Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес запитує про зброю в Іраку


Юрій Дулерайн Конгрес запитує про зброю в Іраку

Нью-Йорк, 3 червня 2003 - В американському Конгресі законодавці від обох партій вимагають пояснень від Білого дому щодо зброї масового знищення, яку досі не можуть знайти в Іраку.

Сенатор-республіканець Джон Уорнер, голова Комісії у справах збройних сил, заявив, що його Комісія має намір провести спеціальні слухання, спільно із сенатською Комісією з питань розвідки, щоб з’ясувати, якими даними керувалася адміністрація президента Джорджа Буша, коли стверджувала, що режим Саддама Гуссейна володіє зброєю масового знищення. За словами сенатора Уорнера, “виникає таке становище, коли піддають сумніву щирість адміністрації та Конгресу”. Інший впливовий законодавець, Ричард Лугар, теж республіканець, голова сенатської Комісії закордонних справ, планує до кінця червня розпочати слухання з цього ж таки питання іракської зброї й залучити до цього членів Окремої сенатської комісії з питань розвідки.

У Палаті представників конгресмен-демократ Генрі Ваксмен, член Комісії з урядових реформ, закликав президента Буша дати пояснення, чому Білий дім посилався на сумнівні й пізніше дискредитовані документи, стверджуючи, що Ірак активно прагне придбати ядерну зброю.

Три провідні американські тижневики : “Newsweek”, “Time” i “U.S. News And World Report” –подали критичні статті з висновком, що Білий дім на підставі неперевірених звітів розвідки запевняв громадськість країни та Організацію Об’єднаних Націй у наявності зброї масового знищення в Іраку і тим виправдовував необхідність застосування сили. Адміністрація президента Буша, однак, відстоює свою позицію. Зокрема, державний секретар Сполучених Штатів Колін Павелл заявив у Римі, що, на його погляд, були переконливі докази того, що Ірак продовжує розробляти програми виготовлення зброї масового знищення.

Сенатор Корнер висловив упевненість, що” з боку адміністрації не було жодного обману, коли вона доводила, що Ірак під владою Саддама Гуссейна володів зброєю, яка становила загрозу інтересам Сполучених Штатів”. Тим не менше, Уорнер і Пат Робертс, голова сенатської Комісії з питань розвідки, вважають за потрібне провести спільне розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG