу ПБК “Славутич” кілька років тому отримав 10 мільйонів доларів США у вигляді інвестицій. Сподіваються на фінансові вливання й інші запорізькі підприємства, зокрема, машинобудівної та металургійної галузей. Сприятливі умови для цього склалися ще й завдяки проведенню саме у ці дні Міжнародної спеціалізованої виставки “Машинобудування. Металургія 2003”.

Дипломатам та бізнесменам Запорізький регіон, в цілому, сподобався. Це підтвердив і нинішній президент Трейд-клубу пан Крістіан Гессель:

Крістіан Гессель: “Я у вівторок був у Запоріжжі, тому що ми маємо невеличкий стенд на виставці “Машинобудування”. І коли я повернувася до Києва, ввімкнув радіо, - то перше, що я почув,про гарні результати, які має Запорізька область у зростанні промисловості, в економіці.”

Звісно, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тому для членів Трейд-клубу склали досить насичену програму перебування: виставка “Машинобудування. Металургія 2003”, поїздка на СП “Івеко – Мотор Січ” та ПБК “Славутич”, де плідно працюють іноземні інвестиції. А також відвідання Бердянського промкомплексу (приклад здійснення великого бізнесу в маленькому місті).

Особливу зацікавленість до діяльності запорізьких підприємств проявили дипломати,котрі вперше прибули у Запорізький край. Серед таких, насамперед, представники посольств країн Балтії в Україні. Говорить другий секретар Посольства Латвійської Республіки в Україні Нормунт Бекманіс:

Нормунт Бекманіс: “Чесно кажучи, я тут вперше, а отже, я, можна сказати, “всеїдний”: готовий дивитися, бачити все, чути.”

Колегу підтримує і торговий аташе Посольства Литовської Республіки в Україні Кестутіс Масальскіс:

Кестутіс Масальскіс: “ Я теж уперше в цьому регіоні. Мене цікавить, які компанії, які попозиції, які ніши є для литовських компаній, для кооперації з українськими компаніями.”

Перспективною вважає промислову кооперацію і радник-посланець Посольства Республіки Польща в Україні Ганна Скавронська-Лучинська:

Ганна Скавронська-Лучинська: “Я б хотіла, щоб ваша промисловість, ваші промисловці започаткували тісну кооперацію з Польщею. Не лише торгівля, а й кооперація щоб була.”

До речі, Республіка Польща входить до трійки найактивніших торгових партнерів Запорізького регіону. Натомість, найменш обізнані щодо торгово-промислової діяльності Запоріжжя американські бізнесмени. Тому представниця Посольства США в Україні Олена Стефанська пообіцяла “…надати американським компаніям більше інформації про можливості для них у Запорізькій області. Бажано,-зазначила п.Стефанська,- щоб вони були більш активними у цьому регіоні.”

Привабити великих бізнесменів великими можливостями, безумовно, легше, ніж просувати ідеї та налагоджувати міжнародні стосунки між малими підприємтсвами. Хоча члени дипломатичних місії висловлювали і такі пропозиції. Зокрема, представник комерційного відділу Посольства Угорщини в Україні Іштван Палашті зізнався:

Іштван Палашті: “Я прибув сюди з конкретною дослідницькою метою: ми проводимо успішні бізнес-зустрічі, виставки. Наша організація досить цікава: ми допомагаємо конкретними ринковими заходами малому та середньому бізнесу Угорщини виходити на ринок України”.

Інтереси малих бізнесменів представляє і радник Посольства Республіки Хорватія в Україні Штефан Гласс:

Штефан Гласс: “Мій інтерес в області збігається з інтересами хорватських підприємців, а саме : в якому напрямку можна розвивати співробітництво взаємовигідне – на користь і одних, і інших.”

Отже, Захід давно усвідомив, що бізнес здійснюється не великими компаніями, а конкретними людьми. А чесне слово бізнесмена має означати обопільну користь для контрактних сторін. Дипломатів ж цікавить не лише спроможність промисловців та підприємців Запорізького регіону виконувати умови міжнародних контрактів, а й сприяння розвитку таких стосунків з боку регіональної влади. Співробітник Посольства Канади в Україні Юрій Мардак узагальнив думку своїх колег-членів Міжнародного Трейд-клубу:

Юрій Мардак: “…Дуже важливо нам знати, як сприймає це керівництво області на рівні губернатора, чи вони запрошують іноземних інвесторів сюди? Що вони пропонують, щоб заохотити прихід сюди іноземного бізнесу? Мені дуже приємно, що ця зустріч з паном Карташовим сьогодні пройшла у такій дружній атмосфері, що він заохотив кожного представника зарубіжних торгових місій висловити свою зацікавленість в області. І тому я сподіваюсь на подальшу плідну співпрацю”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG