Доступність посилання

ТОП новини

Структурні реформи будуть головною вимогою МВФ - експерти


Марія Щур Структурні реформи будуть головною вимогою МВФ - експерти

Прага, 20 червня 2003 – У понеділок у Києві розпочинається новий раунд переговорів з Міжнародним Валютним Фондом. До української столиці прибуває Анне Крюґер, друга людина в ієрархії Міжнародного Валютного Фонду, голова відділу пострадянських країн, Джон Олдинґ-Смі. Місія пробуде в Україні до кінця червня і планує провести переговори із Президентом України та ключовими урядовцями. Йдеться про відновлення співпраці, припиненої у вересні минулого року, коли Україна отримала свій останній кредит із програми розширеного фінансування. Незважаючи на значне зміцнення української економіки з того часу, оглядачі вважають, що переговори не будуть простими, бо фонд наполягатиме на здійсненні структурних реформ, що продовжують буксувати.

Темпи зростання цього року не припиняють дивувати – за п’ять місяців завдяки стабільному попиту в Росії та збільшенню заробітної плати в Україні, економіка зросла більше,ніж на 7%. Але ці чинники не зможуть забезпечити стабільне зростання навіть у середньо-терміновій перспективі – потрібні структурні реформи, наголошують фахівці американської дослідницької компанії Планекон. «На жаль, - зазначають вони в останньому дослідженні, - реального поступу у цій царині навряд чи слід очікувати цього року, ба навіть і наступного, з огляду на початок президентської кампанії до виборів 2004 року».

Також Україна ще не дочекалася приходу великих інвесторів. З пострадянських держав лише середньоазійські автократичні режими, такі як Таджикистан, Узбекистан та Киргизстан, а також Росія мають нижчий показник щодо закордонних інвестицій на душу населення, ніж Україна. Голова відділу країн колишнього Радянського Союзу в МВФ Джон Олдинґ-Смі раніше говорив, що Україна має найгірший інвестиційний клімат в Європі. Практично всі оглядачі підтверджують, що бюрократичні перепони, непрозорий податковий режим та слабка судова система відлякують інвесторів. В результаті Кіпр досі залишається другим за обсягами закордонним інвестором в Україні, що, на думку оглядачів, свідчить про те, що лише тіньовий каптал з Росії та України може працювати у таких умовах.

Після останніх консультацій з Україною Міжнародний Валютний Фонд заявив, що кредит у 600-800 мільйонів доларів, про який зараз МВФ домовляється з Україною, буде навряд чи надано з огляду на брак реформ. На думку експертів з американської компанії Планекон, сподівання українського уряду на те, що після нинішнього візиту місії МВФ, Київ отримає новий кредит до серпня, є надто оптимістичними. А затримка у переговорах з МВФ автоматично означає і відкладення видачі кредиту Світового Банку. У цьому випадку йдеться про 250 мільйонів доларів.
XS
SM
MD
LG