Доступність посилання

ТОП новини

Релігійні права в Іраку: християнські церкви


Василь Дарчук Релігійні права в Іраку: християнські церкви

Прага, 10 травня 2003 – Досліджуючи стан міжетнічних і міжрелігійних стосунків у повоєнному Іраку, фахівці й журналісти зосереджують також увагу на ситуації іракських християн, які належать до кількох християнських церков і сект.

Християнські громади в Іраку, передусім католики, православні Вірменської і Сирійської церков, а також несторіанці налічують понад мільйон осіб. Лише незначна частина з них – це іноземці або змішані родини, більшість становлять корінні араби. За часів режиму Саддама Гуссейна християни були однією з дискримінованих груп суспільства, хоча, як підкреслюють християнські клерикали, не ішлося про прямі переслідування, бо режим часто маніпулював релігійними громадами, а також вимагав лояльності з боку кліру і невтручання в політичні справи. При цьому журналісти підкреслюють, що в іракському уряді теж були християни, зокрема надзвичайно впливовий заступник прем’єр-міністра Тарик Азиз, який зрештою обіймав свою посаду, як підкреслюють оглядачі, не за приналежністю до християнства, а за абсолютною лояльністю до диктатора.

Серед інших прикладів журналісти називають 30-річного ірландця-католика Вільяма Нарвина, який не мав проблем з режимом навіть у найтяжчі часи економічних санкцій, коли більшість іракців страждали від нестачі продовольства і ліків. Представники інших християнських церков також заявляють, що вони не мали особливих проблем з режимом, підкреслюючи, що багато християн виступали проти воєнного удару по Іраку, влаштовуючи демонстрації протесту або прилучаючись до них. Інші натомість вважають, що протести за часу режиму були радше виявом страху і тому лояльності до диктатора.

Журналісти цитують католицького священика Юсифа Томаса Міркіша із Багдада, який очолював тут домініканський орден і видавав арабською мовою журнал «Християнська думка». За його словами, усі християнські визнання завжди почували себе в небезпеці і залежними від доброї волі режиму. Було би помилкою вважати, що Саддам підтримував християн, каже священик. Як кожен диктатор, він використовував міжрелігійну ворожнечу для маніпулювання, в окремих випадках виступаючи в ролі захисника. Протягом останніх 20-ти років з Іраку втекло понад 200 тисяч християн, більшість із них залишили Ірак після війни в Перській затоці 90-го року. Саме тоді режим ухвалив кілька законопроектів, спрямованих на залучення іновірців до ісламу. Серед іншого, якщо один із батьків був мусульманин, то діти не мали можливості вибирати віровизнання, вони автоматично ставали мусульманами.

Отець Міркіш, який закінчував теологію у Франції, наголошує, однак, на авторитеті його церкви. Під час масових грабежів ніхто не чіпав християнських церков, а під час бомбардувань Багдада в них шукали притулку тисячі людей, в тому числі й мусульмани.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG