Доступність посилання

ТОП новини

Зленко в Брюсселі визнає певні проблеми з мас-медіа в Україні


Славко Волинський Зленко в Брюсселі визнає певні проблеми з мас-медіа в Україні

Брюссель, 10 червня 2003 року - Під час міжнародної конференції “Розширена Європа”, яка розпочалася 10-го червня у Брюсселі, Комісар Єврокомісі з питань розширення ЄС Гюнтер Фергойген заявив ,що двері для України в Євросоюз лишаються відчиненими, проте Україні ще необхідно чимало зробити, щоб вступити до Європейського Союзу. Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, котрий бере участь у цій конференції, розцінив слова комісара Гюнтера Фергойгена як позитивний сигнал для Києва і виступив з доповіддю про те, що Україна зробила і робить, аби якнайшвидше інтегруватись в євроатлантичне суспільство.

У міжнародній конференції, яка нині проходить в Брюсселі під гаслом “Розширена Європа” серед почесних гостей з третіх країн Анатолій Зленко був єдиним міністром. Причому, йому виділили навіть місце в президії. Цей факт сам по собі на мові дипломатів означає, що тема України в контексті конференції “Розширена Європа” посідає немале значення. Комісар ЄС з питань розширення Євросоюзу Гюнтер Фергойген сконцентрував свою увагу на Україні в тому контексті, що Україна після ратифікації парламентами 25 країн ЄС протоколу про долучення нових членів, стане найбільшим сусідом розширеного Європейського Союзу. Я поцікавився у Анатолія Зленка, як він оцінює виступ комісара Єврокомісії з питань розширення Гюнтера Фергойгена.

Анатолій Зленко

Мені сподобалася фраза, де він чітко і ясно сказав, що є можливості для тих країн, які ще виношують ідею майбутнього членства в ЄС, з одного боку, а другого боку, він підкреслив ( і для мене це теж дуже важливо), що двері ЄС відкриті. Я так розумію, що це запрошення до того, щоб ми співпрацювали з Єврокомісією, це запрошення до того, щоб ми уважно подивилися на комунікацію “ширша Європа і сусідство”, це також пропозиція щодо ймовірної структури, яка дасть можливість Україні краще адаптуватися до тих реалій і до тих вимог, які надані в цій комунікації. Єдиний висновок, який я можу зробити з цього: це нас не охолоджує, це нас заохочує. Ми можемо багато говорити, ми можемо демагогію розводити щодо асоційованого членства, але треба виконувати ті зобов’язання, які стоять сьогодні перед нашою державою. Йдеться про демократизацію, йдеться про економічні реформи, йдеться про адаптацію нашого законодавства до законодавства ЄС і т.д. Ми на цьому шляху, нічого абсолютно немає для нас невиконуваного. І я сподіваюся, що ми все зробимо для того, щоб прискорити всі ці процеси. Попереду стоїть приєднання до СОТ, отримання статусу країни з ринкової економікою, вирішення низки інших питань. Все це, разом узяте, зараз мобілізує і політичний бомонд моєї країни, і відповідних експертів і створює такий сприятливий клімат всередині країн для того, щоб ми саме рухалися в такому напрямку.

Славко Волинський

Мабуть, із запізненням у часі, але, як кажуть, краще пізно ,ніж ніколи, Анатолій Зленко вже не узагальнююче, а конкретно назвав ті проблеми, які слід Україні ще подолати, щоб якнайшвидше інтегруватись у ЄС.

Так, сказав Анатолій Зленко, у нас існують проблеми в царині демократії, у нас проблеми зі свободою преси, але “я тут уточню“, продовжив міністр, у нас не проблема зі свободою преси як такою,у нас проблема із наданням захисту журналістам - розслідувачам, котрі розкривають кримінальну діяльність окремих політиків чи бізнесменів. Тут у нас дійсно не відпрацьовані механізми надання безпеки журналістам-розслідувачам, у нас проблема також із процедурою перетину іноземцями кордону. І ми усвідомили, що часто у західних бізнесменів, які пройшли бюрократичні тенета на українському кордоні, зникає бажання знову відвідувати Україну. Тому відповідні органи, зазначив Анатолій Зленко вже працюють над спрощенням процедури перетину кордону.

У середу Анатолій Зленко зустрінеться з комісаром Єврокомісії у справах міжнародної політики Крісом Патеном та Верховним представником ЄС Хав’єром Соланою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG