Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний мирний план


Василь Дарчук Близькосхідний мирний план

Прага, 26 травня 2003 – Після тривалої підготовки, попередніх консультацій і під тиском Сполучених Штатів прем’єр-міністри Ізраїлю і палестинської автономії Шарон і Аббас найближчим часом розпочнуть переговори у справі реалізації близькосхідного мирного плану під назвою «дорожня карта», запропонованого ООН, Сполученими Штатами, Європейським союзом і Росією.

До останнього часу обидві сторони конфлікту зволікали з початком переговорів, звинувачуючи одна одну у недотриманні передумов. Ізраїль вимагав від палестинського керівництва забезпечити цілковите припинення терористичних актів проти ізраїльського цивільного населення і роззброїти всі палестинські екстремістські угруповання. Тим часом палестинські лідери вимагали спочатку вивести ізраїльські війська з палестинських територій і згорнути розбудову нових поселень на цих територіях.

Врешті під тиском міжнародної спільноти й зокрема Сполучених Штатів, обидві сторони погодилися ще цього тижня, можливо, у середу розпочати переговори у справі мирного плану. Упродовж наступних трьох тижнів у Йорданії відбудеться нарада на найвищому рівні за участю президента США Буша й ізраїльського та палестинського лідерів. Попередньо Буш матиме зустріч із Шароном і Аббасом у перших числах червня під час саміту лідерів «великої вісімки» у Франції. У рамках саміту троє лідерів матимуть також зустрічі із президентом Єгипту Мубараком, королем Йорданії Абдуллою і саудівським коронним принцом Абдуллою.

Під час засідання в неділю ізраїльський кабінет міністрів більшістю голосів ( проте із низкою зауважень) схвалив «дорожню карту». Більшість членів уряду погодилися з тим, що повернення із сусідніх арабських країн до Ізраїлю кількох мільйонів палестинських біженців і їхніх дітей неможливе. Цього не дозволяють ні природні, ні економічні ресурси. Крім того. ізраїльський кабінет міністрів і далі наполягає на припиненні терористичних актів ще до початку мирних переговорів. Тим часом палестинський лідер Махмуд Аббас заявив, що палестинська сторона наполягає на дотриманні плану у тому початковому вигляді, який запропонували міжнародні посередники, тобто США, ООН, ЄС і Росія, хоча останні погодилися із зауваженнями Ізраїлю, особливо щодо головної вимоги: для початку переговорів потрібно негайно й цілковито припинити діяльність терористичних груп на палестинських землях. Крім того, прихильники твердої лінії в Ізраїлі не погоджуються з іншими положеннями мирного плану, особливо про згорнення єврейських поселень на палестинських землях і заявляють про свій намір виступити проти надмірних поступок палестинцям.

Тим часом у палестинському таборі залишається чимало екстремістських угруповань, які отримують допомогу із- за кордону і які взяти під контроль майже неможливо. Із цієї причини чимало оглядачів поки що стримуються від будь-яких прогнозів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG