Доступність посилання

ТОП новини

Близько трьохсот представників з 19-ти країн - членів НАТО зібралися в Празі, де цього понеділка розпочала роботу Парламентська Асамблея Північно-Атлантичного Альянсу


Оксана Пеленська Близько трьохсот представників з 19-ти країн - членів НАТО зібралися в Празі, де цього понеділка розпочала роботу Парламентська Асамблея Північно-Атлантичного Альянсу

Прага, 27 травня 2003 - На цьогорічному празькому засіданні виділені дві проблеми - проблема безпеки у світі й розвитку політичної ситуації в Іраку. І виділені ці теми не випадково. Передусім тому, що воєнні дії в Іраку розділив сам Альянс. Зокрема, якщо однозначну підтримку діям США відразу надали Великобританія та Іспанія, то так само виразно про своє "ні" відразу заявили дві інші НАТОвські держави – Німеччина і Франція. Ще ніколи Північно-Атлантичний альянс не розривали такі суперечності. На засіданні в Празі йшлося про те, щоб з ситуації, що склалась в Альянсі, вивести уроки. Передусім, навчитись слухати аргументи один одного. По-друге, повніше обмінюватись інформацією, яка полегшить спілкування між країнами-членами Альянсу. Незважаючи на розбіжності, спільну мову потрібно і можна знайти. Цю думку висловив сьогодні в Празі генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон.

Особливо в непросте становище потрапили новачки НАТО, зокрема, Чехія, Польща і Угорщина. З одного боку, потреба підтримки США диктується самою логікою членства і багаторічною традицією тісної двосторонньої співпраці між США і, скажімо, Чеською Республікою. З другого ж боку, Чеська Республіка, зрештою, як і Словаччина чи Польща, ще не переступили поріг Європейського Союзу. Тобто, і ця співпраця вимагає уваги. Ось як оцінює ситуацію заступник міністра оборони Чехії Мирослав Костелка:

М.Костелка: Ми належимо до співдружності європейських країн, які мають спільне культурне коріння. При цьому, однак, ми не повинні забувати, що маємо трансатлантичні зв’язки. Особливо, якщо говорити про Чеську Республіку, то ми приймаємо наше партнерство зі Сполученими Штатами і Канадою як дуже важливий елемент гарантування нашої безпеки. Через те, звичайно, ми будуватимемо наші контакти і тут, в Європі, але також ми зв’язані життєдайними зв’язками з трансатлантичним союзом.

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон крім участі в пленарному засіданні та інших офіційних заходах, сьогодні зустрівся також з 13-річним чеським школярем Давидом Годаном, який через хворобу пересувається на возику. Давид виграв шкільний конкурс, написавши найцікавіший реферат на тему: "Що я б зробив, якби був генеральним секретарем НАТО".

Парламентська асамблея НАТО була заснована в червні 1955 року як орган, що має сприяти налагодженню співпраці й порозуміння між державами - членами Альянсу. Міжпарламентські зустрічі представників країн – членів НАТО відбуваються двічі на рік, весною та восени, і носять консультативний характер. Щоразу міняються головні теми засідань. Празьке засідання парламентської асамблеї НАТО закінчить свою роботу в середу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG