Доступність посилання

ТОП новини

Польські коментарі на розмови Л.Кучми з О.Квасневським про “Волинь”


Володимир Павлів Польські коментарі на розмови Л.Кучми з О.Квасневським про “Волинь”

Варшава, 25 червня 2003 - Сьогодні більшість польських засобів масової інформації коментує результати зустрічі в Одесі президентів України та Польщі – Леоніда Кучми та Олександра Квасневського. Основну увагу в цих коментарях приділяється розмовам на тему урочистого відзначення 60-ї річниці “волинської трагедії”, яке відбудеться 11 липня у селі Павлівка Волинської області.

Загальний тон більшості коментарів можна означити як “розчарування”. Перше повідомлення на цю тему прозвучало у теленовинах на першому каналі громадського телебачення у вівторок у вечері: “Згідно з нашими неофіційними інформаціями, президент Кучма не вибачиться за смерть поляків, що загинули у 1943 році від рук Української Повстанської Армії”, – заявила телевидуча. Сьогодні ж цю інформацію повторили майже всі польські ЗМІ. Найпопулярніше комерційне радіо еР-Ем-Еф повідомило своїм слухачам: “Найімовірніше, що історичного перелому у польсько-українських стосунках і взаємного вибачення не відбудеться. Кучма не вибачиться перед поляками за вбивства на Волині. Президентові Квасневському не вдалося його переконати”. Право-католицький “Наш щоденник” пише: “Владі Польщі і України так і не вдалося погодити плану відзначень 60-ї річниці вбивств польського населення на Волині. Під час вчорашніх розмов лідерам обох країн теж не вдалося дійти згоди у справі примирення”. У тому, що коментарі у пресі тільки передають настрої у ширших колах польського суспільства, переконаний польський історик, один з кращих знавців даної тематики, Ґжеґож Мотика:

“Виходячи з того відлуння, яке до мене дійшло, можу сказати, що все це сприймається з виразним розчаруванням. Перш за все, звертають увага на те, що президент Квасневський рік тому у спеціальному листі з нагоди 55 річниці акції “Вісла” висловив жаль з приводу страждань, яких зазнало українське населення. І з цього приводу польська сторона розчарована тим, що українська не спромоглася на відповідні дії”.

Кор.: Розчарування можна пояснити ще й тим, що у Польщі панує думка, що не слід очікувати вибачення від українського парламенту, бо польським депутатам не вдалося узгодити спільний текст заяви з українськими колегами. Тому основна надія покладалася на Президента Кучму. Тим більше, що люди з його оточення подавали позитивні сигнали, найбільш відомим з яких була стаття на цю тему Віктора Медведчука у одній із київських газет. Тому цілком зрозуміло, що очікування перепросин у Польщі таки були, – сказав “Свободі” голова парламентської польсько-української групи, депутат Сейму Ян Бира:

“Звичайно, ми в ухвалі Сейму не можемо висловлювати вимоги до української сторони вибачитись, але якась прив”язаність до загальнолюдських цінностей вимагає, щоб такі слова були сказані”.

Кор.: Серед неофіційних коментарів можна почути, що змарнувавши очікування поляків, українська сторона розв”язала руки польським радикалам, які в оцінюванні “волинських подій” 60-тилітньої давності не вибирають політично-коректних висловів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG