Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі. Насильство над жінкою


Петро Кагуй Права людини. Події у світі. Насильство над жінкою

Прага, 27 травня 2003 року.

УЗБЕЦЬКІ ЖІНКИ ВСЕ ЧАСТІШЕ ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ СВАВІЛЛЯ ВЛАДИ УЗБЕКИСТАНУ СТОСОВНО ПРАВ ЛЮДИНИ.

Протягом останніх місяців узбецькі жінки вже не раз проводили акції протесту у Ташкенті. Йдеться, перш за все, про родичів тих, кого засуджено за так званими «релігійними статтями». Учасники акцій протесту вимагають від влади припинити тортури та знущання у місцях позбавлення волі, звільнити засуджених родичів чи принаймні перевести їх ближче до дому. Здебільшого такі пікети завершуються брутальним втручанням поліції, яка затримує чи розганяє учасниць акцій протесту. При цьому на адресу жінок сиплеться брудна лайка і в хід ідуть поліцейські гумові палиці.

Останню таку жіночу акцію протесту було розігнано в Ташкенті учора. Ось що сказала в інтерв’ю нашому радіо представник міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch в Узбекистані Матільда Боґнер: «Якраз сьогодні тут був протест жінок, які є родичами засуджених за релігію. Було близько 30-50 жінок із наметом. За свідченням очевидців, їх побили поліцейськими палицями», - заявила Матільда Боґнер, представник Human Rights Watch в Узбекистані.

В узбецьких в’язницях перебуває також чимало і жінок, засуджених за релігійні погляди. Минулого місяця групі ув’язнених жінок вдалося передати відкритого листа на ім’я міністра внутрішніх справ Узбекистану. Автори цього звернення стверджують, що усі їхні злочини, котрі суд класифікував як посягання на державний устрій, полягали у тому, що вони ретельно дотримувалися мусульманських обрядів. Ув’язнені жінки скаржаться, що тюремні наглядачі забороняють їм читати молитви і ставлення до них набагато суворіше, ніж до інших в’язнів.

ПОНАД 400 КЕНІЙСЬКИХ ЖІНОК СТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО БУЛИ ЗҐВАЛТОВАНІ БРИТАНСЬКИМИ СОЛДАТАМИ.

За повідомленням британської газети «Gardian», минулого тижня ще близько 200 кенійських жінок подали письмові заяви, у яких стверджують, що були зґвалтовані британськими солдатами. Загальна кількість таких жінок вже перевищила 400 осіб. Йдеться про випадки зґвалтувань упродовж останніх 20 років. Деякі з цих жінок, в результаті зґвалтувань, народили дітей.

Міністерство оборони Великобританії підтвердило, що розгляне усі подані заяви. Британський юрист Мартін Дей, який планує вимагати компенсацію для цих жінок, в інтерв’ю газеті «Gardian» сказав таке: «Я абсолютно переконаний, що ці жінки говорять правду. Очевидно, що британські офіцери знали про це, але нічого не зробили, щоб запобігти цьому».

У ВЕЛИКОБРИТАНІÏ ГОТУЮТЬ НОВИЙ ЗАХІД ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬСТВА НАД ЖІНКОЮ У РОДИНІ

Уряд Великобританії планує створити спеціальний «реєстр насильства у родині», куди заноситимуть дані про чоловіків, засуджених за побиття своїх дружин. Це допоможе поліції стежити за такими особами і попереджати їхніх нових партнерів про можливу небезпеку.

Поліція сподівається, що завдяки такому реєстру зменшиться кількість убивств на побутовому ґрунті. В середньому, щотижня у Великобританії від рук своїх партнерів чи колишніх партнерів гине дві жінки.

За повідомленням британського часопису «Times», пропозиції щодо створення згаданого реєстру буде викладено в урядовому документі про насильство у родині. Цей документ буде оприлюднений наступного місяця і поданий на розгляд до парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG