Доступність посилання

ТОП новини

Дні Львова у Кракові


Галина Терещук Дні Львова у Кракові

22-25 травня у Кракові тривали дні Львова. Найважливішою подією у рамках днів стала презентація у королівському палаці на Вавелі картини французького художника 17 століття Жоржа де ля Тура “У лихваря”. Зазначу, що у світі налічується 32 полотна великого майстра, на 27 є підпис де ля Тура.І одна з таких картин “У лихваря” зберігається у фондах львівської картинної галереї. Туди вона потрапила у 19 столітті із приватної колекції Лукаша Домбського, якому картина де ля Тура дісталась у спадок від львів”Янки Ганни Цетнер.

Краків’яни зможуть оглядати картину Жоржа де ля Тура упродовж місяця.

Картину де ля Тура, вартість якої 5 мільйонів доларів, до польського кордону перевозили українські охоронці, а потім їх змінили польські колеги. 4 години чекання на кордоні і картина де ля Тура вперше потрапила у Королівський палац на Вавелі, що у центрі Кракова, який є найбільшою гордістю поляків. Адже там поховані польські королі і відбулись 27 коронацій. До слова, поляки бачили картину “У лихваря” 100 років тому. І з 1996 року, коли були започатковані дні Львова у Кракові та Кракова у Львові, дирекція Королівського палацу на Вавелі зверталась до львівської влади з проханням привезти до них чудовий твір французького митця. Як зауважив директор Королівського палацу на Вавелі Ян Островський, львів’яни зробили для Кракова неймовірний подарунок. Ян Островський:

--Показ картини є великим збагаченням для польської культури. Дуже тішимося, що це вдалося організувати. Хоча технічно це було складно зробити, втім українським колегам вдалося залагодити усі питання.

Працівники Королівського палацу поруч із картиною де ля Тура розмістили 2 роботи французьких митців 17 століття зі своєї збірки, але картина ля Тура зайняла найпочесніше місце, його спеціально підсвітили, а газета “Виборча” з нагоди днів Львова вперше 4 газетні шпальти присвятила цій події.

Зауважу, що на цей раз, коли польські громадяни уже почуваються у європейській спільноті, мерія Кракова спершу не вельми переймалась організацією днів Львова, але презентація картини де ля Тура одразу змінила зверхність на велику прихильність до Львова. Під час урочистого відкриття днів Львова поляки попросили не перекладати їм виступ з української на польську.Я запитала у голови ради міста Кракова Анжея Висоцького, чи відбуватимуться дні Львова у Кракові, коли Польща стане повноправним членом Євросоюзу.

--Але ж обов’язково. Я думаю, що Польща, яка визнала незалежність України першою буде кричати, щоб українці їздили без віз. А якщо їх упровадять, то мають видавати без перешкод. Ми, сусіди, маємо багато спільного. Моя мама народилась біля Кременця на Тернопільщині,тато -- біля Кам”янця на Львівщині. Навпаки, вступ Польщі до Унії Європейської має не ослабити, а зміцнити стосунки між Польщею та Україною, Львовом, Краковом, Києвом. Рада міста вважає, що Польща буде послом України в Євросоюзі. А з часом ми будемо в одній спільноті.

У дні Львова краків’яни змогли ознайомитися із виставкою робіт трьох львівських художників Петра Сипняка, Володимира Сколоздри та Ореста Скопа, подивитися літературну композицію за творами Івана Франка “Зів”яле листя”, а у залі історичного музею звучала музика у виконанні камерного оркестру Львівської консерваторії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG