Доступність посилання

ТОП новини

Кандидата на посаду посла США в Україні слухали у Сенаті


Сергій Куделя Кандидата на посаду посла США в Україні слухали у Сенаті

Вашингтон, 20 червня 2003 - Вчора комітет у закордонних справах Сенату США провів слухання трьох американських дипломатів номінованих Президентом Бушем на посади послів у Туркменістані, Білорусі та Україні. Їх затвердження відбудеться у найближчі декілька місяців.

Джон Гербст – таким буде ім’я нового надзвичайного і повноважного посла США в Україні, якщо більшість американських сенаторів підтримають його кандидатуру. Йому 50 років. Він має зовнішність професора і манери аристократа. За його плечима два наукових ступені від Джорджтаунського університету та Флетчерівської школи дипломатії. Вільно водіючи російською мовою, Гербст збирається розпочати цього літа інтенсивне вивчення української. Він сприймає свою майбутню місію в Україні як серйозне випробування, до якого він готувався більшу частину своєї кар”єри. Як зазначив Гербст у заяві перед сенаторами, упродовж половини з 24 років дипломатичної кар’єри він займався відносинами США спочатку із Радянським Союзом, а потім із пост-радянськими республіками. Останні три роки він був американським послом в Узбекистані.

На думку Гербста, головним завданням американської політики щодо України є забезпечення її інтеграції до євро-атлантичної спільноти. Першим він навів приклад участі України в забезпеченні регіональної безпеки та в боротьбі із тероризмом. Гербст також підкреслив важливість рішення Києва приєднатися до коаліції зі звільнення Іраку та взяти участь у його реконструкції. Він наголосив на готовності США допомогти Україні у виконанні плану дій НАТО-Україна, затвердженого на саміті НАТО у Празі в листопаді минулого року. Дипломат висловив задоволення посиленням спроб українського уряду приєднатися до Світової Торговельної Організації. Він також згадав про необхідність взаємодії із української стороною у встановленні жорсткіших систем контролю за експортом зброї.

Разом з тим Гербст підкреслив, що завдання переходу від комунізму до демократії в Україні ще досі не виконане. Це, за його словами, викликає занепокоєння у Вашингтоні. Саме тому майбутні президентські вибори в Україні стануть, на його думку, критичним тестом для українського влади. Забезпечення вільних і справедливих виборів та свобода ЗМІ є одними з головних умов для успішної інтеграції України до євроатлантичної спільноти.

Загалом Гербст залишається оптимістом щодо перспекти розвитку України і вважає, що вона досягнула істотного прогресу порівняно з багатьма іншими пострадянськими державами, як наприклад, Узбекистан. Останній раз Гербст відвідував Україну шість років тому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG