Доступність посилання

ТОП новини

Про порушення у справі розпаювання земель і поділу майна колективних господарств на Дніпропетровщині


Геннадій Сахаров Про порушення у справі розпаювання земель і поділу майна колективних господарств на Дніпропетровщині

Дніпропетровськ, 11 червня 2003 - На сьогодні на Дніпропетровщині понад 55% земель, тобто 1171 тисяча гектарів, розподілені між 950-ма тисячами приватних власників, 44% земель знаходяться у державній власності і близько 4% - у колективній власності.

На прес-конференції, що відбулася у Дніпропетровській обласній прокуратурі, начальник відділу нагляду за додержанням і застосуванням законів Геннадій Петер навів наступну інформацію:

Прокуратурою області у поточному році розпочаті 62 карні справи за фактами порушень законодавства у агропромисловому комплексі, 41 з яких уже передана до суду. Збитки, нанесені посадовими особами селянам, у кожному разі складають не менше 100 тисяч гривень. У п''яти справах сума збитків перевищує 3 мільйони гривень.

Як приклади Геннадій Петер навів дві характерні справи, пов''язані з шахрайствами керівників колективних господарств підчас паювання землі. У КСП "Дзержинець", що у Дніпропетровському районі області, голова КСП Анатолій Іванченко, він же голова комісії з розпаювання, перебуваючи у змові з іншими особами, підробив список на розпаювання. Замість 778 селян, котрі мали право на отримання паю, до списку були включені лише 450. 328 громадян не отримали належні їм паї. При вартості паю 25464 гривні збитки, нанесені селянам, склали понад 8 мільйонів 352 тисячі гривень. Метою злочинних дій голови КСП було збільшення паю, наданого особам, з якими він змовився, з 4 до 6 гектарів.

Схожа карна справа порушена проти голови колективного агроторговельного підприємства "Присамар''я" Миколи Гордія у Новомосковському районі області. Голова господарства підчас паювання до списку з 707 осіб дописав ще 300. Розмір земельного паю був штучно зменшений з 6 до 4,2 гектара. Після паювання 886 нерозпайованих гектарів за участю голови сільради були переведені у державну власність і наступного дня передані в оренду ТОВ "Присамар''я", яким керує той же Микола Гордій. Збитки пограбованих таким чином селян склали 3,5 мільони гривень.

У обох випадках проти колишніх голів колективних господарств порушені карні справи за статтею 166 Кримінального Кодексу України - перевищення влади або службових повноважень. Порушникам закону загрожує ув''язнення терміном від п''яти до дванадцяти років.

Геннадій Петер пояснив, що згідно з законом порушення прокуратурою карних справ у подібних випадках не призводить безпосередньо до повернення селянам відібраної у них шахраями землі, але є юридично доведеним обгрунтуванням позовів до суду з метою відновлення розміру або отримання ненаданого земельного паю.

Начальник відділу прокуратури навів і інші приклади шахрайств з землею, зокрема, такі, як реєстрація посадовими особами своїх перестарілих родичів як фермерів з метою отримання після приватизації землі у спадок, штучне збільшення кількості членів фермерських господарств для збільшення площ безоплатно приватизованих наділів і таке інше.

Геннадія Петера турбує і ставлення до землі тимчасових орендарів: " На усій землі, яка віддається у тимчасове користування, меліоративні заходи не проводяться. З землі витискають усе. Я не відкриваю Америку , всі ми чудово знаємо і розуміємо, що на одному лані можуть тричі підряд садити соняшник. Що у цьому питанні робить управління сільського господарства? А нічого. Ніхто не здійснює контроль за використанням землі."

Прокуратура вимагає від управління сільського господарства і управління земельних ресурсів складання земельних карт з нумерацією ланів та звітів за використання земель. Ці карти, нескладання яких тягне за собою карну відповідальність, на сьогодні відсутні. Відтак можна зробити висновок, що порушення законів про землекористування і паювання землі починаються не на ланах, а у високих обласних кабінетах. Неспроста вже троє колишніх начальників обласного управління сільського господарства з розряду посадової номенклатури перейшли у категорію карних злочинців. Цей список очолює незабутній Павло Іванович Лазаренко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG