Доступність посилання

ТОП новини

Українські банки нарешті почали виконувати свої функції


Марія Щур Українські банки нарешті почали виконувати свої функції

Прага, 18 червня 2003 – Ще кілька років тому в Україні гроші на ремонт квартири, чи купівлю автомобіля можна було позичити хіба що у родичів або знайомих. Віднедавна заможну тітку чи тестя почали заміщати банки. Тепер банківську позику можна отримати навіть на літній відпочинок у Криму, чи за кордоном. Єдина невигода у тому, що банк вимагає за свої кредити більших відсотків, ніж родичі. Незважаючи на це, український споживач кредити бере, а завдячити доступності позик, на думку західних оглядачів, він має хоча б частково міжнародній організації з боротьби із відмиванням грошей.

На вимогу міжнародної організації із боротьби із відмиванням грошей, відомої в Україні під абревіатурою ФАТФ, Національний Банк запровадив контроль над валютними операціями. Банки, таким чином, втратили можливість заробляти на спекуляціях із валютним курсом, і були змушені займатися, чим займається кожен звичайний банк: брати гроші від вкладників і давати їх у кредит. Про те, що українським банкам це вдається? свідчать цифри статистики: приватні депозити протягом минулого року зросли на 70%, причому гривневі внески зростали з більшою швидкістю, ніж доларові, що, на думку аналітиків, свідчить про більшу довіру українців до національної валюти.

Також зросли і банківські кредити, хоча і не такими швидкими темпами, як депозити. Але доброю є тенденція: якщо ще нещодавно довготермінові кредити складали лише 5% від загалу, то тепер вони зросли до 90%. У цьому зв’язку аналітики із компанії “Economist Intelligence Unit” схвально відгукуються про нове керівництво Національного Банку, яке ставить за мету збільшення довготермінових кредитів.

Але, звичайно, не бракує і критиків. У своєму звіті Міжнародний Валютний Фонд зауважує, що НБУ небезпечно високими темпами збільшує грошову масу в економіці, що послаблює капіталізацію банків та збільшує кредитний ризик, тобто ризик неповернення кредиту. Також фахівці МВФ звертають увагу на велику кількість непрацюючих кредитів, тобто тих, які ще не списані, але з яких не повертаються гроші. Їхня велика кількість вкупі з надмірно високими відсотковими ставками може уповільнити швидкі темпи зростання банківських кредитів. На надто високі відсоткові ставки, близько 17% річних на тлі майже неіснуючої інфляції, вказують і британські фахівці із компанії “Economist Intelligence Unit”. На їхню думку, таким чином банки намагаються покривати великий ризик запозичень та операційні витрати. Знизити ставки можливо, але для цього потрібна більша макроекономічна стабільність, краще законодавство та посилення всього банківського сектору. Тобто, не все тут залежить від самих банків.

Насамкінець, незважаючи на позитивні зрушення, банківська система в Україні залишається слабкою і такою, що не може підтримати стабільно високі темпи зростання економіки. Як зауважують британські експерти, загальна капіталізація українських банків складає лише близько 2 мільярдів доларів, тобто стільки, скільки посідає один великий банк у центральній Європі, не згадуючи уже про Західну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG