Доступність посилання

ТОП новини

Російське державне свято вперше широко відзначали в Криму


Володимир Притула Російське державне свято вперше широко відзначали в Криму

Симферополь, 12 червня 2003 року.

12 червня – російське державне свято – День Росії. Цього року в Криму воно відзначається майже офіційно, на рівні, що набагато вищий, аніж досі відзначалося будь-яке українське державне свято. З нагоди Дня Росії кримчан привітав російський президент Володимир Путін, з особистими привітаннями до Симферополя прибула 1-й віце-спікер Державної Думи Росії Любов Сліска.

Ще ніколи за останнє десятиліття-два жодне державне свято не відзначалося в Криму з таким розмахом. Масовий мітинг, офіційні і неофіційні прийоми, урочисте засідання за участі перших осіб автономії, концерти, в тому числі дорогих російських співаків і груп, виставки і феєрверки, святково прибрані вулиці міста, десятки російських прапорів – так святкували у Симферополі, адміністративному центрі українського Криму, російське державне свято – День Росії. Всі святкові заходи, а їх журналісти нарахували більше пів сотні, фінансуються з російських джерел. Тільки на підвезення учасників мітингу з різних регіонів Криму до Симферополя уряд Москви виділив близько 100 тисяч гривень.

На честь свята президент Російської Федерації Володимир Путін надіслав спеціальне звернення до кримчан, в якому мовиться, що урочистості, котрі проходять сьогодні в Криму, стануть ще однією яскравою сторінкою Року Росії в Україні. Володимир Путін висловив переконання, що спільна історична спадщина, єдині духовні і культурні цінності, непорушний звязок людських долей прислужать надійною основою для подальшого розвитку тісних стосунків між Росією та Україною.

Президентське звернення учасникам урочистого засідання у Симферополі зачитала 1-й віце-спікер Державної Думи Росії Любов Сліска, яка спеціально прибула до Криму. Пані Сліcка каже, що таке солідне святкування російського державного свята в українському Криму не пов’язане з політикою: “Тут жодного політичного підгрунтя немає. Насправді це в рамках Року Росії в Україні, це в рамках нашої співраці і того, що Леонід Кучма головує у нас в СНД. Наш президент Путін за час свого президентства тут був уже 6 разів. Це теж багато про що говорить. Зараз просто ми вийшли на новий рівень стосунків – зрозумілих і відкритих”, - сказала Любов Сліска.

Правда, не всі кримські керівники прийшли на офіційні заходи, що проводилися з нагоди Дня Росії у Симферополі. Один з відсутніх – віце-спікер парламенту автономії, член Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров: “Особисто я зовсім спокійно б міг поставитися до того, що посольство чи консульство будь-якої країни проводило б заходи, пов’язані з днем незалежності його країни. Але спроба чи бажання залучити дуже велику кількість людей, аж до того, що є звернення президента Росії до населення Криму – це не те що здивування, побоювання викликає”, - сказав Ільмі Умеров.

Один з лідерів проросійського руху на півострові, депутат парламенту автономії, голова Конгрєса русскіх общін Крима Сергій Шувайников задоволений розмахом святкувань, хоча каже, що його ставлення до цього свята подвійне: “З одного боку, приємно, що в Росії його відзначають як національне свято, свято проголошення суверенітету, що сьогодні його відзначають і за межами Росії, в колишніх країнах Радянського Союзу, у тому числі в Україні і в нас у Криму. А з іншого боку, для мене цей день – це день національної трагедії, тому що саме в 1990 році 12 червня, коли Росія ухвалила декларацію про національний суверенітет, вона тим самим дала привід усім союзним республікам розпочати парад суверенітетів. Почався розпад саме тієї великої Росії, яка була колись в образі Радянського Союзу”, - вважає Сергій Шувайников.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG