Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з правами людини на Кубі. Санкції Європейського Союзу.


Петро Кагуй Ситуація з правами людини на Кубі. Санкції Європейського Союзу.

Прага, 9 червня 2003 року - Усі 15 країн Європейського Союзу минулого тижня одноголосно ухвалили рішення призупинити візити до Гавани високопоставлених урядових делегацій, скоротити культурні контакти з Кубою та, загалом, переглянути свої стосунки з владою Фіделя Кастро. Санкції ЄС проти Куби є відповіддю на нещодавню кампанію репресій проти дисидентів та журналістів, під час якої до тривалих термінів ув''язнення засуджені 75 інакодумців. Окрім цього, страчені 3 осіб, які намагалися захопити пасажирський паром, щоб утекти до Сполучених Штатів.

У відповідь вже на санкції Європейського Союзу Куба заявила, що критика Євросоюзу на її адресу перебільшена і що ЄС діє під тиском Сполучених Штатів. Влада Куби також заявляє, що засуджені дисиденти є контрреволюціонерами, діяльність яких координували представники американської дипломатичної місії у Гавані.

Протягом останніх місяців відносини між Кубою і Сполученими Штатами значно погіршилися. Учора держсекретар Сполучених Штатів Колін Павелл по дорозі до столиці Чілі Сантьяго, де він сьогодні бере участь у сесії Організації американських держав, заявив журналістам, що США готові разом із Євросоюзом до нової спільної стратегії дій щодо Куби. За словами Павелла, «кастрівська Куба» залишається анахронізмом у західній півкулі і ситуація не покращується.

Минулого місяця Сполучені Штати видворили зі своєї країни 14 кубинських дипломатів. А президент Джордж Буш зустрічався із 11 колишніми кубинськими політв’язнями та членами їхніх родин. Джордж Буш пообіцяв надавати підтримку кубинським дисидентам. Він, зокрема, наголосив, що диктатурам не повинно бути місця на американському континенті.

Однак, попри критику Куби ззовні та заклики звільнити усіх політв''язнів, офіційна Гавана не прагне йти на поступки світовій спільноті. Третього червня Верховний суд Куби відхилив апеляції 2 із 26 журналістів, яких у квітні засудили до тривалих термінів ув’язнення за їхню професійну діяльність.

Правозахисна організація «Репортери без кордонів» заявила, що, найімовірніше, апеляції інших журналістів та дисидентів, засуджених під час кампанії репресій у березні-квітні цього року, будуть відхилені. За повідомленням організації «Репортери без кордонів», щонайменше 5 із засуджених тяжко хворі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG