Доступність посилання

ТОП новини

Британська влада вважає, що Україна – «безпечна країна». Правозахисники мають іншу думку


Сергій Драчук Британська влада вважає, що Україна – «безпечна країна». Правозахисники мають іншу думку

Прага, 18 червня 2003 – Напередодні Світового дня біженця, що відзначається 20 червня, британська політика стосовно біженців і надання притулку знову звернулася до України. Спершу була суперечлива пропозиція влаштувати фільтраційні табори для розгляду заяв претендентів на статус біженця в країнах Європейського Союзу поза межами розширеного ЄС, серед того і в Україні. І от тепер британська влада пропонує додати Україну до свого «білого списку» «безпечних країн» – тобто країн, вихідці з яких практично не мають шансів здобути статус біженця. Обидві пропозиції вже критикували правозахисники.

Україна має поповнити британський перелік країн, біженців із яких (коли цей перелік схвалить Парламент) повертатимуть додому, разом зі Шрі-Ланкою чи Банґладеш. «Особи з цих країн зазвичай не тікають, щоб врятувати своє життя, і зазвичай не потребують нашого захисту за Женевською конвенцією», – заявив, оголошуючи пропозицію, міністр у справах іміґрації Беверлі Г’юз. Таким (і не тільки таким) чином Британія прагне зменшити в себе кількість шукачів притулку – прем’єр-міністр Тоні Блер хотів би аж удвічі. З України ж до Британії лише протягом минулого року було подано 310 прохань про притулок.

Правозахисники вважають, що проголошена Британією позиція є порушенням прав людини, бо створює ніби «презумпцію винності». Наголошують вони й на тому, що далеко не всі країни з британського переліку варто вважати дійсно безпечними. Наприклад, у речника з внутрішніх справ британської опозиційної Ліберально-демократичної партії Саймона Г’юза викликає сумнів, чи можна вважати, що такі держави, як Болівія, Шрі-Ланка, Банґладеш чи Україна, дійсно відповідають європейським стандартам прав людини.

Міжнародна правозахисна організація “Г’юман Райтс Воч” нині, напередодні Світового дня біженця 20 червня, проводить широку кампанію проти британської пропозиції до Євросоюзу влаштувати в Україні й деінде поза ЄС фільтраційні табори для шукачів притулку. Вона висловила занепокоєння також останнім розширенням британського «білого списку». Говорить фахівець цієї організації з захисту біженців Алісон Паркер: «“Г’юман Райтс Воч” дуже стурбована тим, що Україну додають до “білого списку”… Коли врахувати, в яких тяжких умовах перебувають деякі люди в Україні, врахувати, що люди з будь-якої країни можуть зазнавати переслідувань і повинні мати право домагатися притулку, – це означає, що цей перелік, який містить і Україну, є порушенням законодавства про біженців».

Так само й улаштовувати в Україні табори для шукачів притулку в Європі є пропозиція, неприйнятна для правозахисників. Уряд Британії просто хоче скинути свою відповідальність за біженців на інших, каже Алісон Паркер: «“Г’юман Райтс Воч” занепокоєна пропозицією Великої Британії стосовно України… Влада України мала би встояти перед такою пропозицією, вона не мала б робити того, що просить Велика Британія».

Але є й іще один момент, чому в Україні не мало б бути таких таборів, каже представниця правозахисної організації: «Ми стурбовані, бо Україна ще не створила систему захисту прав тих людей, які вже зараз домагаються притулку в самій Україні». Фахівець міжнародної правозахисної організації “Г’юман Райтс Воч” із захисту біженців Алисон Паркер наголошує, що Україна не підійшла б для такого табору, бо механізму захисту прав людини в Україні ще немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG