Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні знову критикують дивизію "Галичина"


Мар’яна Драч У Лондоні знову критикують дивизію "Галичина"

Прага, 24 червня - У Великій Британії шукають воєнних злочинців. Головні підозрювані – українці, колишні члени дивізії "Галичина." За даними газети "Sunday Telegraph," офіцери Скотленд-Ярду використовують базу даних Національної системи охорони здоров‘я Британії, щоб з‘ясувати – хто з понад 7000 есесівців, яких пустили до цієї країни після війни, ще живий. А всіх цих людей - понад 1200 осіб – перевірятимуть, чи не скоювали вони воєнних злочинів або чи не були свідками кривавих розправ,- повідомляє британська газета.

Ця тема не нова на Заході. Великого розголосу набув документальний фільм про дивізію "Галичина," який показав один з британських телеканалів на українське Різдво 2001-го року. Автор фільму дійшов висновку, що дивізійники - воєнні злочинці. Офіційний Лондон навіть погрожував позбавити громадянства і депортувати українців, якщо звинувачення підтвердяться. Українці за кордоном кажуть, що це дискредитація України і всіх вояків, які боролися за її незалежність. У фільмі вони помітили дуже багато історичних неточностей. І ось маємо нові публікації на цю ж тему, остання з яких датована 22-им червня.

З початку року британська газета "Sunday Telegraph" присвятила низку матеріалів 78-ми літньому Святомиру Фостунові, який живе у Лондоні. Посилаючись на недавно оприлюднені дані архівів, газета пише, що Фостун був охоронцем у концентраційному таборі в Польщі, а в 1943-му році його послали у єврейські ґетто у Варшаві та Білостоку, щоб "допомогти ліквідувати цивільне населення." Внаслідок цих розправ загинуло понад 60 тисяч осіб. Фостун, який є доктором міжнародного права, відкидає звинувачення і каже, що ніколи не був у той час у цих польських містах. У розмові з радіо «Свобода» Святомир Фостун визнав, що перебував у концтаборі "Травнікі", але не охоронцем.

Святомир Фостун

Я охоронцем ніяким не був. Я був дуже коротенький час лише на вишколі звичайному, підофіцерському. І на тому моя служба закінчилася. В "Травніках" я одержав відпустку і я вже з відпустки не вернувся і приєднався до визвольного фронту, іншими словами, пішов у підпілля.

Мар’яна Драч

А чи до Вас тепер хтось звертався з Скотленд-Ярду після цієї публікації?

Святомир Фостун

Ніхто не звертався, ані Скотленд-Ярд, ані інші мене не турбують. То є стара справа, яка ведеться вже роками, всі ці нападки проти дивізії, переважно. Я вже не говорю про мене особисто.

Мар‘яна Драч

Тим не менше, газета "Sunday Telegraph" проводить паралель між Святомиром Фостуномом та іншим українцем – Іваном Дем‘янюком, якого звинувачують у скоєнні злочинів у тому ж концтаборі "Травнікі." Британська газета проводить розслідування спільно з автором нашумілого фільму про дивизію "Галичина" Джуліаном Генді.

Чому ця тема настільки важлива для британських мас- медіа? Британський журналіст українського походження Аскольд Крушельницький каже радіо "Свобода," що для цього треба зазирнути ще в радянські часи.

Аскольд Крушельницький

"Совєтська влада дуже не любила те, що українці в Британії пробували робити - вони боролися за незалежність України. І КДБ, а перед тим НКВД вже після війни в 50-60-70-80-их роках викидав інформацію проти знаних українських діаспорних лідерів, що вони були фашисти, що були зв’язані з мародерством. Кожний раз були розслідування і не було ніяких доказів, що ті закиди совєтські були правдиві.

Я не відкидаю, що під час війни були, так як у всіх країнах, погані люди. Були такі, що займалися мародерством євреїв, своїх людей, але то не були ті, що були членами української дивізії «Галичина».

Чого далі кожні два-три роки такі статті з’являються? Бо від часу незалежності самий український уряд боїться своїм людям, українцям, сказати правду про історію під час Другої світової війни. Є декотрі спроби показати правдиву історію УПА і про дивізію, але вони слабі. Вони бояться, що комуністи будуть говорити, що, бачите, уряд підтримує фашистів. Це не були фашисти, це були патріоти.

Сьогодні якраз, і мені це виглядає трохи смішно, колишній полковник КДБ теперішній президент Путін в Росії приїхав і його приймає британський уряд. Він буде спати в Букінгемському палаці. Ніхто не буде питати, яка його історія, яка історія КДБ. Я думаю, що пан Путін має забагато більше відповідати, як бідний пан Фостун."
XS
SM
MD
LG