Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини ухвалив рішення про участь у миротворчій операції ЄС в Конго


Надія Кандиба Уряд Німеччини ухвалив рішення про участь у миротворчій операції ЄС в Конго

Німеччина, 13 червня 2003 - Уряд Німеччини висловився за участь бундесверу в миротворчій операції Європейсього союзу в Конго. Як повідомив міністр оборони Німеччини Петер Штрук, бундесвер готовий сформувати для цього контингент чисельністю до 350 солдатів. Мета європейських миротворців - припинити кривавий конфлікт між етнічними групами хема та ленду.

Завдання німецьких військових у рамках миротворчої місії в Конго обмежуватимуться тиловим забезпеченням та наданням медичної допомоги. Німецькі солдати обслуговуватимуть літаки, що перевозитимуть людей та техніку. Німеччина надасть у користування миротворчим силам надсучасний літак, переобладнаний під мобільний госпіталь. Крім того, кілька німецьких офіцерів працюватимуть разом зі своїми французькими колегами в штаб-квартирі в Парижі. Тобто, німецькі військові не відряджатимуться безпосередньо до зони конфлікту. Говорить міністр оборони Німеччини Петер Штрук:

“Наших солдатів у Конго не буде. Вони виконуватимуть свої завдання в сусідній Уганді. Винятком можуть бути тільки операції з евакуації миротворців із зони конфлікту.” Уряд Німеччини спростував повідомлення про те, що з огляду на таку обмежену участь у миротворчій операції від Берліна тепер вимагають більшого. Канцлер Німеччини Гергард Шредер запевнив, що уряд у Парижі не висував жодних додаткових вимог. Миротворчі сили Європейсього союзу в Конго нараховуватимуть 1400 осіб і перебуватимуть під командуванням Франції, яка направить до кризового регіону найчисленніший контингент. Той факт, що Німеччина також погодилася на участь у миротворчій операції в Конго, оглядачі розцінили, як демонстрацію європейської солідарності. Адже це перша місія Євросоюзу за межами континенту. Наступного тижня питання про відрядження до Африки солдатів бундесверу розгляне бундестаг. Представники консервативної опозиції вже заявили, що підтримають участь Німеччини в миротворчій операції. Водночас вони висловили критику на адресу організаторів місії, які відмовляються від використання структур та потужностей НАТО, хоча відповідні домовленості між альянсом та Європейським союзом існують. Крім того, висловлюється побоювання, що ЄС може переоцінити свої можливості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG