Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з попитом та цінами на зерно, хліб та борошно на Дніпропетровщині, прогноз.


Геннадій Сахаров Ситуація з попитом та цінами на зерно, хліб та борошно на Дніпропетровщині, прогноз.

Дніпропетровськ, 23 червня 2003 - Останнім часом у пресі мусується питання про катастрофічний неврожай в Україні та про неминуче підвищення цін на зерно, борошно та хліб. Днями один з всеукраїнських телевізійних каналів передав репортаж про ажіотажний попит на борошно на Дніпропетровщині.

Черг за борошном кореспондент радіо “Свобода” у Дніпропетровську не спостерігав. Єдина невелика черга існує біля фірмового магазину ВАТ "Дніпромлин", де борошно продається без торговельних націнок. У тій черзі зазвичай стоять люди, що приїхали до міста з сіл і з оказією вирішили закупити борошно за низькою ціною. Тим більше, що говірки про неминучі наслідки катастрофічного неврожаю серед людей таки ходять та й запевненням, що проблем з хлібом не буде, люди не надто довіряють.

Розмова у черзі:

Кор.- Скажіть, будь ласка, за чим черга?

Чоловік - За борошном.

Кор. - А чому?

Чоловік - Охота появилася. Вареники...

Жінка (перебиває) - Врожаю ж нема.

Кор. - То боїтеся, що борошна не буде?

Жінка - Боїмося, що ж не боятись.

Чоловік - Звикли ми вже до цього, щоб у нас запас був.

Жінка - Хіба можна нашій державі вірить? Можна вірить їм?

23-го червня заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Микола Волосянко провів брифінг, на якому навів дані про забезпеченість області зерном та про ситуацію з цінами на борошно та хліб. Він повідомив, що задекларовані запаси продовольчого зерна в області складають 85 тисяч 600 тонн, чого при потребі 15 тисяч тонн на місяць вистачить до нового року. Прогнозований врожай у області попри зимові морози і літню посуху має скласти 1 мільйон 600 тисяч тонн. Відтак якихось серйозних проблем з зерном, хлібом і борошном у регіоні не буде. Компанії-експортери вже сьогодні готові завезти у область 450 тисяч тонн зерна при максимальній потребі 160 тисяч тонн. Будь-яких підстав для ажіотажного попиту на борошно та хліб Микола Волосянко не бачить. На світовому ринку нині спостерігається перевиробництво зерна і ціни на нього, особливо в разі, якщо Кабінет міністрів збільшить квоти на його імпорт та скасує імпортний ПДВ, мають бути прийнятними. Заступник голови облдержадміністрації Віталій Рудниченко повідомив, що у роздрібній торговельній мережі області достатньо хліба та борошна за ціною від однієї гривні сорок копійок до однієї гривні сімдесят копійок. Попит на хліб і борошно сталий, ажіотажного попиту немає. Начальник обласної інспекції з контролю за цінами пан Брязкало сказав, що необгрунтоване підвищення цін на хліб у окремих випадках було, але проти того вжиті заходи і ціни приведені до середніх та що ціна хліба може помінятися, якщо підвищаться ціни на зерно, але, судячи з наявної ситуації, причин для побоювань немає. Директор Придніпровської товарної біржі Володимир Камеко додав, що за наявності на біржі пропозицій на 50 тисяч тонн зерна 3-го та 4-го класу і борошна, ніхто зерно та борошно на біржі не купує, тобто не те що ажіотажний, а й просто попит на зерно й борошно на біржі відсутній. Немає проблем, сказав Володимир Камеко, будь- які підвищення цін на хліб необгрунтовані, бо ціна борошна з весни залишається незмінною. Проблем з закупівлею та постачанням зерна в область не існує .

Більше того, очікується, що після збирання врожаю ціни на зерно, які сьогодні становлять 900-920 гривень за тону зерна 3-го класу і 800 гривень - четвертого класу, мусять понизитись.

Відтак чутки про ажіотажний попит та про майбутнє підвищення цін на борошно вигідні хіба що торгівцям, котрі, можливо, самі й інспірують появу тих чуток, щоб розпродати накопичені запаси. Як сказав заступник голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Микола Волосянко: "Зерна у нас достатньо і немає сьогодня підгрунтя, щоб створювати якийсь ажіотаж. Більш, ніж достатньо."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG