Доступність посилання

ТОП новини

“Мойсей” Скорика на закриття сезону Варшавської опери


Володимир Павлів “Мойсей” Скорика на закриття сезону Варшавської опери

Варшава, 9 червня 2003 - У Польщі, як і в багатьох інших країнах, червень – це місяць закриття театральних сезонів. Кожен з театрів намагається на завершення подарувати своїй авдиторії таку подію, щоб вона пам’яталася упродовж усіх канікул і спогад про яку привів би глядача чи слухача до театру також на початку наступного театрального сезону восени. Найпрестижніший у Польщі варшавський театр опери та балету, званий ще Великим театром, вирішив подарувати своїй публіці українського “Мойсея”, тобто оперу відомого сучасного українського композитора Мирослава Скорика у виконанні артистів Львівського державного академічного театру опери і балету імені Соломії Крушельницької.

Світова прем’єра опери Мирослава Скорика “Мойсей” відбулася 23 червня 2001 року з нагоди першого візиту Папи Римського в Україну. Присвята Папі польського походження, позитивні відгуки міжнародної критики, а також безпрецедентний факт фінансування Ватиканом “світського” артистичного твору, викликали у польської публіки підвищене зацікавлення цією оперою, а, можливо, і певні ревнощі.

Зацікавлення столичної польської публіки підігрівають ще й позитивні рецензії у музичній пресі, які тепло згадують минулорічну прем”єру “Мойсея” на Оперному фестивалі у польському місті “Бидгощ”, де польські шанувальники оперного мистецтва змогли вперше побачити цей знаменитий твір Мирослава Скорика.

Тоді у травні 2002-го польська критика не приховувала свого захвату. “Газета виборча” зарахувала “Мойсея” до однієї з трьох найяскравіших подій цього міжнародного фестивалю. Журнал “Музичний рух” писав: “Справді видатним явищем стала прем”єра потужної опери “Мойсей” чільного сучасного українського композитора Мирослава Скорика”. Місцева ж газета “Поморська” писала, що “тільки в суперлятивах можна висловлюватися про хор і оркестр”, а “знамениті низькі чоловічі голоси чудово пасували до біблійних постатей”.

Тому варшавська публіка з нетерпінням чекає на прем”єру найзнаменитішої, мабуть, на сьогодні української опери у польській столиці. Тим більше, що виступ львівських артистів, який 28-го червня закриє театральний сезон, буде одноденним, а отже не всі охочі зможуть на нього потрапити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG