Доступність посилання

ТОП новини

У межах конституцiйно-правової реформи в Українi повинен бути впроваджений iнститут конституцiйної скарги, вважає голова Конституцiйного суду країни Микола Селивон


-- no author -- На спiльнiй прес- конференцiї з главою Конституцiйного трибуналу Польщi Мареком Саф''яном сьогодні в Києвi Микола Селивон повiдомив, що в український КС щороку надходить понад 3 тисячі звернень вiд громадян, 90% з яких є, по сутi, конституцiйними.

На спiльнiй прес- конференцiї з главою Конституцiйного трибуналу Польщi Мареком Саф''яном сьогодні в Києвi Микола Селивон повiдомив, що в український КС щороку надходить понад 3 тисячі звернень вiд громадян, 90% з яких є, по сутi, конституцiйними.

Цi звернення торкаються нормативних i законодавчих актiв, а також рiшень судових органiв, але Конституцiйний суд не має повноважень для розгляду таких звернень i тому вiдмовляє в цьому.

Якщо iнститут конституцiйної скарги буде впроваджений, то повинна бути змiнена i форма роботи КС, вважає М.Селивон. На сьогоднi рiшення Конституцiйного суду ухвалюються на пленарному засiданнi i повним складом, а для того, щоб мати можливiсть розглядати велику кiлькiсть конституцiйних скарг, треба створити КС i надiлити правом ухвалення рiшення колегiї або палати.

Пiдбиваючи пiдсумки вiзиту делегацiї Конституцiйного трибуналу Польщi, Микола Селивон сказав, що мiж найвищими конституцiйними iнститутами двох країн давно налагодилися тiснi зв''язки. КС України використовує досвiд польських колег.

Польська делегація під час візиту мала можливiсть отримати iнформацiю про пiдготовку конституцiйно-правової реформи в Українi "з перших рук", оскiльки зустрiчалася з українським Президентом Леонiдом Кучмою i головою Верховної Ради Володимиром Литвином.
XS
SM
MD
LG