Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень регіонів: 1. Фракція “Регіони України”, за якою видніється фігура прем’єр-міністра, швидко поповнює свої ряди. Тиждень регіонів. 2. Стосунки влади і бізнесу – повідомлення з Донбасу і Рівного. 3. Права людини і свобода преси в Україні.


Володимир Ляшко Тиждень регіонів: 1. Фракція “Регіони України”, за якою видніється фігура прем’єр-міністра, швидко поповнює свої ряди. Тиждень регіонів. 2. Стосунки влади і бізнесу – повідомлення з Донбасу і Рівного. 3. Права людини і свобода преси в Україні.

Київ, 30 травня 2003 року.

Володимир Ляшко

Програму радіо “Свобода” продовжить журнал “Тиждень регіонів”. Наші кореспонденти повідомлять про найважливіші події у різних регіонах України –репортажі, коментарі, повідомлення. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко та звукооператор Михайло Петренко.

Основні теми радіожурналу:

Фракція “Регіони України”, за якою видніється фігура прем’єр-міністра, швидко поповнює свої ряди. Тиждень регіонів

Стосунки влади і бізнесу – повідомлення з Донбасу і Рівного.

Права людини і свобода преси в Україні.

Торкнемося й інших тем.

Минулого тижня, перебуваючи в Донецьку лідер депутатського об’єднання “Регіони України” Раїса Богатирьова повідомила, що ця фракція вже працює над створенням на своїй базі мега-фракції. Що означає ця заява Р.Богатирьової, і яких змін слід чекати у розстановці політичних сил у парламенті? Про це у матеріалі Сергія Гармаша.

Сергій Гармаш

“Фракція “Регіони України” сьогодні є найбільшим лобістом України, в першу чергу Донбасу, у ВР”, - таку заяву зробила лідер фракції Р.Богатирьова в понеділок в Донецьку. Перед виборами блок “За ЄДУ!” уклав соціальний контракт з деякими донецькими профспілками, і 26 травня група нардепів із фракції “Регіони України” приїхала в Донецьк, щоб звітувати про виконання цієї угоди, але скарги профспілкових діячів, що депутати їх не чують і не йдуть на співробітництво, менш цікаві ніж заяви, які в перебігу своєї промови зробила Р.Богатирьова. Зокрема, вона повідомила, що вже наступного тижня на розгляд депутатів буде винесено законопроект про політичну реформу, який розроблявся парламентською комісією із спів головування О.Мороза і Г.Васильєва. В той же час, який буде остаточно закон про політичну реформу, лідер “регіоналів” не стала прогнозувати, бо, за її словами, Президент України ще не вніс свій законопроект. Також Р.Богатирьова заявила про стан зростання фракції “Регіони України” з 35 депутатів у травні минулого року до 46 сьогодні.

Раїса Богатирьова

В основному поповнення фракції йде за рахунок депутатів, які відходять від блоку В.Ющенка або які були позафракційними. Які за рік з травня по травень, мабуть, побачивши стратегію та ідеологію роботи зробили такий вибір.

Сергій Гармаш

Так пояснила наплив депутатів Р.Богатирьова здавалося антагоністичної фракції. Між тим, не тільки “ющенківці” поповнюють “Регіони”. Вже проголошено про об’єднання “Регіонів” із фракцією “Європейський вибір”, що створить фракцію мега-фракцією з чисельністю більше 60 членів. “Регіони України” вже працюють над цим.

Раїса Богатирьова

Створена рада фракції, до якої входять близько 10 депутатів, які будуть працювати в міжканікулярний період над розробкою нової ідеології та нової стратегії роботи фракції вже в такому кількісному складі.

Сергій Гармаш

Втім, за словами пані Богатирьової, створення мега-фракції не є самоціллю. Головне, на її думку, щоб збільшення кількості перейшло в покращення якості.

Володимир Ляшко

До речі, в одному із останніх інтерв’ю, зокрема, радіостанції “Німецька хвиля” Ю.Тимошенко підтвердила розробку кількох сценаріїв розвитку політичної ситуації в країні і до кожного з них в адміністрації Президента – готові.

Один із цих сценаріїв, який ініціює В.Медведчук, зазначає Ю.Тимошенко, передбачає запровадження в Україні запровадження парламентської форми правління. При цьому, роль Президента буде зведена до представницьких функцій, а парламент обере справжнього керівника країни, яким і стане прем’єр-міністр. Прем’єром може стати і Л.Кучма, який, як зазначає Тимошенко, має безцінний важіль – впливу на кожного депутата більшості – це компромат.

“Якщо це станеться”, - веде далі Ю.Тимошенко, - “то довкола потенційних кандидатів у президенти, таких, як Ющенко, враз розчиниться парламентське середовище. Тобто, групи, які входять до фракції Ющенка, вийдуть з неї і будуть самостійно вести переговори на базі парламентської республіки”.

Ще один матеріал з виборчої тематики. На 6 липня у Черкасах призначені вибори міського голови. А тим часом суд поновив на роботі нещодавно відправленого у відставку А.Волошина.

У міськвиконкомі тепер можна побачити у кабінетах по 2-і керівні персони: 2 головбуха, 2 начальники юридичного відділу і т.д.

Слово Тетяні Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Нагадаю слухачам хронологію подій. 27 лютого депутати Черкаської міськради проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови А.Волошина. На засіданні сесії виступив представник прокуратури, який перечислив порушення законодавства міським головою А.Волошиним. Через 2 місяці суд визнає рішення Черкаської міськради незаконним. 23 березня на сесії міськради прокурор обґрунтував законність поновлення на посаді А.Волошина. Чим засвідчив, що час пливе, а все міняється. Суд поновлює на посадах працівників міськвиконкому ще раніше звільнених Волошиним. Їм за рішенням суду належить виплатити чималенькі компенсації. А де подіти тих, що нині працюють?

Інша проблема виникла з рішення сесії міськради про проведення 6 липня нового міського голови Черкас. Міська виборча територіальна комісія, виконуючи свої обов’язки реєструє кандидатів на цю посаду. Днями ж стало відомо, що суд визнав незаконним і це рішення сесії. І знову виникає питання: як бути тим, хто вже увійшов у передвиборчу кампанію? Говорить один із кандидатів на посаду міського голови Черкас, редактор обласної газети “Антена” В.Воротник.

Валерій Воротник

На сторінках нашої газети ми неодноразово піддавали критиці діяльність міської влади, корпусу депутатів. Протягом цих років я бачу, що нічого не міняється. Депутати дослуховуються до здорового глузду. Це свідоме рішення. Я вирішив балотуватися на посаду міського голови. Моя передвиборча програма досить проста: всього 5 пунктів, кожен з яких я можу виконати. Я можу ініціювати розпуск міської ради, якщо вона дискредитувала саме поняття “народовладдя” в місті. На мою думку, депутати захищають тільки свої шкурні інтереси: вирішують якісь свої майнові питання, а не захищають інтереси мешканців міста. Питання скоротити чисельність міських чиновників. В усьому світі там, де мешкає до десятка мільйонів мешканців, там керує декілька десятків, скажімо так, менеджерів. А ось у Черкасах міська влада складається зі шести сотень чиновників. Чи це н завеликий тягар для такої бідної країни, для таких бідних мешканців з такого маленького бідного міста? Черкаські чиновники, які залишаться працювати на своїх посадах повинні користуватися громадським транспортом, а не їздити на службових престижних іномарках.

Тетяна Чорномаз

А ще пан Валерій наголосив на тому, що треба щось робити, щоб поліпшити стан справи в державі. Якщо цього не можуть зробити політики, то можливо варто взятися до цього журналістам?

Володимир Ляшко

“Права людини і свобода преси” – так називається новий проект, який діятиме на Прикарпатті до кінця цього року. Відстежуватиме порушення у сфері прав людини та факти тиску на місцеві мас-медіа громадська організація “Конгрес підприємців”. Представники громадської організації вже заявили, що проект має допомогти у реальній демократизації українського суспільства.

Повідомляє Іван Костюк.

Іван Костюк

Свобода слова, цензура, права та обов’язки журналістів, судові позови проти представників преси – усе це теми, які будуть у центрі уваги нового проекту, що розпочав свою роботу на Івано-Франківщині. У межах проекту передбачено відкриття спеціальних кореспондентських пунктів, насамперед у гірських районах області. У цих корпунктах буде облаштовано спеціальні скриньки для збору скарг від тих людей, які вважають, що порушили їхні громадянські права.

Щоб ознайомити населення області з особливостями проекту під назвою “Права людини та свобода преси”, громадська організація “Конгрес підприємців”, яка опікується цією програмою, розповсюджуватиме власну газету “Акценти”, в якій друкуватимуть усю необхідну інформацію.

Хоча на Івано-Франківщині небагато судових справ, в яких відповідачами виступають журналісти, все ж, на переконання керівника громадської організації “Конгрес підприємців” Володимира Ротару, діяльність такого проекту в регіоні є необхідною.

Володимир Ротару

Таких прецедентів великих, як в інших областях, у нас немає. Адже, в інших регіонах гинуть журналісти через свою професійну діяльність, розгромлюють редакції, є напади і так далі.

Іван Костюк

Під час презентації проекту багато говорилося про те, що в журналістів на Прикарпатті є значні проблеми з правовою освітою. Досить часто юридична неграмотність представників мас-медіа стає причиною того, що вони потрапляють у судові зали. Фахівці ж твердять, що якщо дотримуватися законів, передбачених у діяльності преси, проблем у журналістів поменшає.

На презентації проекту також чимало говорилося про роздержавлення засобів масової інформації. Адже, вже є проект закону, який регламентує перебіг цього процесу в нашій країні. Однак уже зараз наголошують на тому, що роздержавлення мас-медіа передчасне. Адже в Україні журналістські редакції фінансуються або з державної скарбниці, або отримують кошти від тих чи інших фінансово-економічних кланів. Отож, реальних підстав для роздержавлення поки що немає. Усі ці питання з’ясовуватимуть у межах проекту, дія якого протриває до кінця цього року.

Володимир Ляшко

У п’ятницю стало відомо, що голова профільного Комітету ВР України М.Томенко звернувся до українських політиків, громадських діячів, представників ЗМІ з проханням докласти усіх зусиль для запобігання, з одного боку, - економічному та владному, з іншого – інформаційному “кілерству” по відношенню відповідно до ЗМІ і політиків; якнайповнішого використання цивілізованому, у тому числі, досудових засобів врегулювання конфліктів, таких, як спростування, право на відповідь, тощо.

Як зазначив М.Томенко, ухвалений парламентом і підписаний Президентом у квітні цього року закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова”, з одного боку, - зобов’язує працівників ЗМІ не лише використовувати закон та надані ним права, але й пам’ятати про існування “Кодексу журналістської етики”; з другого боку, - закон має припинити тиск з боку владних структур на ЗМІ з використанням судової влади, припинити практику їх економічного знищення за допомогою необґрунтованих позовів про відшкодування моральної шкоди.”

У Рівному під час виїзного засідання Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва в прес-клубі ринкових реформ відбулася зустріч підприємців і журналістів з головою Комітету Ю.Єхануровим.

Розповідає Валетина Одарченко.

Валентина Одарченко

Власне, саме засідання пройшло на одному з найбільших у минулому рівненських підприємств – заводі “Газотрон”. Нині величезний інженерно-технічний та матеріальний потенціал підприємства, котре мало прямий стосунок до виробництва космічної техніки, систем радіаційного захисту, кораблебудування, майже повністю втрачений.

Однак, на горизонті з’явилися інвестори, котрі прагнуть започаткувати виробництво нових систем опалення та спалювання побутових відходів, енергозберігаючих джерел світла, відновити виготовлення компактних люмінесцентних ламп.

Для того, щоб ця продукція була конкурентноздатною, необхідні певні кроки з боку держави – скажімо, введення 30-відсоткового мита на ввіз подібної продукції з-за кордону, розроблення державної програми розвитку виробництва енергозберігаючих джерел світла, якою було б передбачено їхнє застосування при проектуванні нових будівель і споруд.

На засіданні Комітету вироблені рекомендації, котрі розглядатиме Верховна Рада. Однак уже на прес-клубі мова пішла і про інші галузі виробництва в області. Становище більшості промислових підприємств з державною часткою майна на Рівненщині без перебільшення можна назвати безпорадним.

Тим часом, розвиток малого підприємництва гальмується через непомірний податковий тягар та непрозорість процедури отримання ліцензій і, власне, тиск на підприємців з боку чиновників. Скажімо, директор “Реноме” Віктор Матчук, котрий упродовж десятка років утверджував свій бізнес на ниві електронної, побутової та комп’ютерної техніки, вважає...

Віктор Матчук

Якщо ви платите 30 відсотків податку, я – чийсь кум, брат, сват – 15, а хтось взагалі сидить “наверху” і платить 5 відсотків – як нам створити нормальну конкуренцію?

Валентина Одарченко

Втім, півтора місяця тому при рівненському міськвиконкомові створено структуру, яка безкоштовно допомагає підприємцям розвинути свою діяльність, діючи за принципом “єдиного вікна”. Це відкрило можливості для великої кількості підприємців легалізувати свій бізнес. Однак, до того часу депутати Рівнеради встигли наламати чимало дров, намагаючись витиснути з підприємців побільше податків. Розповідає Віктор Матчук.

Віктор Матчук

Минулого року, коли ухвалювали ставки єдиного податку за спрощеною системою, депутати збільшили ці ставки у півтора рази. В результаті за півроку податкові надходження у півтора рази зменшились.

Валентина Одарченко

Щось подібне днями планують вчинити й у Кузнєцовську. До речі, тут днями запропоновано змінити форму оплати податку з місця на ринку, вираховуючи її суму з площі самого власне необлаштованого місця. Як вважає Юрій Єхануров, причиною таких кроків з боку влади є нерозуміння економічних механізмів, а регулювати їх зверху практично неможливо – це суперечить нормам Конституції, які надають чимало повноважень місцевому самоврядуванню.

Заважає становленню підприємництва і ситуація в судах, рішення яких реально виконуються поки що лише на 5 відсотків. Говорить Юрій Єхануров.

Юрій Єхануров

Однією з найбільших проблем є питання впровадження законів у життя. І тут нам потрібно тримати тісний зв’язок з підприємцями, щоб знати ситуацію на місцях.

Валентина Одарченко

Щодо дрібних підприємців, то лобіювати питання кредитування розвитку їхнього бізнесу і навчання Юрій Єхануров пообіцяв.

Володимир Ляшко

Дещо інші клопоти обсіли підприємців Сіверодонецька Луганської області. Вони змушені звернутися з “Відкритим листом” до Президента України У ньому підприємці скаржаться, серед іншого, на правоохоронні органи, які вдаються до протиправних дій.

З подробицями Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Луганська влада офіційно на всіх рівнях заявляє про те, що підприємництву вона долає найвищу допомогу і всіляко демонструє свою роботу у галузі дрібного підприємництва. Насправді, люди, які займаються дрібним і середнім підприємництвом без належного прикриття або, як кажуть у народі, даху, потерпають від саме тих контролюючих органів, які повинні їх в першу чергу захищати. У кожному місті чи районі чітко відстежує діяльність підприємницьких структур. І якщо останні не знайшли, так би мовити, спільної мови з авторитетними можновладцями, то проти таких бізнесменів застосовується вся сила влади. Подібне, як стверджують майже 140 авторів “Відкритого листа” до Гаранта Конституції трапилося і в Сіверськодонецьку. “Просимо Вас зупинити безкрай, який твориться в нашому місті. Всі структури: міліція, ДАІ, ветеринарна служба, санепідемслужба, Комітет захисту прав споживачів, прокуратура нам не допомагають, а навпаки, за розпорядженням міського голови все роблять для того, щоб ми і наші сім’ї лишилися без засобів існування”.

Справа в тому, як зазначають автори листа, що із ініціативи міської влади знищується приватне підприємство “Успіх”, котре є власником ринку, де дрібні підприємники є реалі заторами: “Нас залякують, незаконно вивозять майно без санкцій, причому, роблять це злодійськи: під прикриттям ночі, або рано-вранці, коли на вулиці практично немає людей”.

Сіверськодонецькі підприємці вже неодноразово зверталися і до прокуратури, і до голови міської адміністрації. Луганське обласне відділення Комітету виборців України посприяло авторам листа оприлюднити його. В інтерв’ю для радіо “Свобода” голова відділення О.Свєтіков заявив наступне.

Олексій Свєтіков

В даному випадку самі підприємці мають перш за все спробувати захистити свої права. Сподіватися на те, що хтось зробить за них це навряд чи доцільно. Я б на їх місці і не дуже сподівався на той лист, який надіслали на ім’я Президента Кучми. Зверталися вони до правоохоронних органів м. Сіверськодонецьк, які контролюють міліцію. Вони зверталися до начальника міліції Шовікова, був такий телефонний дзвінок на його адресу, але він відповів, що ці дії відбуваються саме працівниками правоохоронних органів.

Василь Соколенко

Тобто, вважає, що вони законні?

Олексій Свєтіков

Так. Я вважаю, що самі ці дії вітав сам Шовіков.

Василь Соколенко

А в міськвиконкомі як відреагували?

Олексій Свєтіков

Тут дуже дивна ситуація, коли я як редактор газети телефонував у виконком і питав: “ Хто конфіскував столи у підприємців?”, то мені відповіли, що вони до цього не мають відношення. З іншого боку, - ми знаємо, що працівники виконкому були при цих подіях. Тобто, вони були спостерігачами, учасниками. За інформацією, яка є у мене, вони були безпосередніми учасниками.

Володимир Ляшко

Куди крокує українська освіта? Про це йшлося на Черкащині минулого тижня. Під час конференції, яка відбулася в Уманському педагогічному університеті ім. П.Тичини. Туди з’їхалися ректори педагогічних вузів, керівники управлінь освіти з областей. У роботі представницького зібрання взяв участь і міністр освіти і науки України Василь Кремень.

Повідомляє Тетяна Чорнмаз.

Тетяна Чорномаз

Головним доповідачем на конференції був міністр освіти і науки України Василь Кремень. Він говорив про реформу освіти, про шляхи її модернізації. Для цього треба зорієнтувати вчителя на новий вид діяльності, поставити вимоги до формування нових якостей вчителя.

Василь Кремінь

Безумовно, я в своїй доповіді не зможу показати вимоги всіх цих якостей, але я зупинюся на декількох аспектах. 1. Вчитель повинен бути підготовлений до своєї нової професійної ролі. Мова йде про те, що він вже не може бути абсолютним носієм знань, він не може бути наглядачем за учнем, він повинен бути людиною, що супроводжує процес самопізнання і саморозвитку дитини, скеровує його по відношенню до конкретної сутності задатків кожної дитини. Ми про це говорили, я про це нагадаю, що ми не можемо сьогодні звести навчальний процес лише до засвоєння учнями суми знань, а вчити його вчитися застосовувати отримані знання, отриману інформацію. Ту епоху, коли зміна інформації знань відбувається скоріше як зміна покоління, то ми не зможемо бути конкурентноспроможними.

Володимир Ляшко

Ось цим матеріалом ми і закінчимо огляд найважливіших подій у регіонах України.

На хвилях радіо “Свобода” ви слухали програму “Тиждень регіонів” ЇЇ підготував до ефіру і провів Володимир Ляшко. Бажаю вам, шановні слухачі, приємних вихідних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG