Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: До подій в Ірані


Василь Дарчук Огляд західної преси: До подій в Ірані

Прага, 18 червня 2003 – У центрі уваги західних коментаторів залишаються масові протести в Ірані проти ісламського режиму і на підтримку політичних та державних реформ. На думку деяких оглядачів, керівництво верховного мусульманського лідера аятоли Гаменеї доживає останні дні.

Газета «Вашингтон таймс» у редакційній статті аналізує щораз затятіші протести іранських студентів, які домагаються широких політичних та урядових реформ. Масові демонстрації, які тривають від позаминулого вівторка, тобто 9 днів поспіль, на думку газети, можуть означати, що дні мусульманських правителів Ірану полічені. Проте газета звертає увагу на небезпеку можливого виготовлення режимом ядерної зброї ще до його падіння. У зв’язку з цим газета закликає Вашингтон до співпраці з Міжнародним агентством з питань ядерної енергетики, яке за допомогою своїх інспекторів мало б детально перевірити іранські ядерні об’єкти.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс», теж у редакційній статті, закликає Вашингтон і Європейський союз посилити тиск на Іран з метою провести детальну перевірку його ядерних підприємств. Газета вказує на наявність в Ірані реформістських сил, які представляє президент Гатамі. Зовнішній і внутрішній тиск на ісламських лідерів, як сподівається газета, може змусити їх піти на радикальні зміни.

Німецька газета «Зюддойче цайтунґ» порушує тим часом справу арешту в Парижі 160 членів іранської опозиційної групи на вигнанні з осередком у французькій столиці за підозрінням у терористичній діяльності. Ця група, яка називає себе «Народні моджахеди» і яку у країнах Європейського союзу вважають терористичною, пов’язана з Іранським національним комітетом опору, який саме тепер проводить протести в Ірані. Однак, «Зюддойче цайтунґ» не критикує дій французьких властей, бо вважає, що ця група, на її думку, не надто активно причетна до нинішніх протестів у Тегерані й інших іранських містах.

Далі газета вважає, що Вашингтон повинен припинити свої заходи з метою змінити режим в Ірані, бо зовнішнє втручання, на думку газети, може довести до дестабілізації країни. Натомість газета пропонує дати самим іранцям час для проведення поступових реформ.

Такої ж думки дотримується газета «Бостон ґлоуб», коментар якої передруковує «Інтернешанел геральд трібюн». Нинішні внутрішні протести в Ірані, на думку газети, можуть допровадити до падіння режиму. Але у час теперішньої непевності, за словами газети, адміністрація Буша повинна б стриматися від публічних уїдливих заяв або провокацій і повинна дати можливість самій історії завершити курс. Ісламські правителі своїми зусиллями залишитися при владі, закінчує газета, підривають власні позиції більше, ніж будь- хто інший міг би це зробити іззовні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG