Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини”


Надія Шерстюк “Права людини”

Київ, 29 травня 2003 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” Ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк. За режисерським пультом – Світлана Коломієць. Вітаємо Вас, шановні слухачі.

Сьогодні у програмі:

На Луганщині порушуються політичні права громадян.

У Прикарпатському регіоні невідомі жорстоко побили одного з лідерів опозиції.

Одеські правозахисники Микола Розовайкін та Леонід Сапа у рубриці “Кафедра”.

Чи законна заборона молодіжного фестивалю “Казантип”?

Луганське обласне відділення Комітету виборців України поширило заяву про те, що у місті Сіверсько-Донецьку брутально порушуються політичні права громадян, зокрема, право на свободу мирних зібрань. Члени КВУ стверджують, що через участь у мітингах, громадяни зазнають утисків з боку судів. Детальніше - інформує Василь Соколенко.

Василь Соколенко

При одержанні пенсії ветеран Михайло Рибалко раптово для себе дізнався: 6 грудня минулого року за постановою сіверсько-донецького судді Андрєєва, він був оштрафований на 340 гривень. З нього вже стягнено 28 гривень. Коли пенсіонер почав з’ясовувати, за що ж його покарано, то з постанови суду він дізнався: “7 листопада 2002 року об 11 годині після закриття мітингу на площі Радянській з порушенням встановленого порядку, М.Рибалко організував хід демонстрації на площі Перемоги всупереч рішенню Сіверсько-Донецького міського суду”.

Дивуванню і обуренню людини похилого віку не було меж. Справа в тому, що йому ніхто не пред’являв звинувачення, і він, навіть, не був на суді. Луганське обласне відділення Комітету виборців України з цього приводу оприлюднило заяву. В ній, окрім іншого, дійсно говориться, що суд заборонив проведення 7 листопада традиційної для комуністів демонстрації. При цьому, суд, обґрунтовуючи своє рішення, зауважив, що її проведення ніби-то може викликати ДТП і порушити права інших громадян. До того ж, відмічалось у рішенні суду, на площі Перемоги немає пам’ятних місць, які б були пов’язані з Жовтневою революцією. Але ці та інші рішення міськвиконкому, узаконені судом, не переконали і не зупинили учасників акції. Демонстрація відбулася всупереч рішенню суду.

Тут слід зазначити, що це рішення організатори мітингу оскаржили і в апеляційній скарзі вони, зокрема, зазначали, що рішення суду є таким, що скасовує передбачене статтею 39 Конституції України право громадян на проведення демонстрацій. До того ж, розгляд апеляції тричі відкладався. Передбаченні законом терміни її розгляду були порушенні. Такий висновок зробило обласне відділення комітету виборців.

А що стосується участі в демонстрації ветерана М.Рибалки, то він, на думку авторів заяви, не міг бути організатором демонстрації. До того ж, зазначає відділення, суддя Андрєєв у порушенні законодавства розглянув цю справу без участі відповідача: “М.Рибалко не тільки не був на засіданні суду, а, взагалі, дізнався про нього за 4-ри місяці.” Голова Луганського обласного відділення комітету виборців Олексій Свєтіков з цього приводу сказав.

Олексій Свєтіков

Що стосовно цієї справи, то Апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги на рішення Сіверсько-Донецького міського суду. Ми допоможемо позивачу оформити касаційну скаргу. На наш погляд, ніяких підстав для заборони демонстрації не було, і це є порушення 11 ст. Європейської Конвенції прав людини.

Василь Соколенко

“Ми розцінюємо”, - робиться у заяві, - “цю сіверсько-донецьку історію як ще один факт нехтування політичних прав громадян”.

Надія Шерстюк

У місті Яремча на Прикарпатті невідомі жорстоко побили одного з лідерів місцевого осередку Української Народної Партії. Представники цієї політичної сили в регіоні переконані, що їхній партійний колега став жертвою своїх політичних переконань. “Адже, постраждалий Роман Вечір не займався комерційною діяльністю і не мав особистих ворогів”, - стверджують активісти яремчанської міської організацїі Української Народної Партії. Подробиці цього інциденту – у матеріалі нашого івано-франківського кореспондента Івана Костюка.

Іван Костюк

Представники яремчанського осередку Української Народної Партії, що на Івано-Франківщині, заявили про свою опозиційність до дій місцевої влади. Опозиціонери говорять про те, що після цього їм неодноразово погрожували невідомі. Анонімні телефонні дзвінки сприймалися як атрибути детективного фільму. Однак, зараз підстав для того, щоб побоюватись переслідувань за свою політичну діяльність, представників, принаймні, Української Народної Партії та Народного руху України в місті Яремчі, стали значно вагоміші. Що ж відбулося в Яремчі? Послухаймо голову Яремчанської міської організації Української народної партії Ігоря Микитюка.

Ігор Микитюк

Після того, як з неділі на понеділок об одинадцятій годині вечора було побито голову молодого руху і заступника голови міської організації (він чотирнадцять годин був без свідомості в обласній лікарні), ми почали приділяти цьому серйозну увагу.

Іван Костюк

Обставини ж побиття були наступними. Тридцятип’ятилітнього Романа Вечора викликав невідомий, коли він сидів з друзями в кав’ярні. Четверо зловмисників на вулиці побили його. Варто також наголосити, що Роман Вечір був одним з тих, кому неодноразово анонімно погрожували. Він не має власних бізнесових справ та відвертих особистих ворогів. Його колеги по партії вважають, що причина злочину єдина – політична діяльність. Перед цим у Яремчі був побитий також лідер молодіжної організації Народного руху України. Послухаймо думку з цього приводу Ігоря Микитюка.

Ігор Микитюк

Ви знаєте. Ми не можемо зрозуміти мети цієї жорстокості. Ми хочемо поставити якийсь заслін, ми хочемо зупинити напади, надати цьому громадського розголосу. Адже, Бог його знає, що далі буде.

Іван Костюк

Ситуацію також коментує член проводу яремчанської міської організації Української Народної Партії Юрій Кондрук.

Юрій Кондрук

Справа в тому, що коли сьогодні ми відвідували Романа Вечора, з його слів стало відомо, що наступного дня до нього прийшли працівники міліції, які в нього брали покази. Він не пам’ятає подробиць, тому що після операції він ще перебував під впливом наркозу. Йому дали підписати якісь документи. На мою думку, це було політичне замовлення.

Іван Костюк

Представники Української Народної Партії в місті Яремчі безглузді та жорстокі побиття пояснюють силою та реальним впливом своєї організації. Це дратує відповідні політичні сили, хоча безпосередніх доказів того, хто вчинив злочин, у них немає.

Надія Шерстюк

“В Україні людей переслідують за їхні політичні переконання, але найбільше українські громадяни страждають від порушень насамперед своїх соціально-економічних прав”, - стверджують Микола Розовайкін та Леонід Сапа - одеські правозахисники, члени Міжнародного товариства прав людини, сьогоднішні гості рубрики “Кафедра.”

Микола Розовайкін

По Україні, зокрема по Одеському регіоні, порушуються майже всі конституційні права. Це права і соціально-економічні, і політичні, житлові, земельні трудові, права матерів і дітей. Україна як соціальна, правова, демократична держава, як свідчить ст. 1 Конституції України, визначилася і йде до Європи і проголошує європейські стандарти. Тобто, кожна людина, як записано в нормах Конституції, має право на прожитковий мінімум, тобто, забезпечений, гарантований рівень життя в Україні. Цього, практично, немає. Коли відводиться 0,1 доля на утримання дитини і матері – це ганьба для держави і для суспільства.

Леонід Сапа

Порушуються права і політичні, і соціально-економічні, права молоді, бо не дають можливості молоді розвиватися так, як вона цього хотіла б. Важко сказати, що в цій країні не порушується. 3-4 чоловіка керує ЗМІ в Україні. Тому важко говорити про Україну на сьогоднішній день як країну правову.

Микола Розовайкін

Порушується право і на захист прав людини на нормальне життя, на рівень нормального життя, а також право людини на судовий захист. Чому це так коїться? Тому що, йде розгул організованої злочинності і корупції в органах державної влади. На рівні Одеського регіону органи займаються вилученням доларової готівки: її треба вилучати з народу, з підприємців, з банків, з товару, який йде по Одесі, з контрабанди, яка йде через одеський порт на території Біляєвського, Роздільнянського районів та інших районів Одеської області. Це найголовніше чим займаються одеські керівники, тому що питання про розгул корупції та організованої злочинності, про яке наголосив наш Президент ще 18 січня, звернувшись своєю публічною заявою до керівників силових структур та керівництва Одеської облдержадміністрації, це – тільки балаканина, воно залишилося на папері, а практично нічого не робиться по усуненню цієї злочинності на місцях.

Надія Шерстюк

Нагадаю, що це були Микола Розовайкін та Леонід Сапа - одеські правозахисники, члени Міжнародного товариства прав людини.

Організатори молодіжного фестивалю “Казантип” вважають, що кримський парламент незаконно заборонив проведення цього популярного дійства. Нагадаємо, що минулого тижня депутати Верховної Ради Автономії звинуватили “Казантип” у сприянні поширенню на півострові наркоманії і заборонили його проведення в Криму. Детальніше про це – розповідає наш кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

На сесії кримського парламенту представники правоохоронних органів і Міністерства охорони здоров’я Криму заявили, що під час проведення фестивалю альтернативної музики та екстремальних видів спорту "Казантип" спостерігається зростання наркоманії, токсикоманії і зловживання алкоголем, а також збільшення кількості пов’язаних із цим інцидентів та злочинів. Це і стало формальним приводом для заборони проведення на території автономії цього фестивалю.

Спікер кримського парламенту Борис Дейч назвав цей захід “розсадником наркоманії в Криму". За його словами, від цього фестивалю кримський бюджет “не має жодних реальних прибутків". Каже прес-секретар спікера Галина Громик.

Галина Громик

Цей фестиваль викликав масу нарікань з боку тих органів влади, де він проводився, а також правоохоронних органів та органів охорони здоров’я. Очевидно, саме це і стало рішенням кримських депутатів, але поки-що ця постанова не опублікована в пресі і не набрала чинності. А тому я не можу це коментувати. А щодо протестів організаторів “Казантипу”, то вони мають на це право і в цій ситуації були очікувані.

Володимир Притула

Тим часом, кримський представник "Казантипу" Микола Карпов повідомив, що лише торік організатори фестивалю перерахували податків і платежів на суму майже 70 тисяч гривень. Тоді ж міліція затримала за вживання наркотиків лише 10 осіб, припинила тільки 5 спроб реалізації наркотичних речовин. У спеціальній заяві, з якою виступив громадський “Уряд Республіки Казантип”, таке рішення кримської влади назване "прикрим непорозумінням". Микола Карпов каже, що насправді це є порушенням прав людини, порушенням чинного законодавства та ігноруванням інтересів молоді.

Микола Карпов

На цей момент правовою підставою проведення фестивалів є, з одного боку – конституційне право громадян збиратися мирно, без зброї проводити збори і мітинги, походи, демонстрації, а з іншого боку – конституційна свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Таким чином, виконавці мають свободу творчості, підкріплену свободою самовираження. А глядачі – право збиратися з метою долучитися до творчості виконавця.

Володимир Притула

Він каже, що насправді причиною заборони фестивалю є те, що його організатори відмовляються давати хабарі чиновникам різного рангу, і за ними не стоять якісь впливові люди.

Молодіжний фестиваль альтернативної музики та екстремальних видів спорту "Казантип" виник на початку 90-х років минулого століття на кримському узбережжі Азовського моря. Тоді заходи фестивалю проходили у недобудованому реакторному залі кримської атомної електростанції.

Останні 10 років “Казантип” переїзджав Кримом з місця на місце, однак його популярність тільки зростала. Цього року він має розпочатися в селі Попівка Сакського району 18 липня. Представники неформального “Уряду Республіки Казантип” заявили, що ніхто не зможе заборонити молоді “зустрічатися, спілкуватися, закохуватися і любити море”. Вони кажуть, що спробують протистояти самодурству чиновників.

Надія Шерстюк

Програму “Права людини: українська реальність” підготувала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагала Світлана Коломієць. На все добре. Говорить радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG