Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Навколо іракської зброї масового знищення


Василь Дарчук Огляд західної преси: Навколо іракської зброї масового знищення

Прага, 4 травня 2003 – Західна преса широко коментує останні дискусії, які розгорілися навколо того факту, що кілька місяців після воєнної акції в Іраку там не знайдено жодних запасів зброї масового знищення. Згідно з минулорічними звітами розвідувальних служб США і Великобританії, багдадський режим володіє запасами біологічної й хімічної зброї і продовжує розробляти ядерну програму. Саме це послужило головним аргументом воєнного удару по Іраку. Нині законодавці обох країн вимагають розслідування , хто конкретно винен за перебільшення загрози з боку Іраку з метою здійснення воєнної акції.

Коментатор газети «Нью-Йорк таймс» Томас Фрідман наводить чотири різні причини для здійснення воєнної акції в Іраку: реальну причину, правову, моральну і причину, що заторкує державні інтереси. Реальна причина, за словами автора, та, що після терористичних актів у США 2001-го року Вашингтон повинен був вжити заходів проти зростаючої загрози міжнародного тероризму, тобто продемонструвати готовність розправитися з кожним ворогом. Вибраний для цього Ірак тому, на думку автора, що режим Саддама Гуссейна був надто помітний своєю жорстокістю і репресіями і який заслуговував на те, щоб бути усуненим. Далі правова причина - це потреба побудови прогресивної арабської держави на місці іракської диктатури. Моральна причина, за словами автора, полягала в тому, щоб усунути режим Саддама Гуссейна, який несе відповідальність за геноцид у власній країні, за смерть тисяч людей. Але, пише на закінчення автор, адміністрація Буша головною причиною висунула четверту - державні інтереси. Тобто Ірак, як було сказано, володіє зброєю масового знищення, чим прямо загрожує безпеці Сполучених Штатів. І нині саме ця дивна позиція, за словами автора, стала причиною слідства на найвищому рівні.

Тим часом газета «Вашингтон пост» у редакційній статті підкреслює, що критики воєнної акції в Іраку припускаються поспішних висновків у справі, як мовиться, навмисних перебільшень адміністрації США щодо іракської зброї масового знищення. Однак, веде далі газета, якщо окремі твердження адміністрації США поки що не підтверджені, то головний аргумент, представлений держсекретарем США Павеллом 5 жовтня минулого року у Раді Безпеки ООН, нині залишається цілком актуальним. Багдад ігнорував вимоги ООН. Сполучені Штати дали ясно зрозуміти, підкреслює газета, що вони не потерплять загрози поширення зброї масового знищення на інші диктаторські режими Близького сходу, а водночас воєнною акцією припинили репресії проти мільйонів іракців. Посилаючись на докази попереднього застосування іракським режимом зброї масового знищення, газета наголошує на тому, що президент Буш не повинен був ігнорувати цього факту. Тим часом, якщо розвідка допустилася помилки, пише на закінчення газета, то слід вияснити , чому так сталося. Якщо адміністрація при цьому зловжила розвідувальними службами, то теж слід ці речі уважно вияснити. Поряд зі слідством у цій справі, яке розпочате в конгресі, як вважає «Вашингтон пост», слід відновити працю інспекторів ООН в Іраку, які мали б продовжити пошуки зброї масового знищення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG