Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського до Боснії


Василь Дарчук Візит Папи Римського до Боснії

Прага, 18 травня 2003 – Папа Римський Іван-Павло Другий готується до своєї сто першої поїздки. Найближчої неділі він відвідає Боснію. Цей короткий символічний візит, як сподівається Ватикан, мав би послужити справі релігійного й етнічного примирення на Балканах.

Ми сподіваємося, каже організатор нинішньої поїздки папи, представник Ватикану монсеньор Ренато Боккардо, що візит Івана-Павла Другого до Боснії стане надзвичайно важливим для історії цієї країни, для її відбудови і примирення між православними сербами, римокатоликами – переважно хорватами і боснійськими мусульманами. Візит папи, тобто його виступи й богослужіння будуть зосереджені у переважно православному місті Баня Лука, головному місті боснійських сербів. Тут Папа Римський має намір зустрітися із представниками і кліром усіх церков і релігій, у тому числі з мусульманами. Із 4 мільйонів осіб населення Боснії тут живе лише 460 тисяч католиків, зосереджених переважно у сербській частині країни. У Бані Луці папа зустрінеться також із боснійськими політичними лідерами усіх частин Боснії, тобто хорватсько-мусульманської федерації і Сербської республіки в Боснії. Він також зустрінеться із членами боснійської ради міжрелігійних зв’язків. Як підкреслюють оглядачі і представники Ватикану, Іван-Павло Другий не має наміру зустрічатися із сербським православним патріархом Павлом, який закликає до зближення з Російською православною церквою. Тим часом, як відомо, вже тривалий час між Ватиканом і російським православним духовенством триває напруження. Попри цей факт президент Сербії і Чорногорії Марович запросив папу відвідати і Сербію. Це мав би бути окремий візит, найімовірніше,наступного року.

Під час попередніх поїздок до колишньої Югославії 97-го року папа відвідав столицю Боснії Сараєво, двічі відвідав Словенію – 96-го і 99-го років і аж тричі католицьку Хорватію – 94-го, 98-го року і нещодавно, від 4-го до 9-го травня. Щойно тиждень тому з огляду на серйозний стан здоров’я 83-річного папи, який страждає від хвороби Паркінсона і пересувається в інвалідній колясці, журналісти передбачали, що Ватикан і сам папа відмовляться від раніше запланованої нинішньої поїздки. Проте папа не має наміру відмовлятися від дальших запрошень і візитів. Цього року, згідно із графіком поїздок, Іван-Павло Другий у серпні відвідає Монголію, а у вересні – Словаччину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG