Доступність посилання

ТОП новини

США шукають мирного рішення з Північною Кореєю


Юрій Дулерайн США шукають мирного рішення з Північною Кореєю

Нью-Йорк, 10 червня 2003 - Сполучені Штати далі прагнуть мирного розв’язання проблеми атомних амбіцій Північної Кореї – так реагував американський уряд на заяву Пхеньяна про бажання комуністичного режиму придбати ядерну зброю.

Реакція Сполучених Штатів наспіла після того, як Північна Корея вперше проголосила свій намір обзавестися ядерною зброю з огляду на те, що вона дешевша від мільйонної армії. Ця злиденна й голодна країна тримає напоготові величезні збройні сили і погрожує іншим державам, насамперед Південній Кореї та Японії, союзникам Сполучених Штатів. США мають намір вибірково зупиняти морські перевезення з Північної Кореї, бо режим надсилає морем балістичні ракети Іранові та Пакистанові. Ця перевірка не означатиме ембарго, підкреслив Колін Павелл, державний секретар Сполучених Штатів. Щодо заяви Пхеньяна про ядерну зброю, то Павелл зауважив, що подібні твердження вже були. Пхеньян декілька разів у минулому говорив про ядерну зброю як про засіб захисту від капіталістичних зазіхань. “Вони вже казали, що володіють ядерною зброєю, - нагадав держсекретар, а тепер вони кажуть, що мають намір виготовляти ядерну зброю. Ми вважаємо, що вони вже мають невелику кількість ядерних боєголовок”, - сказав держсекретар, зауваживши, що остання заява не вплине на зміну стратегії Сполучених Штатів.

Це не означає, що Америка збирається воювати з Північною Кореєю. Арі Флайшер, пресс-секретар Білого дому, сказав таке: “Північна Корея мусить негайно й цілковито ліквідувати свою програму виготовлення ядерної зброї. Лише таким чином можна нагодувати й захистити свій народ. Найбільшою загрозою безпеці народу Північної Кореї є уряд Північної Кореї, який довів до голоду свій народ”.

За словами Павелла, президент Джордж Буш далі вважає, що існує можливість дипломатичного й політичного рішення, але цього врегулювання треба досягти на багатосторонньому форумі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG