Доступність посилання

ТОП новини

DaimlerChrysler відзначив п’ятирічний ювілей


Надія Кандиба DaimlerChrysler відзначив п’ятирічний ювілей

Німеччина, 23 травня 2003 - У ці дні в Німеччині відзначають ювілей не лише соціал-демократи, які 140 років тому заснували свою партію. Святкують також і співробітники концерну DaimlerChrysler. Цей автомобілебудівний велетень виник п’ять років тому внаслідок злиття німецької компанії Daimler-Benz та американської Chrysler.

П’ять років тому в Лондоні голова правління німецького концерну Daimler-Benz Юрген Шремпп та керівник американської компанії Chrysler Роберт Ітон оголосили про об’єднання своїх фірм. Тоді Юрген Шремпп не став уникати гучних заяв:

“Це історичне злиття, яке змінить обличчя всієї галузі”, - наголосив керівник концерну Daimler-Benz. Загалом на обох підприємствах було зайнято 421 тисяча працівників. Це майже стільки, скільки жителів має Люксембург. Ініціатори такого шлюбу були переконані, що в 21-му столітті новостворений велетень перетвориться на провідну автомобілебудівну компанію в світі. Такі запевнення були спрямовані передусім на адресу акціонерів. Не бракувало також обіцянок і для робітників.

“Ми можемо і хочемо використати наші успіхи на світових ринках для скорочення рівня безробіття, яке панує в суспільстві”, - заявив Шремпп.

Нагадаємо, що наприкінці 90-х років світом прокотилася хвиля злиття концернів. Виникало дедалі більше компаній, які зосереджували свою увагу на одній головній спеціалізації, але прагнули зміцнити власні позиції в глобальному масштабі. Засновуючи представництва в усьому світі, фірми сподівалися, що це допоможе їм компенсувати скрочення попиту на окремих ринках. З огляду на це аналітики позитивно оцінили створення німецько-американської компанії DaimlerChrysler. Однак в житті все виявилося дещо складніше. Сhrysler став справжнім гальмом для розвитку концерну. Експерт Німецького об’єднання захисту інтересів акціонерів Ульріх Хоккер зауважив:

“Проблема компанії Chrysler полягала в тому, що її автомобілі були занадто застарілими. Менеджмент запізнився з розвитком нових моделей. Крім того, в Америці розпочалася рецесія, до якої компанія була погано підготовлена.”

На структурну перебудову американського підрозділу були витрачені мільярди. Замість створення робочих місць концерну довелося звільняти працівників. Було ухвалене рішення про скорочення на Chrysler 25 тисяч робочих місць. І тільки після таких радикальних заходів німецько-американській компанії вдалося дещо виправити ситуацію. Юрген Шремпп, однак, і після цього не втратив оптимізму:

“DaimlerChrysler активно працює майже в 200 країнах. Жодний інший автомобілебудівний концерн не має такого потужного представництва одночасно в країнах Північної Америки, Європи та Азії.”

Однак акціонерів такі заяви мало тішать, адже за п’ять років акції компанії втратили половину своєї вартості. Дехто тепер навіть жалкує, що після злиття двох концернів відразу не обміняв свої цінні папери на новий “мерседес”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG