Доступність посилання

ТОП новини

Феміністична “Аврора” в Польщі


Володимир Павлів Феміністична “Аврора” в Польщі

Варшава, 20 червня 2003 - Сьогодні в середовищах польських феміністок та їхніх супротивників – день нервового напруження. Увечері в польський порт Владиславово повинне зайти невелике судно під назвою “Аврора”. І хоч йдеться не про ту розславлену більшовиками ленінградську “Аврору”, а про корабель голландської феміністичної організації “Жінки на хвилях”, емоції у Польщі вона викликає, здається, не менші.

Корабель “Аврора” є насправді невеликою клінікою, яка плаває від країни до країни, де заборонені аборти, щоб допомогти тим жінкам, які бажають позбутися небажаної вагітності. За допомогою місцевих феміністок вони знаходять таких жінок, запрошують їх на борт свого судна, випливають в екстериторіальні води, де вже не діє право даної країни і там видають своїм пацієнткам так звані абортаційні таблетки RU-486.

Активний пошук польськими феміністками жінок, що бажають позбутися вагітності, привернув увагу їхніх традиційних супротивників, тобто активістів різних про-родинних та світсько-католицьких організацій. За кілька днів до імовірного прибуття в польський порт “Аврори”, представники право-католицької партії Ліга Польських Родин та Польської федерації рухів на захист життя, подали в прокуратуру заяви про те, що готується злочин. А саме : “підбурювання та намовляння до участі в порушенні закону про заборону абортів”. В обох заявах сформульовано вимогу до прокуратури недопустити до голландських і польських феміністок до порушення польського закону. Представник Польської федерації рухів на захист життя Павел Влосицьки заявив перед телекамерами, що дії феміністок є провокацією:

“Така провокація і виявлення безсилля проти неї могло б допровадити до зменшення престижу Польщі у світі, могло б скомпрометувати Польщу”.

Кор.: Зовсім протилежну думку мають представниці польських феміністичних організацій. Одна з активісток феміністичного руху, депутат Сейму Йоанна Сосновска вважає, що навпаки , Польщу компрометують надто суворі закони, що забороняють усувати вагітність:

Говорить Йоанна Сосновска: Ми є однією із двох країн Європи, в котрих діє такий крайньосуворий закон. Ми повинні це змінити.

Кор.: Головним аргументом феміністок є те, що в Польщі існує розвинуте так зване абортаційне підпілля, в якому щороку проводиться від 80 до 200 тисяч нелегальних абортів. Отже, незважаючи на те, чи дійде до чинного контакту між вагітними польками і голландськими феміністками, зрозуміло, що у самій Польщі назріла чергова дискусія про суперечність між державними законами і правами людини у сфері заборони абортів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG