Доступність посилання

ТОП новини

Збiрна з ватерполо Сербiї i Чорногорiї у недiлю, пiсля перемоги в фiнальному матчi над Хорватiєю, стала чемпiоном Європи. Уболiвальники, котрi прославляли трiумф, викликали низку iнцидентiв у Белградi й Новому Саду, в яких отримало поранення близько 50 осiб


Михайло Рамач Збiрна з ватерполо Сербiї i Чорногорiї у недiлю, пiсля перемоги в фiнальному матчi над Хорватiєю, стала чемпiоном Європи. Уболiвальники, котрi прославляли трiумф, викликали низку iнцидентiв у Белградi й Новому Саду, в яких отримало поранення близько 50 осiб

Белград, 16 червня 2003 – Кожний матч з хорватами для сербiв – не просто матч, а продовження вiйни. На щастя, на чемпiонатi в словенському мiстi Крань не було уболiвальникiв iз Сербiї. Через це прихильникам збiрної Хорватiї залишилося битися iз словенськими полiцейськими. Серби бурхливо вiдреагували на таку поведiнку хорватiв. Вiдразу пiсля фiнального матчу розпочалися непорядки у Сербiї. Як це вже буває, спершу знялася стрiлянина з вогнепальної зброї. Вiдтак на вулицях й майданах зiбралися тисячi молодих уболiвальникiв iз державними прапорами та iншими нацiональними символами. Такими символами останнiм часом стали й особи, яких Мiжнародний суд у Гаазi звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Це колишнi лiдери боснiйських сербiв Радован Караджич й Ратко Младич та Веселин Шливанчанин, котрого минулого тижня заарештували у Белградi.

У столицi пiкетувальники закидали камiнням будинок посольства Хорватiї, зiрвали хорватський прапор і натомiсть пiдняли сербський. Полiцiя до ранку затримала 38 демонстрантiв. Мiнiстерство закордонних справ Хорватiї висловило рiшучий протест з цього приводу, вимагаючи покарання винуватцiв й матерiального вiдшкодування. Голова зовнiшньополiтичного вiдомства Сербiї i Чорногорiї Ґоран Свиланович висловив сподiвання, що iнцидент не призведе до погiршення стосункiв мiж двома країнами. А мiнiстр закордонних справ Хорватiї Тонiно Пiцула вiдклав вiзит до Чорногорiї, який мав розпочатися в понедiлок.

У Новому Саду, головному мiстi краю Воєводина, уболiвальники упродовж двох годин грабували магазини й розбивали все, що їм попало в руки. На центральнiй площi й бiля будинку магiстрату залишилися купи скла, плакати з фотографiями Радована Караджича та гасла на пiдтримку лiдера ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля й його Радикальної партiї. На одному будинку написано: “Це помста за Вуковар!” У зв’язку з цим слiд нагадати, що Вуковар – хорватське мiсто, яке сербськi сили дощенту зруйнували дванадцять рокiв тому. Важко сказати, хто кому мститься й чому молодi серби на честь перемоги руйнують сербськi мiста. В Новому Саду госпiталiзовані 50 осiб.

Громадскiсть шокована. В окремих повiдомленнях мовиться, що непорядки викликали опозицiйнi партiї. Деякi коментатори кажуть, що хулiганство не слiд пов’язувати з полiтикою. А один учасник радiо-дебатiв, якi тривають вiд ранку, поставив запитання: “Якщо ми, серби, так прославляємо перемогу, що сталося б у разi поразки? Чи зруйнували б усю Сербiю, а чи розпочали б нову вiйну iз хорватами?”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG