Доступність посилання

ТОП новини

Українці привезли до Греції майже атомну бомбу


Сергій Драчук Українці привезли до Греції майже атомну бомбу

Прага, 24 червня 2003 – Із «атомною бомбою» порівнюють грецькі урядовці небачену кількість вибухових речовин на борту старенького судна з українськими моряками в екіпажі. Слова про «атомну бомбу» – не так уже й велике перебільшення: судно, яке затримала грецька берегова охорона, мало на борту 680 тонн вибухівки й тисячі детонаторів – із загальною вибуховою силою більшою, ніж арсенали грецької армії.

П’ятьох українців і двох азербайджанців – увесь екіпаж затриманого судна «Болтик Скай» – звинувачують у транспортуванні вибухових і небезпечних речовин із метою незаконного використання. Така кількість аміячної селітри – потужної вибухівки промислового призначення, але й улюбленої терористами для саморобних бомб – наводить багатьох на думку, що в цій справі щось не чисто.

Незрозумілого дуже багато. От хоча б історія судна 37-річної давнини: воно встигло змінити кілька назв – «Арциз», «Сі Раннер» і «Болтик Скай» – і не одного власника, походити під радянським, російським, із 1992-го до 2001-го року під українським прапором, по тому камбоджійським і ось тепер коморським – невелика острівна держава Коморські острови відверто рекламує мореплавцям свій «зручний прапор», що означає низькі податки й відсутність контролю. Лише упродовж 2001 – 2002 року це судно п’ять разів затримували в європейських портах за порушення правил безпеки.

Так само незрозумілі й пересування судна. Навантаживши вибухівку в Тунісі, офіційно для однієї фірми з Судану, «Болтик Скай» пішов натомість до Туреччини, де в Стамбулі взяв на борт капітана-українця. Звідти, оголосивши курс на Суецький канал (а це й є шлях на Судан), судно пішло насправді в іншому напрямку й шість тижнів курсувало Середземним морем, аж поки цим не привернуло до себе увагу союзу НАТО. Тепер капітан і екіпаж не можуть послідовно пояснити свою поведінку: за одними повідомленнями, вони кажуть, що «втратили орієнтацію», за іншими – заявляють, що мали доставити вантаж не до Судану, а до іншого місця, на координати якого вони й чекали.

Якщо додати, що й із нинішніми власниками судна ситуація не менш заплутана, то стає зрозуміло, чому виникли підозри, що вибухівка могла бути призначена для терористів. Тим більше, що й офіційний адресат вантажу – в Судані; Сполучені Штати Америки, нагадаю, мають цю країну за одного зі «спонсорів тероризму», і, як уважають, у ній діють бази терористичної організації «Аль-Каїда». Італійський щоденник «Кор’єре делля сера» навіть припускає, що саме судно могло стати рухомою бомбою, щоб підірвати порт або якийсь інший морський чи прибережний об’єкт в одній із європейських країн.

У зв’язку з цим у Києві речник Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський заявив: «Мені здається, що будь-які висновки робити завчасно, перш ніж буде встановлена справжня істина в цьому питанні».

Та принаймні одне щодо членів екіпажу «Болтик Скай» уже відомо напевно, повідомив радіо “Свобода” представник Міністерства морського транспорту Греції, якому підпорядкована берегова охорона країни, Йоргос Папахристозолу: «Їх доставлено до прокуратури через те, що вони ввійшли в грецькі територіяльні води, не задекларувавши, що мають на борту судна. У випадку небезпечного вантажу вони зобов’язані декларувати його відповідним органам за грецьким національним законодавством, а також за міжнародними правилами мореплавства й безпеки на морі. Слідство в справі триває».

Для Греції, за словами грецьких урядовців, головне не призначення вибухівки, а саме факт, що вона не була задекларована. Офіційне звинувачення в цьому п’ятьом українцям і двом азербайджанцям буде висунене в середу. Законодавство Греції, як повідомляють, передбачає за таке порушення, залежно від кількості небезпечного вантажу й інших обставин, від 5 до 20 років ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG