Доступність посилання

ТОП новини

У процесi над екс-президентом Югославiї Слободаном Милошевичем перед Мiжнародним трибуналом у Гаазi цього тижня свiдчив Зоран Лилич, колишнiй глава югославської держави


Михайло Рамач У процесi над екс-президентом Югославiї Слободаном Милошевичем перед Мiжнародним трибуналом у Гаазi цього тижня свiдчив Зоран Лилич, колишнiй глава югославської держави

Белград, 19 червня 2003 – Сербська громадськiсть iз великим зацiкавленням очiкувала поєдинку мiж двома колишнiми президентами. Проте, справжнього бою не було. Час вiд часу здавалося, що Лилич бiльше захищав Милошевича, анiж свiдчив проти нього. Точнiше, молодший з-помiж двох екс-президентiв ставився до старшого з повагою й, зокрема, прагнув довести, що Милошевич був верховним й недоторканним авторитетом. Лилич нагадав, що вiн розiйшовся з Милошевичем у справi Косова , що його згодом звiльнили з роботи.

Все-ж можна було почути чимало цiкавих подробиць. Лилич стверджує, що колишнiй мiнiстр полiцiї Влайко Стоїлькович свого часу заявляв, що треба повбивати всiх етнiчних албанцiв. Та ще, що вiн, Лилич, виступав проти знущання полiцiї над албанським мирним населенням й що завчасно попереджував, що запаснi полiцейськi розкрадають албанське майно. За словами Лилича, Милошевич восени 1998 року звiльнив з посад начальника Генштабу Перишича й керiвника полiтичної полiцiї Станишича, якi також вимагали врегулювати кризу шляхом дiалогу.

Зоран Лилич, який був главою держави з 1993 до 1997 року, говорив і про роль Мир’яни Маркович, жiнки Слободана Милошевича. З цього приводу двоє колишнiх президентiв посперечалися. На думку Лилича, партiя панi Маркович була свого роду тiньовим урядом, а Милошевич усi важливi рiшення ухвалював пiд впливом дружини. Такi слова обурили колишнього володаря Сербiї й вiн патетично ствердив, що його жiнка – автор найпрогресивнiшої програми лiвицi у Європi. Пiсля цих слiв Милошевич вручив свiдковi й суддi полiтичну програму партiї панi Маркович. Вiд Лилича вiн навiть вимагав прочитати пiдкресленi мiсця.

Кореспондент столичного телеканалу “Б 92” сьогоднi поставив таке запитання: Чому прокуратура наполягала, щоби Лилич свiдчив у процесi над Милошевичем? Бiльшiсть оглядачiв вважає, що прокурорам було необхiдно, щоб Лилич затвердив автентичнiсть низки документiв з вiйськових та державних архiвiв.

А щодо Милошевича, вiн не мiняє тактики, але невтомно доводить, що його звинувачують з полiтичних причин і на усi звинувачення вiдповiдає полiтичними аргументами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG