Доступність посилання

ТОП новини

Візит глави українського парламенту Володимира Литвина до США перенесений на осінь


Сергій Куделя Візит глави українського парламенту Володимира Литвина до США перенесений на осінь

Вашингтон, 5 червня 2003 - Сьогодні стало відомо, що візит глави українського парламенту Володимира Литвина до США перенесений на осінь. Інформацію про це поширило посольство України у Вашингтоні. Офіційна причина – необхідність перебування спікера в Києві під час парламентскьх дебатів щодо політичної реформи. Дводенний візит спікера був запланований на 11-12 червня і його відміна була несподіваною для багатьох в американській столиці.

Коли декілька тижнів тому стало відомо про бажання Володомира Литвина відвідати Сполучені Штати, багато хто з американських спостерігачів іронічно згадував про візит іншого колишнього глави іншої президентської адміністрації – Павла Бородіна. Три роки тому російського колегу Литвина місцеві правоохоронці затримали безпосередньо в аеропорту Кенеді у Нью-Йорку у відповідь на звинувачення у відмиванні грошей. Зараз ім”я українського спікера нагадує обізнаним американцям ,перш за все, про записи майора Мельниченка, на яких Литвин завзято обговорює зі своїм шефом способи втихомирення ненависного обом журналіста. Не забули у Вашингтоні й про поведінку Литвина під час парламентських виборів минулого року, коли, очолюючи провладний блок, тодішній глава адміністрації не цурався жодних недемократичних методів політичної боротьби. Отже на спроби української сторони домовитися про зустрічі на вищому офіційному рівні для спікера, американська сторона відповідала коротко : “Він має надто великий багаж”. В результаті, запланована програма передбачала зустрічі Литвина із посадовцями середнього рівня у Державному Департаменті та колегами у Конгресі, а також обід із представниками Міжнародного Республіканського Інституту. Звісно, у порівнянні із рівнем зустрічів у Вашингтоні Віктора Ющенка, лідера лише однієї з парламентських фракцій, якого особисто прийняв віце-президент США, програма спікера виглядала доволі блідою.

Спільного між візитами Литвина та Ющенка було лише одне – запланований виступ у провідному вашингтонському дослідницькому інституті Фонді Карнегі. Але й тут не обійшлося без іронії, оскільки віце-президентом Фонду є відомий дослідник проблем демократії Томас Каротерс. Саме його статтю про громадянське суспільство український спікер підписав своїм ім”ям, видавши її під час минулорічної парламентської кампанії. Рік тому Каротерс визнав факт плагіату, але зараз він навіть був готовий прийти на виступ свого шанувальника. В інтерв”ю для радіо “Свобода” він зазначив, що Фонд запрошує до виступів представників як демократичних, так і авторитарних урядів. Серед російських гостей в Карнегі виступали навіть Володимир Жириновський та Геннадій Зюганов. Тому нічого дивного в наданні Литвину можливості розповісти про український парламентаризм не було. Здивувало лише працівників Фонду несподівне перенесення виступу українського спікера. Хоча можливо, що після проблем із дозаправкою у Хабаровську Володимир Литвин вирішив на час відмовитися від довгих перельотів. Особливо туди, де його не так уже й чекають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG