Доступність посилання

ТОП новини

НАТО потрібні літаки і зміни в Україні


Мар’яна Драч НАТО потрібні літаки і зміни в Україні

Прага, 4 червня 2003 року - Ще одним знаком, який свідчить про потепління відносин між Україною і Заходом, є повідомлення про те, що держави НАТO ймовірно орендуватимуть українські літаки Антонови. Але до справжнього відновлення довіри тут ще далеко, вважають спостерігачі.

Про плани оренди українських літаків говорять уже давно, і ось нові подробиці. Як пише у середу американська газета "Уолл Стріт Джорнел," НАТO мабуть зафрахтує 4-6 українських "Русланів," починаючи від 2005-го року. Власником техніки і її оператором буде неназвана комерційна компанія. Вартість угоди також не розголошують.

На Заході і раніше орендували українські літаки, але попит на них виявився настільки великим, що натовцям доводилося чекати у черзі. Так, наприклад, коли виникла потреба транспортувати війська до Афганістану, виявилося, що на "Русланах" уже перевозять різдвяні подарунки. Тепер у НАТО хочуть застрахувати себе від подібних неприємностей, і тому нова домовленість передбачатиме, що альянс зможе використовувати літаки у будь-який момент. Очікують, що угода буде розрахована на 5 років, доки Європа не збудує власні аеробуси. За повідомленнями з Брюсселя, крім "Русланів," НАТО можливо зафрахтує ще кілька літаків С-17. Американські літаки краще, ніж українські, можуть приземлятися у складних умовах, але "Руслани" дешевші. Як каже радіо "Свобода" київський експерт Валентин Бадрак, "рейси американських літаків будуть набагато дорожчі , десь приблизно у 6 разів буде більше витрачати кожна країна- замовник."

Тим не менше, після недавньої аварії українського літака Як-42, що перевозив іспанських миротворців з Афганістану, на Заході не бракує скептиків, які не довірять українській техніці. Оглядачі кажуть радіо "Свобода," що ймовірне рішення НАТО орендувати "Руслани" передовсім політичне. Колишній керівник інформаційного центру НАТО в Києві Тарас Кузьо переконаний, що тут вирішальною є позиція Америки, яка схвалює рішення офіційного Києва відрядити українців до Кувейту та Іраку. Але, як зауважив політолог, котрий зараз працює Інституті досліджень безпеки Євросоюзу в Парижі, у відносинах Україна-НАТО є ще одне делікатне питання.

Тарас Кузьо:

"Американці і деякі чиновники в НАТО вже багато разів дають зрозуміти, що вони готові прийняти серйозно сигнал з України, що вона хоче стати членом НАТО. Україна до того дуже обережно ставиться і це ясно чому, бо для Президента Кучми не потрібні сьогодні ще проблеми з членством з НАТО через те, що йому потрібна на виборах на другий рік допомога з Росії. "

Тарас Кузьо нагадує заяви російських політиків, які попереджали, що Москва розцінить заявку України на вступ до НАТО як недружній крок. Політолог вважає, що нинішня влада у Києві робить ставку саме на Москву і про це свідчать, зокрема головування України в СНД, плани створення єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном і підписання минулого місяця декларації про стратегічне партнерство з Росією. Хоча цими днями в Мадриді генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон говорив про відновлення довіри, Тарас Кузьо не очікує серйозних змін у відносинах Україна-НАТО доти, доки не зміниться українське керівництво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG