Доступність посилання

ТОП новини

19-го червня У Дніпропетровську з візитом перебувала делегація посольства Литовської Республіки на чолі з Надзвичайним і повноважним послом Литовської республіки в Україні, Молдові і Грузії Вікторасом Баублісом


Геннадій Сахаров 19-го червня У Дніпропетровську з візитом перебувала делегація посольства Литовської Республіки на чолі з Надзвичайним і повноважним послом Литовської республіки в Україні, Молдові і Грузії Вікторасом Баублісом

Дніпропетровськ, 19 червня 2003 - За інформацією Головного управління зовнішньоекономічної діяльності Дніпропетровської обласної державної адміністрації минулого року обсяг торговельних операцій між Дніпропетровською областю і Литовською республікою склав понад 51 мільйон доларів, що становить 1,5% від загального обсягу зовнішньоекономічних операцій в області. У 8 підприємств області вкладені 126 тисяч доларів литовських інвестицій. Дніпропетровські підприємства експортують до Литви харчові продукти, руду, продукцію хімічної та машинобудівної промисловості, метал і металовироби. Імпортують нафтопродукти, консерви, хімікати, папір, меблі, машини і прилади.

Надзвичайний і повноважний посол Литовської Республіки пан Вікторас Баубліс зустрівся з заступником голови облдержадміністрації Едуардом Дубиніним, міським головобю Дніпропетровська Іваном Куличенком та представниками ділових кіл області. На прес-конференції Вікторас Баубліс високо оцінив розвиток відносин між Україною і Литвою після підписання минулого року президентами обох країн Декларації про створення міждержавних інституцій, в першу чергу - Ради Президентів Литви і України та українсько-литовської Міжпарламентської асамблеї. Створена Рада міжурядового співробітництва, очолювана прем''єр-міністрами обох країн. (04) "Наші відносини не просто хороші й добрі. Вони навіть вже формалізуються у певних інституціях. Подібні відносини Литва має хіба що з Польщею. Це ще раз засвідчує, якого значення обидві сторони, керівництва країн надають нашому співробітництву", - сказав Посол Литовської республіки Вікторас Баубліс.

Пан Баубліс зазначив, що метою його поїздки до Дніпропетровска і Запоріжжя є ознайомлення з регіонами України та розширення украінсько-литовських відносин на регіональному рівні шляхом обміну фахівцями різних галузей, проведення зустрічей журналістів і бізнесменів, активізації ділових зв''язків, забезпечення взаємних інвестицій в економіку обох країн. Литва таким чином може стати ворітьми, крізь які український бізнес виходитиме на ринок Євросоюзу після вступу до нього Литви. Через Литовський економічний міст здійснюватимуться і зв''язки Європейських країн з Україною, бо умови на литовсько-українському кордоні мають бути більш сприятливими, ніж у прямих стосунках з країнами Західної Європи. Вже сьогодні Україною проходить залізничний шлях від чорноморських портів до Литви і далі до країн Балтії, по якому курсує швидкий потяг комбінованих перевезень "Вікінг". Проводяться переговори з метою укладання нової угоди про пільговий візовий режим між Литвою і Україною.

У Дніпропетровську пан посол зустрівся також з литовцями-громадянами України. Говорячи про литовську діаспору в Україні і українську у Литві пан Баубліс зробив наголос на важливості зв''язків діаспор з країнами походження і участі литовців в Україні і українців у Литві у зміцненні культурних і економічних зв''язків. На зустрічі пана посла з литовцями йшлося і про пошук кандидатури на посаду почесного консула Литви у Дніпропетровську. Варто зазначити, що Україні треба ще піднятися у ставленні до литовців до рівня Литви у ставленні до українців, котрі за рахунок державного бюджету мають у Литві українські школи, пресу, культурні заклади.

На завершення прес-конференції посол Литовської Республіки в Україні Вікторас Баубліс зазначив, що розширення зв''язків регіонів України з Литвою корисне у багатьох аспектах. Україна для Литви - постачальник багатьох необхідних видів продукції, Литва для України - джерело технологій та досвіду у шляховому будівництві та харчовій промисловості, досвіду у організації сервісу, готельного бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG