Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори в Іспанії та Італії


Петро Кагуй Місцеві вибори в Іспанії та Італії

Прага, 26 травня 2003 року - Соціалісти Іспанії святкують перемогу. На вчорашніх муніципальних та реґіональних виборах вони дещо потіснили правлячу Народну партію прем’єр-міністра Іспанії Хосе Марія Аснара. За соціалістів проголосувало близько 35 % виборців, тоді як правляча партія Аснара здобула неповних 34% .

У самій столиці, в центральних районах Мадрида, партія Аснара значно випередила соціалістів. Серед обраних депутатів до міської рада є й дружина прем’єр-міністра - Ана Ботелья.

В кінцевому результаті, як правлячі консерватори, так і соціалісти проголосили кожен свою перемогу. Народна партія наголошує, що її кандидати перемогли у більшості адміністративних центрів іспанських провінцій і автономних областей. А соціалісти заявили, що вперше за останні 10 років за них проголосувало більше виборців, ніж за кандидатів від правлячої партії.

Свою передвиборчу кампанію соціалісти побудували на критиці влади Аснара. Вони звинуватили уряд у невдалих діях щодо ліквідації наслідків катастрофи з танкером «Престиж», а також підтримці Аснаром Сполучених Штатів у війні з Іраком всупереч волі більшості іспанців.

А в іспанській Країні Басків місцеві вибори вперше відбулися без участі баскської націоналістичної партії «Батасуна», яку Верховний суд Іспанії ще у березні оголосив поза законом, звинувативши її у зв’язках із терористичним угрупованням ЕТА. Баскські націоналісти спершу зробили спробу взяти участь у виборах, діючи як об’єднання незалежних кандидатів, однак Верховний суд заборонив участь у виборах і такого об’єднання.

З Іспанії перейдімо до Італії, де також уже другий день поспіль відбуваються вибори до місцевих органів влади. Італійці переобирають владу у 12 провінціях і майже у 500 містах.

Основна боротьба розгорнулася між правлячим правоцентристським блоком прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі і лівоцентристською опозицією «Оливкове дерево» на чолі з Франческо Рутеллі.

Нинішні вибори в Італії є «перевіркою на міцність уряду Сильвіо Берлусконі», - зауважують оглядачі. Результати цих виборів мають засвідчити, як позначилися на популярності уряду Берлусконі його політика щодо війни в Іраку, його спроби провести радикальну судово-правову реформу, а також судовий процес над самим Берлусконі за звинуваченням у корупції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG