Доступність посилання

ТОП новини

У Криму пройшли міжнародні антитерористичні навчання


Володимир Притула У Криму пройшли міжнародні антитерористичні навчання

Симферополь, 10 червня 2003 - У вівторок у Керчі, що на сході Криму, пройшли перші в Україні міжнародні антитерористичні навчання “Азов-антитерор-2003”. На їхньому останньому етапі бійці спецпідрозділів силових структур України за підтримки російських і казахстанських колег взяли штурмом морський пором, начебто захоплений терористами. Навчання відбулися в рамках наради керівників антитерористичних структур країн СНД, яка в ці дні проходить у кримському курортному містечку Новий Світ.

За стріляниною і вибухами ледь чути гелікоптера, який скинув десант на пором, захоплений умовними терористами. Бій тривав лише 29 секунд, і бійці групи “Альфа” антитерористичного центру при Службі безпеки України вже виводять у наручниках скривлених від болю псевдотерористів. Штурм проводився із суші, повітря і з води. У ролі терористів виступали казахські колеги з підрозділу “Аристан” Комітету нацбезпеки Казахстану. За легендою, вони проникли на російську територію, перетнули 4 суб’єкти федерації і Темрюку, що на російському боці Керченської протоки, захопили пасажирський пором із заручниками. Два дні тривали переговори, у ніч на понеділок пором перейшов на український бік, і тут справу до своїх рук взяли українські командос.

Під час передачі терористам грошей у сумі 850 тисяч доларів та кількох автоматів 1-й заступник голови СБУ, керівник антитерористичного центру при СБУ генерал Юрій Землянський віддав наказ на штурм. За його підсумками, терористи були роззброєні, один з них загинув, один поранений, загинули два заручники, умовно, звичайно. Серед бійців антитерористичних підрозділів втрат не було, але під час тренувань пошкодження отримали два представники СБУ.

За перебігом штурму, крім представників російських силових структур, у тому числі голови Федеральної служби безпеки Росії Миколи Патрушева, спостерігали керівники і представники антитерористичних структур 10 країн СНД. Керівник Міжнародного антитерористичного центру СНД Борис Мильников, який займався координацією цих навчань, заявив на підсумковій прес-конференції, що всі представники спец-служб СНД високо оцінили бойову підготовку українських спецпідрозділів, однак він особисто відзначив відсутність в українців бойового досвіду.

З цим погодився і Юрій Землянський, хоча, на його думку, навчання показали, що в Україні існує система з протидії терористичним проявам. Він також висловив переконання, що в Україні немає внутрішньої реальної загрози для масового тероризму: “Я з усією відповідальністю заявляю, що ситуацію ми контролюємо. Мене хвилює лише одне питання, на яке я зі своїми підлеглими не можу вплинути до кінця: якщо приїдуть сюди найманці, то вони можуть підірвати ситуацію. Це робиться за гроші і дуже швидко”, - сказав генерал Землянський.

Після завершення навчань керівники спец-служб повернулися до Нового Світу, де 11 червня продовжать обговорювати координацію своїх дій для боротьби з міжнародним тероризмом. Додам, що керівник ФСБ Росії Микола Патрушев не зустрівся з журналістами, хоча був присутній під час показового штурму. Представники ж його служби приватно зауважили журналістам, що гарні показові навчання зовсім не гарантують якісної роботи спецпідрозділу під час реальної операції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG