Доступність посилання

ТОП новини

Колишній віце-прем‘єр Віктор Пинзеник про суд над Павлом Лазаренком у США: "мені не так часто доводиться контактувати з прем‘єр-міністрами"


Мар’яна Драч Колишній віце-прем‘єр Віктор Пинзеник про суд над Павлом Лазаренком у США: "мені не так часто доводиться контактувати з прем‘єр-міністрами"

Прага - Київ, 23 травня 2003 року - Віце-прем‘єром в уряді Павла Лазаренка був Віктор Пинзеник, який тепер керує партією "Реформи і Порядок," а у Верховній Раді представляє фракцію "Наша Україна." У 97-му році Пинзеник голосно грюкнув дверима і пішов з уряду Лазаренка. Це сталося після того, як парламент не підтримав програму реформ, яку він запропонував. Що думає зараз Віктор Пинзеник про свого колишнього керівника, якого судять у Сполучених Штатах?

- Адвокати Лазаренка намагаються довести, що його діяльність схвалював Президент Кучма. На Вашу думку, чи є якісь підстави для таких висновків?

- Я не бачив ні справи, нічого, тому говорити про висновки я не маю права.

- Ви не бачили справи, але Ви спільно з ним працювали. Ви працювали і з Кучмою, і з Лазаренком.

- Ви поставили мені питання, чи давав Президент вказівки. Можливо давав, а можливо ні, тому я не можу гаданням займатися, тому що я не був свідком цих розмов, якщо вони відбувались.

- Американські прокурори говорять про те, що Лазаренко отримував хабарі від компанії "Єдині енергетичні системи України". Чи щось Вам про це відомо?

- Я хотів би тільки одного: якщо людина скоїла злочин, має відбутися суд. І хотів би, щоб цей суд завершився, бо я можу сказати: і так, і ні. Тому, що я не маю таких документів, не маю фактів. Очевидно, що американці мають такі факти і оскільки вони оприлюднюють, то я б прокоментував це, якби побачив ці документи, але я сподіваюся, що ця справа буде завершена і вважаю, що це важливо дуже для України, щоб всі крапки було розставлено, щоб відбувся суд, щоб люди знали, якщо відбулися факти зловживань, щоб людина понесла покарання, незалежно від того, яку посаду вона обіймала, в даному випадку, мова йде про прем‘єр-міністра."

- Дехто вважає, що тут більше політики, ніж судової справи, а як Ви гадаєте?

- Ви мене заставляєте відповідати на такі речі, на які дуже важко відповідати, бо я не допускаю неаргументованих речей. Я єдине хотів би сказати: те, що вже людина під арештом і тривалий час перебуває в американській тюрмі, дає можливість говорити про те, що тут були підстави для арешту, бо дуже важливо, щоб зараз, десь найближчим часом відбувся суд, бо тільки суд має дати відповідь на запитання..."

- Безперечно, і суд над Лазаренком в Америці має розпочатися у серпні цього року. Політолог з Канади Тарас Кузьо вважає, що Лазаренка могли судити в Україні. Але його не чіпали тому, що під час справи могла виринути компроментуюча інформація для багатьох інших посадових осіб і тому його відпустили немовби на лікування. Як Ви думаєте, чому Лазаренка не судили в той час в Україні?

- У багатьох це питання виникає, в тому числі і в багатьох народних депутатів, бо людина зникла з України так, ніби на дельтаплані власного виробництва. Мова йде про чартерний політ, дозвіл на який дають певні офіційні органи влади. Я вважаю, що справою честі України є те, щоб незалежно від того, що відбудеться в США (більшість звинувачень і претензій стосується діяльності на території України,) Україна має добиватися шляхом проведення переговорів повернення Павла Лазаренка в Україну і має відбутися суд в Україні.

- Давайте повернемося до того моменту, коли Ви пішли з уряду восени 97-го року. Які Ваші особисті враження від співпраці з Лазаренком, як Ви зараз оцінюєте його як політика і як урядовця з перспективи часу, якщо говорити про його і позитиви, і негативи?

- Не я вибирав прем‘єрів. Я би сказав так, що Павло Лазаренко дістався мені у спадок, бо я починав з урядом Масола, після того був Євген Марчук, а після того був Павло Лазаренко. І я не мав можливості впливати на ці процеси, бо я обіймав посаду віце-прем‘єр міністра і я готовий відповідати за діяльність, яку проводив особисто я. Що стосується контактів, мені ж не так часто доводиться контактувати з прем‘єр-міністрами. І якщо там робилися якісь речі, за які сьогодні передбачено переслідування і відповідальність, то вони робилися, звичайно, келейно і без мого відома.

- Але Ви не сказали, що думаєте про Лазаренка, все ж таки, Ви його бачили, бо були його заступником в уряді.

- Бачив і працював.

- То якої Ви думки про його стиль керівництва?

- Це досить твердий стиль був. Тобто, в плані адміністрування були навики, якими він вміло користувався і вмів приймати рішення. Що стосується суті рішень, то, на жаль, у нас існуюча система організації влади допускає прийняття деяких рішень, минаючи Кабінет міністрів, особистими дорученнями або телефонним правом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG