Доступність посилання

ТОП новини

Чи користуватиметься НАТО і в майбутньому послугами українських авіаперевізників?


Надія Кандиба Чи користуватиметься НАТО і в майбутньому послугами українських авіаперевізників?

Німеччина, 3 червня 2003 - Незабаром у НАТО має вирішуватися питання про довготривалу оренду транспортних літаків. Північноатлантичний альянс намагається таким чином покрити свої потреби на період до початку серійного виробництва нового європейського військово-транспортного літака А400М, який з”явиться на ринку щонайменше через сім років. Німецькі експерти бачать непогані шанси для літаків типу “Антонов”.

Брак потужностей для виконання стратегічних авіаперевезень належить до найсерйозніших недоліків західноєвропейських збройних сил. Саме тому нині розробляється новий європейський військово-транспортний літак А400М, який зміг би транспортувати великі військові вантажі на далекі відстані. Проблема полягає в тому, що серійне виробництво цих машин планується розпочати десь 2010-го року. Для випрацювання пропозицій в НАТО була створена спеціальна робоча група, до складу якої входять представники десяти країн. Очолюють її німці. За даними німецького інформаційного агентства ДПА, ця група, найімовірніше, порадить зафрахтувати українські літаки типу “Антонов”. Остаточне рішення стосовно використання цих машин планується ухвалити на зустрічі міністрів оборони НАТО, що відбудеться в середині червня в Брюсселі. Однак після авіакатастрофи з літаком ЯК-42 в Туреччині, який виконував чартерний рейс з транспортування іспанських солдатів, почали лунати сумніви щодо українських машин. Прес-секретар об”єднання німецьких пілотів “Кокпіт” Маркус Кіршнек прокоментував ситуацію так:

“Нам дуже важко щось говорити про Україну, оскільки поки що звідти ми отримуємо дуже мало інформації та статистичних даних. Тому нам складно сказати, наскільки надійними є літаки російського або українського виробництва, що перебувають в авіапарках українських авіаліній.” Водночас Маркус Кіршнек зазначив, що нічого не має проти замовлення чартерних літаків у країнах Східної Європи, якщо ці машини відповідають німецьким вимогам безпеки.

“Я виходжу з того, що бундесвер дуже уважно і відповідально перевіряє, якими літаками перевозяться німецькі солдати”, - наголосив Маркус Кіршнек. Досі представники НАТО говорили про те, що мали хороший досвід з використанням літаків типу “Антонов”. Не скаржився й бундесвер, який транспортує на цих літаках обладнання для німецьких миротворців у Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG