Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини”: 1. Форум журналістів України «Правовий самозахист». 2. Нові подробиці у кримінальній справі екс-правоохоронця Валерія Мельника, котрого звинувачують у вбивстві свого колеги. 3. Лідери незалежних профспілок Луганщини скаржаться на тиск з боку керівників підприємств. 4. Порушення прав неповнолітніх на Івано-Франківщині.


Надія Шерстюк “Права людини”: 1. Форум журналістів України «Правовий самозахист». 2. Нові подробиці у кримінальній справі екс-правоохоронця Валерія Мельника, котрого звинувачують у вбивстві свого колеги. 3. Лідери незалежних профспілок Луганщини скаржаться на тиск з боку керівників підприємств. 4. Порушення прав неповнолітніх на Івано-Франківщині.

Київ, 12 червня 2003 року.







Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” Ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк. За режисерським пультом Сергій Балабанов. Вітаємо Вас, шановні слухачі.

Сьогодні у програмі такі теми:

- Форум журналістів України «Правовий самозахист».

- Нові подробиці у кримінальній справі екс-правоохоронця Валерія Мельника, котрого звинувачують у вбивстві свого колеги.

- Лідери незалежних профспілок Луганщини скаржаться на тиск з боку керівників підприємств.

- Порушення прав неповнолітніх на Івано-Франківщині.

У столичному Будинку вчителя відбувся Форум журналістів України "Правовий самозахист". Близько 200 журналістів з різних регіонів обговорювали свої насущні проблеми за чотирма темами: “Боротьба з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів”, “Необґрунтовані судові позови до засобів масової інформації та журналістів, кримінальні справи”, “Забезпечення права на інформацію” і “Захист від економічного тиску на журналістів”.

Працівники мас-медіа вирішили перетворити Форум у постійно діючий орган самоорганізації журналістів. На Форумі побував мій колега Тарас Марусик.

Тарас Марусик

Ось що сказала про мету Форуму журналістів України "Правовий самозахист" президент Інституту масової інформації Алла Лазарева.

Алла Лазарева

Ми сподівалися на те, щоб встановити конструктивний робочий діалог між представниками мас-медіа, зокрема з тими журналістами, в яких є судові позови, проти яких відкрито кримінальні справи з представниками правосуддя. Ми мали на увазі не тільки з медіа-адвокатами, які також по ту ж сторону барикад що і журналісти, але й запросили представників Мінюсту, працівників Генпрокуратури.

Тарас Марусик

Незалежний журналіст з Донецька Володимир Бойко, якому довелося минулого літа спробувати арештантського хліба, не випромінював оптимізму.

Володимир Бойко

Наш журналістський Форум, на який з’їхалися журналісти з усієї України, називається “Правовий самозахист”. Мені здається, що ця назва не є дуже коректною, бо ми видаємо бажане за дійсне. Про правовий захист можна говорити тільки в правовій державі. Як показує мій досвід і досвід моїх колег, які потерпали від свавілля правоохоронних органів, розв’язати наші проблеми правовими заходами в нашій країні просто неможливо.

Тарас Марусик

Журналістка Шевченко з-під Києва (газета “Діловий Переяслав”) попросила своїх колег надати якнайширший розголос побиттю 31 травня редактора цієї газети, внаслідок чого він не зміг взяти участь у журналістському форумі.

Великою несподіванкою став виступ головного редактора передачі “Територія безпеки”, яка виходить на першому національному каналі, Ігоря Рудича. Він звинуватив виробника цієї передачі, Центральну телерадіостудію Міністерства оборони України, зокрема, начальника цієї телерадіостудії Олександра Тереверка, в запровадженні цензури.

У своїй резолюції учасники форуму звертаються до Кабінету Міністрів з проханням вжити заходів для безперешкодного доступу та одержання необхідної для роботи журналіста інформації в органах влади. Резолюція також містить прохання до Верховного Суду узагальнити практику розгляду судами позовів до засобів масової інформації про захист честі, гідності та ділової репутації і рекомендувати судам виваженіше визначати суми штрафів до засобів масової інформації.

Надія Шерстюк

Радіо “Свобода” розповідало про колишнього капітана міліції Валерія Мельника, котрого звинуватили у вбивстві з необережності свого колеги - інспектора дорожньо-патрульної служби.

Нагадаю, що Валерій Мельник оголосив голодування на знак протесту проти навмисного, на його думку, затягування справи у суді. Окрім цього, за словами матері Валерія Мельника, яка є його адвокатом, її син вимагає зустрічі з прокурором і журналістами.

Наша рівненська кореспондентка Валентина Одарченко з новими подробицями цієї справи.

Валентина Одарченко

Нині голодування призупинено на вмовляння прокурорів. Однак вимоги обвинуваченого про зустріч з пресою судді Здолбунівського районного суду, куди передано справу, вважають безпідставними. Вже кілька журналістів намагалися поговорити з колишнім міліціонером, але дозволів не отримали, адже суддя, який має повноваження на дозвіл, нині завис між колишньою і майбутньою посадами: чекає продовження повноважень, якого може не дати ВР.

Прокурори стверджують, що Мельник написав заяву, у якій від розмов з пресою відмовляється. А як же його прохання передане через матір?

Марія Мельник

Це все обман. Такого не було. Він вимагав негайної зустрічі прокурора з представниками ЗМІ.

Валентина Одарченко

Мати переконана, що куля, яка пронизала груди автоінспектора В.Боня, вилетіла не з синового пістолету. А тим часом й досі не дійшла справа допиту у цій справі свідків з боку Мельника.

Справу ускладнює і висновок балістичної експертизи: куля виявилася іншого калібру і навіть іншого кольору ніж та, яку віднайшли на місці трагедії. Цікаво, що справа щодо хуліганських дій кількох осіб біля клубу с.Хорів Острозького району та справа Мельника, яка тісно пов’язана з нею, досі розглядалися окремо, і винуватці, серед яких є раніше судимі, які спричинили бійку, заплативши штаф, спокійно ходять вулицями обласного центру. Епізоди хуліганства до справи не долучені. Острозький слідчий, котрий вів справу, звільнений з посади.

Тим часом обвинувачений не є суспільно небезпечним, адже навіть за висновками першого засідання, які оскаржено і скасовано, Мельник не вчиняв навмисного вбивства свого друга. За першою версією, куля рикошетом відбилася від якогось предмету і потрапила в груди молодого чоловіка. Мельник не вважає себе винним, не збирається переховуватися від слідства і не є суспільно небезпечним, а, отже, такий запобіжний захід як тримання під вартою є для нього надто суворим вважають мати і адвокат. Розмовляємо з прокурором області Миколою Голомшею.

Микола Голомша

Чоловік тримається під вартою. В стадії розгляду в суді справа. Це питання вирішувалося ще казна коли. Питання щодо утримання його під вартою до компетенції прокурора не входить. Прокурор не здійснює нагляду за судом, але за конституційні права громадян ми відповідальні. І там, де стоїть питання із зволіканням необґрунтовано, ми реагуємо.

Валентина Одарченко

Та поки що реакція прокуратури невидима. Тим часом судова палата Рівненського апеляційного суду ще після скасування вироку Верховним Судом не поставила на розгляд питання про зміну запобіжного заходу щодо обвинуваченого, незважаючи на всі подані відповідні документи.

Півроку тому припинилися повноваження головуючого судді, це призвело до безпідставного затягування розгляду справи.

Нині голодування призупинено, однак, чи буде далі підслідний вдаватися до акцій протесту, залежить ще й від ВР, котра в ці дні розглядатиме питання продовження повноважень судді Калюжного.

Марія Мельник стверджує, що її син за тиждень поновить голодування, якщо негайно не відбудеться суд.

Надія Шерстюк

Незалежні профспілки Луганщини неодноразово заявляли про те, що керівники підприємств регіону перешкоджають їхній діяльності і переслідують профспілкових активістів. Особливо непрості стосунки склались між профспілкою та адміністрацією Луганського верстатобудівного заводу. Послухайте матеріал Василя Соколенка.

Василь Соколенко

Луганський верстатобудівний завод зараз переживає некращі часи. Досить згадати травневий президентський указ, в якому зазначалося, що і місцева, і центральна влада втратили контроль за станом справ на заводі, внаслідок чого фактично відбулася приватизація державного підприємства, яке за законом не підлягає приватизації.

Про всі ці порушення незалежна профспілка заводу неодноразово інформувала і президентську адміністрацію, і Генеральну прокуратуру, зверталася і до обласної влади. Саме з цієї причини протягом тривалого часу лідер незалежної профспілки Т.Кисла не знаходила спільної мови з дирекцією підприємства. Справа дійшла до того, що її навіть звільнили з роботи. І ось після тривалих судових процесів її поновили.

Тетяна Кисла

Два роки мені потрібно було, щоб суди ухвалили рішення про моє поновлення, яке відбулося 20 травня минулого року. І протягом цього часу виконавча служба не вживала заходів для того, щоб виконати рішення суду. І тільки після того, як я звернулася до Генеральної прокуратури з проханням притягнути до карної відповідальності відділ виконавчої державної служби і прокуратуру Ленінського району, мене запросив виконавчий директор заводу Ю.Кулагін і запропонував укласти угоду.

Василь Соколенко

Тут слід зазначити, що при тій зустрічі лідеру незалежної профспілки запропонували буквально протягом доби поновити її на роботі, виплатити всі суми заборгованої зарплати і навіть відпускні за три роки, але за умови, що вона назавжди залишить підприємство.

Тетяна Кисла

26 травня був виданий наказ про моє поновлення після того, як я не погодилася. В цьому наказі було зазначено, що моє робоче місце скорочується. Я вважаю, що рішення суду не виконано, тому що мені перепустку на підприємство не оформлено. На мою думку, головним завданням адміністрації було не допустити мене на робоче місце.

На сьогодні мені оформили прогули не з моєї вини з оплатою дві третини окладу, щоб у подальшому просто звільнити. Я на всіх документах написала, що вони видані з порушенням трудового законодавства, і маю намір оскаржити їх у суді. Я вважаю, що дії адміністрації багатьох підприємств, судів, прокуратури, державної адміністрації скеровані на ціленаправлене знищення незалежного профспілкового руху.

Василь Соколенко

В інтерв’ю для радіо “Свобода” виконавчий директор цього підприємства Ю.Кулагін спростував твердження Т.Кислої про те, що дирекція нібито її переслідує.

Юрій Кулагін

Вона поновлена за рішенням суду на роботі на посаді, яку вона займала до звільнення. Те, що вона займається профспілковою діяльністю, скажімо, її особисте право звертатися до всіх інстанцій, вважати, що з нею неправильно поводяться на підприємстві.

Василь Соколенко

Що стосується діяльності незалежної профспілки на заводі, то Ю.Кулагін запевнив:

Юрій Кулагін

У нас працює три члени так званої незалежної профспілки, і Кисла може з ними зустрічатися. Тут ніяких проблем немає. Ніяких у нас немає і утисків робітників.

Надія Шерстюк

Уже кілька років в Івано-Франківську працює притулок для неповнолітніх. За цей час майже тисячу дітей пройшли через його стіни. Працівники єдиного в регіоні закладу такого типу вважають, що держава нехтує правами найменших громадян країни. З подробицями наш івано-франківський кореспондент Іван Костюк.

Іван Костюк

Притулок для неповнолітніх в Івано-Франківську було створено кілька років тому. І хоча на вулицях обласного центру Прикарпаття не стало менше безпритульних дітей, все ж кілька тисяч дівчаток та хлопчиків встигли побувати в цьому спеціалізованому закладі для неповнолітніх. Значна частина цих дітей приїжджає різними способами з інших областей України, щоб, як самі вони говорять, відпочити та від’їстися в притулку на Прикарпатті.

Зараз тут 37 дітей. Вони потрапляють сюди, за словами вихователів, з різних причин. Хоча основною з них є алкоголізм батьків. Батьки нещадно б’ють своїх дітей. Ті відповідно тікають з дому і потрапляють до притулку.

Послухаймо, що ж говорять про своє життя діти.

Дівчинка з притулку

Я тікала з дому, ходила по вокзалах. Мене ловила міліція. Я тікала з дому. Моя мама дуже п’є, а тато в тюрмі. Мама мене зараз не пізнає.

Дівчинка з притулку

Я була в притулку в Києві. Мене з Києва забрали до Снятина. З прийманими батьками я прожила 5 з половиною років. Але мене віддали в притулок, бо зараз вони розлучаються.

Іван Костюк

І хоча в притулку діє консультаційний пункт обласного центру соціальних служб для молоді, надається психолого-педагогічна, правова та інформаційна допомога дітям, втілюються в життя найрізноманітніші програми щодо допомоги неповнолітнім, все ж цього виявляється замало. Соціальні працівники заявляють, що держава фактично покинула безпритульних дітей напризволяще. Говорить виконуюча обов’язки завідуючого дитячого притулку Зінаїда Зінько.

Зінаїда Зінько

Кожну дитину нам треба одягнути, потрібно в чомусь відправити з притулку. Звичайно, що кожна дитина йде від нас одягнена і взута. Але проблема в тому, що в нас, особливо в зимовий період, не вистачає взуття, не вистачає одягу, щоб ми цих дітей належно одягнули.

Іван Костюк

Скільки б не говорилося на нарадах та засіданнях державних органів влади різного рівня про захист та підтримку безпритульних дітей, допомога їм надається мінімальна.

Аналогічно працюють також найрізноманітніші партійні структури. Вони згадують про безпритульних дітей лише напередодні виборів і в контексті чергових рекламно-політичних акцій. Держава у притулках допомагає лише мінімальній кількості неповнолітніх.

Надія Шерстюк

На цьому передачу “Права людини: українська реальність” ми завершуємо. Її уклала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагав Сергій Балабанов. На все добре. Говорить радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG