Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна конференція, присвячена Україні, в Іллінойському університеті США


Мирослава Гонгадзе Міжнародна конференція, присвячена Україні, в Іллінойському університеті США

Вашингтон, 16 червня 2003 – У понеділок в Урбана Шампейн, що в штаті Ілліной (США), відкривається 22-а щорічна міжнародна конференція україністики, що проводиться департаментом Слов’янських мов та літератур Іллінойського університету. Тридцять науковців з Києва, Львова, Донецька, Івано-Франківська та інших міст України беруть участь у конференції.

За двадцять два роки проведення подібних конференцій науковці з 23 країн світу робили тут свої доповіді на українські теми. Цього року науковці з двадцять четвертої країни - Південної Кореї -будуть представляти свої наукові роботи.

«Україна вчора, сьогодні і завтра» - така назва цьогорічної конференції. Професор Дмитро Штогрин, який керує українською дослідницькою програмою при Іллінойському університеті і є багаторічним організатором цієї конференції, каже, що вона унікальна у своєму роді.

Дмитро Штогрин

Ці конференції є унікальні у світі тому, що жодний університет ні в Україні, ні поза Україною не дозволив собі, щоб кожного року відбувалися чотири або шестиденні конференції української проблематики.

Мирослава Гонгадзе

Окрім проблем мови та літератури спеціальні сесії на конференції будуть присвячені питанням голодомору тридцятих та сорокових років в Україні, а також акції “Вісла”- виселенню українців з етнічних земель, що здійснював польський комуністичний уряд.

Під час конференції також будуть обговорювати питання релігії в Україні. Представники української православної та греко-католицької церков будуть доповідачами на ці теми.

Дмитро Штогрин каже, що за останні десять років у західних науковців значно зросло зацікавлення Україною.

Дмитро Штогрин

Зацікавлення Україною після проголошення незалежності чи самостійності України в наукових колах Америки зросло майже в 10 разів, як було перед тим. Найкраще мірило - Американська Асоціація для розвитку слов’янських студій, яка кожні два роки видає свій довідник. До 1989 року було, я думаю, якихось 50 назв, що зацікавлені тематикою та дослідженнями про Україну. Починаючи від 1990 року до сьогодні це число зросло до понад 300.

Мирослава Гонгадзе

Але водночас професор з жалем зазначає, що погіршення українсько-американських відносин значно впливає на науковий світ.

Дмитро Штогрин

З політичної точки зору, якщо Україна, український уряд не співпрацює, тобто є не в приятельських відносинах з американським урядом, то ця ситуація страшно відбивається в наукових колах, університетських колах, зокрема, в університетах державних. Політика- то є прекрасний термометр відносин між двома країнами. Ми , українці, які є в цих університетах, це звичайно відчуваємо.

Мирослава Гонгадзе

Ще однією проблемою цьогорічної конференції стало те, що 8 науковцям з України було відмовлено у візі до Сполучених Штатів і адміністрація конференції має намір звертатись з цього приводу з протестом до американського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG