Доступність посилання

ТОП новини

Кодекс для регулювання праці засобів інформації в Іраку


Василь Дарчук Кодекс для регулювання праці засобів інформації в Іраку

Прага, 5 травня 2003 – Тимчасова американська військова адміністрація в Іраку запровадила новий кодекс регулювання діяльності іракських засобів інформації, опинившись таким чином перед складною правовою проблемою і зіштовхнувшись із наростаючими протестами місцевих журналістів. З одного боку, адміністрація побоюється надати трибуну для проштовхування антиамериканської пропаганди, з іншого - іракські журналісти побоюються відновлення цензури.

У зв’язку зі зростаючими протестами з боку іракських журналістів, які за часів Саддама Хусейна були позбавлені свободи слова, а нині побоюються відновлення цензури у засобах інформації, коаліційне командування виступило із роз’ясненнями у цій справі. Представники тимчасової адміністрації заявляють, що мета нового кодексу – не впроваджувати цензуру в засобах інформації, а загальмувати незбалансовані виступи у пресі, які могли б підбурювати людей до насилля, сіяти міжрелігійну і міжетнічну ворожнечу, і які стали б на перешкоді в будуванні правового суспільства. Коментуючи новий кодекс, радник коаліційної адміністрації Майк Фарлонґ заявив, що адміністрація бажає передусім відвернути заклики до ненависті і дестабілізації, тому, за його словами, нові правила зобов’язуватимуть усі іракські засоби інформації без винятку.

На підставі дотеперішніх інцидентів, пише з цього приводу багдадський кореспондент агентства “Асошіейтед Пресс”, коаліційне командування має підстави побоюватися нестабільності. У повоєнному суспільстві Іраку і далі зберігаються глибокі розбіжності або ворожнеча між мусульманами – сунітами і шиїтами, між арабами, курдами та іншими етнічними меншостями, а також між окремими племенами і кланами. Нові правила обговорено також серед фахівців цього тижня в Афінах, хоча військове командування заявило, що до афінських слухань воно не причетне. Далі, хоча текст нових правил поки що не оприлюднений, частина іракських журналістів уже висловила протест, побоюючись самої ідеї впровадження обмежень. Кореспондент агентства “Асошіейтед Пресс” наводить слова одного із молодих журналістів, редактора сатиричного журналу, який з обуренням запитує: де ж тут демократія? Це все схоже на старі порядки. При цьому автор наводить кілька заголовків з нової іракської преси. В одному з них мовиться про те, що під американським наглядом в Іраку відбуваються вбивства, зґвалтування, пожежі і грабежі.

При цьому деякі іракські журналісти запитують , чому американська преса може критикувати політику уряду США без перешкод і обмежень, а вони не можуть? Однак, попри критику і звинувачення американського командування в іракській пресі щораз частіше з’являються матеріали відкрито ворожого змісту щодо інших національностей та етнічних груп.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG