Доступність посилання

ТОП новини

Держави-члени ОБСЄ шукають шляхи боротьби із антисемітизмом


Сергій Куделя Держави-члени ОБСЄ шукають шляхи боротьби із антисемітизмом

Вашингтон, 19 червня 2003 - Сьогодні у Відні розпочалася дводенна конференція,присвячена боротьбі із антисемітизмом. Вона організована Організацією з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), а участь в ній беруть представники 55 держав світу. Упродовж першого дня конференції учасники обговорювали роль державних, громадських та освітніх установ у розвитку терпимості у суспільстві. Темою завтрашніх виступів та дискусій стане значення засобів масової інформації у підвищенні рівня суспільної свідомості щодо проблеми атнисемітизму.

“Коли я захищаю себе проти єврея, я виконую обов”язок перед Богом”, – такого висновку Адльф Гітлер дійшов, за власним визнанням, під час свого перебування у Відні на початку ХХ століття. Майже через сто років столиця Австрії стала місцем проведення міжнародної конференції по боротьбі із тим злом, яким заразився у ній майбутній фюрер. Рішення про її організацією було ухвалене під час минулорічної зустрічі Міністрів Закордонних Справ держав-членів ОБСЄ у відповідь на збільшення випадків прояву антисемітизму в Європі. За словами Кейта Джінкса з інформаційного офісу ОБСЄ, цілі конференції не обмежуються лише бажанням привернути увагу до нагальності цієї проблеми:

“Ми хочемо поєднати досвід людей, які борються із антисемітизмом, дискримінацією і нетерпимістю загалом, в різних державах ОБСЄ. А також визначити,як ОБСЄ зможе допомогти своїм учасникам ефективно захищати права людини.”

Центральним на конференції став виступ колишнього міністра закордонних справ Польщі Владислава Бартошевського, який брав активну участь у відновленні порозуміння між різними етнічними групами у повоєнній Польщі. Він зазначив, що причина поновлення антисемітизму у кожну історичну епоху полягає у його здатності весь час набувати нових форм. Зараз, на його думку, поширення набула форма так званого “антисемітизму без євреїв,” коли замість прямого переслідування здійснюються приховані напади. Про схожі випадки розповів у інтерв”ю радіо “Свобода” Кейт Дженкінс:

“Прояви антисемітизму можуть бути пов”язані із простими речами, як наприклад антиєврейські гасла на футбольних матчах, доходити до нападів на єврейські символи в синогогах чи на цвинтарі та поширення антисемітської пропаганди в інтернеті.”

В Україні, за даними Тель-Авівського Університету, кількість актів антисемітизму зросла минулого року до 13. Вони були зареєстровані, серед інших, у таких містах як Миколаїв, Дніпропетровськ, Кременчук та Київ.
XS
SM
MD
LG